Eesti verd laulja Hollywoodis Kerli Kõiv (24) leidis oma kallima tänu armuõlile! «Mu hea sõbranna tõi selle kuulsa Bostoni nõia käest, panin õli peale ja leidsingi oma hingesugulase,» räägib Kerli.

Kerli Kõivul (24) on kiired ajad. Festivalidel esinemine, uue plaadimaterjali ettevalmistamine, oma rõivakollektsiooni vilgas õmblemine ja teistele staaridele lugude kirjutamine on vaid osa neiu igapäevastest toimetustest. Sinna vahele on plaanitud ka väike kodukülastus – 20. augustil võib Kerlit näha Tallinna lauluväljakul suursündmusel «Vabaduse laul», mille tarvis on Kerli lausa spetsiaalse kava kokku pannud. «Las see jääda üllatuseks, millega ma üles astun,» ütleb Kerli salapäraselt.

 

Kuivõrd esineb sinu elus amywinehouselikke perioode?

Kui nüüd rääkida mõõnaperioodidest, siis loomulikult esineb. Ka minul käivad tõusud ja mõõnad käsikäes. Muide, hästi paljud loomingulised inimesed on bipolaarsed ja sellised natuke metsa poole. Näiteks minu stiil, nätsumulli-gooti, esindab kahte spektrit mu olemuses. Vahel on mul selliseid perioode, kus olen nii õnnelik, et see pole normaalne, ja samas on neid hetki, kui ma ei tule isegi voodist välja. Võib-olla ei peaks ma sellest rääkima, aga samas leian, et see on vajalik. Maailmas on tohutult inimesi, kes on sellised, ja ilmselt paljud arvavad, et neil on midagi viga. Tegelikult me lihtsalt olemegi sellised. Meie tundlikkuseaste on teine.

{poolik}

Kuivõrd uimastite ja alkoholi liigtarvitamise tõttu lahkunud Amy Winehouse’i juhtum sind sellise võimaliku elukäigu peale mõtlema pani?

Mina sellise meediakäraga kaasa ei lähe. See tundub pigem kummaline, kui staarid pressis kuulutavad: «Nutan nii kõvasti, et ei saa hingata!» Samas nad twitterdavad sellest (Twitter on Interneti-keskkond, kus staarid oma väljaütlemistega esinevad – toim.). Amy oli väga andekas, kuid keegi ei rääkinud temast kui legendist enne, kui ta ära suri. Ma ei liigitaks teda samasse punti Jimi Hendrixiga, kes ehitas põhimõtteliselt elektrilise kitarri.

Loomulikult on kurb, kui andekas inimene ennast sel viisil hävitab, aga see ei ole esimene kord muusikatööstuse ajaloos ega jää kindlasti ka viimaseks.

Kui palju seal see inimestele korda läks?

Ma arvan, et ameeriklased ja üldse kogu maailm toitub sellisest draamast ja emotsionaalsusest. Suured pealkirjad ja palju pressi. Mina võtan näiteks lihtsalt väikse momendi ja mõtlen selle peale. Ma ei lähe selle üldise hullusega kaasa.

Mis on sinu seisukoht Hollywoodi narkolembuse teemal?

Igal pool tarvitatakse ja on ka neid inimesi, kes ei tarvita. Mina leian, et sa ei saa jõuda tippu, kui iga päev narksilaksu all oled. Siin peab liiga palju tööd selleks tegema. Alguses, kui ma siia kolisin, siis käisin tuttavatega siinsetel pidudel kaasas. Ikka tuleb ette inimesi, kes teevad narkot, aga mul hakkab kohe väga halb, kui sellist asja näen. Ma ei saa olla sellises ringis.

Pakutakse ja sa keeldud?

Ega ma narkootikumide vastu ei ole. Igaüks teeb, mis tahab. Näiteks kokaiin ja sellised ained on nii halvad, et ma mitte kunagi ei paneks neid oma kehasse.

Kui sul on nõrkusehetki, siis kellele toetud?

Mul on siin paar lähedast inimest, kes on perekonna eest. Kui mul on nõrkusehetki, siis võtan kätte ja helistan Eestisse emale ja lihtsalt nutan. Samas üritan mitte inimesi oma probleemidega koormata, sest kõigil on endalgi piisavalt muresid.

Kuidas on sinu Eestis filmitud video USAs vastu võetud?

Väga hästi. Eriti kui vaadata, kuidas asjad on minu jaoks edasi liikunud. Tegime ju tegelikult «Army of love» video oma tiimiga, plaadifirma abita.

Kuhu suunas nad on liikunud?

Hästi palju on igasuguseid festivalidel esinemisi ja pakkumisi. Tantsuedetabelis (USA Billboardi edetabel – toim.) oli mu singel number üks. Mina teen ikka oma asja ja need asjad mind ei innusta ega kõiguta. Lahe on lihtsalt see, et olen saanud käia reisimas, esinemas ja plaat tuleb ka järjest lähemale.

Oled Lady Gagale ette heitnud, et ta on sinu ideid kopeerinud – mis sellest saanud on?

Sellel teemal ma üldse enam ei mõtle. Kuna kõik töötavad siin samade inimestega, siis säärast ideede varastamist toimub meeletult. Võib-olla avalikkus ei teagi, et tegelikult varastatakse üksteiselt nii muusikat kui laulupealkirju. Eriti hea on võtta ju ideid, kui keegi teine ei ole nii kuulus kui sina. Märkan seda kuni suurte bändideni välja. Mina üritan mitte keskenduda sellistele asjadele ja teha seda, mis mulle meeldib ja mis fännidele korda läheb. Vahet ei ole, mis värvi kellegi kleit või juuksed on. Päeva lõpuks on kõige olulisem see, et sinu muusika on kedagi puudutanud.

Sul on kindlasti lai tutvusringkond. Kellega peamiselt suhtled ja ringi toimetad?

Tunnen küll paljusid inimesi, aga tegelikult olen siiski jäänud eestlaseks ja oma sõpradeks ei nimeta igasuguseid inimesi, keda lihtsalt tunnen. Sõbra staatuse peab minuga aastate jooksul välja teenima. Usaldus võtab samuti aega, et kasvada. Mul on siin paar inimest, kelle eest annaksin oma elu ja keda tean, et saan sada viiskümmend protsenti usaldada. Hoian ennast hästi balansis ja mu sõbrad on sellised mõnusad lihtsad ja siirad inimesed, rohkem isegi hipilikud. Kogu selles Hollywoodi värgis teen ma kaasa töö pärast. Iseenesest ei ole see koht siin üldse minulik. Ma ei viitsi ka nendel punase vaiba üritustel käia.

Aga pead seda siiski tegema?

No seda peab paratamatult tegema ja kui sa pressiga räägid, pead samuti väga valima, mida ütled. See on asi, mis tuleb tööga kaasa. Punase vaiba asjad on siiski minu kõige vähem lemmik osa selle kogu asja juures.

Oled sa tutvunud ka mõne siira Hollywoodi kuulsusega?

Laulusõnade kirjutajad on mul head tuttavad, nagu näiteks Diane Warren, kes on mu mänedžeri üks lähedasemaid sõpru. Tal on siin Hollywood Boulevardil ühe maja 50. korrus ainult endale ja oma kirjastusele. Muide, see ruum, kus tema lugusid kirjutab, on siiani säilinud sellisena, nagu see oli siis, kui Diane sinna 70ndatel väikese nurga rentis. Ta sai nii edukaks, et ostis peagi kogu korruse ära. Oma sõnade kirjutamise koiku on muidugi eepiline. Seda katab kolmkümmend aastat vana tolm – õnnetolm, mida ta ei pühi. Siiamaani kirjutab ta oma lugusid väikese vana sünteka peal, millel osa klahve ei tööta, ja kõik asjad lindistab kassettmakiga, nii et kassetipõhjad on tal seal igal pool laiali.

Sinna ta vist küll kedagi ligi ei lase...

Ei, loomulikult mitte. Tuba on umbes saja luku taha pandud. Minu arust on lahe, et keep it real alati (jää alati endaks – toim.).

Millised on sinu enda lemmiklood Diane Warreni sulest?

No, Diane ise teeb oma lugude üle nalja. Ütleb, et näiteks fraas Aerosmithi loost «I could stay awake just to hear you breathing» («Oleksin ärkvel vaid selleks, et kuulata su hingamist» – toim.) ei vasta küll tõele – päris ta istukski üleval ja vaataks, kuidas keegi hingab! (Kerli naerab telefonitoru otsas.)

Lemmiklugudest listi koostada ei olegi võimalik, sest neid on nii palju. Näiteks kas või unustamatu hitt «Unbreak My Heart».

Kas Diane on ka sind aidanud sõnade kirjutamisel?

Me oleme teinud minu plaadi jaoks ka, aga ma ei ole päris kindel, kas need lood on päris see. Mul on hästi-hästi kindel visioon selle uue plaadi jaoks.

Kui tuntud sa Ameerika mõistes oled?

Tänaval mind keegi ei kiusa, vahel harva tuntakse ära. Ma ei ole mõelnud isegi selle peale. Kuulus ma siin kindlasti ei ole, aga inimesed, kes muusikat teevad, teavad küll, kes ma olen.

Tahaksid sa särada edetabelite tipus ja ajakirjade esikaantel?

Minu plaadifirma ja mänedžment on väga popimeelsed, kuid mida aeg edasi, seda rohkem mõtlen, kas ma ikka tahan olla popp naisartist. Mulle meeldib näiteks reividel ja suurtel muusikafestivalidel esineda ja ma liigun selles suunas. Eelmine nädal oli näiteks siin Hollywood Boulevardil Cascade (tantsumuusika artist – toim.), kes andis tasuta show. Nii palju inimesi tuli, et see vajas politsei sekkumist, ja tõusis mäss. Päev hiljem oli samas kohas Lady Gaga ja tema küll ei pannud oma esinemisega liiklust kinni. Parema meelega tahaks, et mul oleks selline karjäär nagu muusikutel, kelle muusika räägib ise enda eest ja keda ei pildistata, kui nad toidupoes käivad.

Oled sa Lady Gagaga kokku puutunud?

Olen küll. See oli enne seda, kui ta kuulus oli – umbes kolm aastat tagasi, kui me tegime Universaliga Euroopas koos promo. Meid oligi ainult kolm artisti ja sattusime mitu korda koos esinema. Nägin juba siis tema sees seda tuld, isegi ütlesin talle: oh, sa saad kindlasti väga edukaks, ma näen sinus seda energiat! Selle peale ütles Gaga mulle lihtsalt «Ahah!» ja andis oma lõdva käe.

Temal oli kõik juba siis välja mõeldud. Käisime koos iTunes’i konverentsil ja ta oli näiteks iga loo sisse pannud mõne iTunes’i juhi nime. (iTunes on tasuta rakendus nii Mac- kui ka PC-arvutite jaoks. iTunes organiseerib arvutis oleva muusika- ja videomaterjali ning esitab seda. – toim.)

Kui kaugel läbimurdest sa enda arvates oled?

Ma ei tea. Singlit on vaja, mille kallal ka töötame – aga ma ei tea, kas tahan endale sellist karjääri, nagu Gagal on.

Mida sa arvad noorest Hollywoodi generatsioonist, nagu Justin Bieber, Selena Gomez ja Zack Efron?

Ma näiteks kirjutasin sellisele noorele tõusvale staarile nagu Demi Lovato tema esimese singli «Skyscraper». Sellel on väga hästi läinud. Kui ta välja tuli, siis oli see lugu iTunesis number üks päris mitu päeva. Kui nüüd sellest rääkida, mida ma arvan, siis kindlasti on tegu siin hästi-hästi peene poliitikaga. Sa ei või ühtegi sõna öelda, ühtegi sammu astuda valesti. Kõik on alati hästi läbi mõeldud ja kokku pandud. Kui tavainimesele tundub, et oh kui lahe spontaanne käik mõne staari poolt, siis uskuge mind, see on kindlasti enne igasuguste inimestega läbi arutatud ja läbi mõeldud. Muidugi on nad väga andekad, sest konkurents on tihe ja ellujäämine keeruline.

Marioneti elu sa siis ei tahaks?

Põhimõtteliselt on tegu suure mänguga ja on kaks varianti: sa kas tahad või ei taha seda mängu mängida. Kui tahad, siis tuleb mäng lihtsalt ära õppida ja sellega kaasa minna. Mingid produtsendid, kellega ma olen töötanud, ütlesid, et kolm aastat tagasi tuli Lady Gaga neile stuudiosse, nad mängisid talle mingit tracki ja palusid, et Gaga sellele sõnad kirjutaks. Mille peale Gaga ütles ei – see olla tema jaoks liiga tantsuline. Tema tahtis rockmussi teha ja paljajalu laval David Bowie lugusid laulda. Siis keegi ütles, et tantsumuss on järgmine kõva asi, ja kohe kõik muutus, sest Gaga on lihtsalt tark tüdruk ja teeb nii, nagu talle öeldakse. Kõikidest staaridest kas või näiteks Katy Perryst liigub siin igasuguseid hulle lugusid, mida ma ei hakka lihtsalt rääkima, sest need ei kannata trükimusta.

Telgitagustes räägitakse nendest asjadest?

Lihtsalt kõik, kes on edukad, teevad meeletult kompromisse, mistõttu ma ka ei tea, kas ma kuulun sellesse universumisse. Teen lihtsalt oma asja. Üür on makstud ja söök on laua peal ja loominguliselt saan teha, mida tahan.

Mida teed, kui nii-öelda juhe kokku jookseb?

Käin matkamas, teen joogat. Elan hästi tervislikku elu, proovin süüa võimalikult orgaanilist toitu. Mul on omad rituaalid. Nüüd sa kindlasti mõtled, et olen hull, aga ma suhtlen inglitega ja tegelen oma vaimuga, et olla keskendunud sellele, mis on oluline – ja armastus on minu jaoks kõige olulisem. Ma leian, et maailmas on hästi palju informatsiooni ja draamat. Kõik karjuvad hästi kõvasti, aga selle asemel, et kõigist üle karjuda, lähen oma tsooni ja üritan leida kõiges hästi palju head.

Rääkides armastusest – on sul keegi, kelle õlal nutta ja keda armastad?

(Naerab.) On küll, aga sellest ma pikemalt ei räägi. Ta on mulle sada protsenti toeks ja alati olemas.

Mille järgi sa üldse mehi valid ja oma sihtmärgini jõuad?

Tead, meil on üks armuõli, mille üks hästi kuulus Bostoni nõid kokku keeras. Mu hea sõbranna tõi selle mulle, panin õli peale ja leidsin oma hingesugulase. See võttis aega umbes nädala. Siis andsin ma selle õli Carolale ja nüüd on tema õnnelikult koos Printziga (Printz Board, Carola Madise elukaaslane – toim.). Nüüd on siis plaanis, et Janne (Janne Saar – toim.) paneb endale seda õli järgmisena. Millegipärast tõmbab see õli küll ainult Neitsi mehi ligi.

 

Mis selle õli sees siis on?

Taimedel on erinevad energiad, igal päeval igal tunnil on oma energia, mis seguneb omakorda inimese tahtejõu ja kihuga. Oma energia tuleb universumisse panna – et sa oled nüüd valmis kedagi kohtama.

Ja see toimib?

See tõesti toimib!

Mis selline tops armuõli maksab?

See oli kingitus, mul ei ole õrna aimugi. Ma ei tea, palju mees maksab. (Naerab.)

Sa oled öelnud, et oled haldjas. Sinu jaoks ikka eksisteerib ka maiseid naudinguid ja ihasid, nagu seks?

Kindlasti eksisteerib. Ma olen sündinud inimese kehas põhjusega ja võtan kõike mõnuga. Naudinguid ja ihasid ei pelga. Samas ei ole mul kunagi olnud ühtegi üheöösuhet. Armastus ja seks käivad ikka käsikäes ja ma pean lugu ausast ja puhtast suhtest inimeste vahel.

Mis tingimustes sa hetkel elad?

Mul on oma äge väike üürikorter. Olen siia oma stuudio ehitanud ja mul on siin eraldi suur nurk, kus mul on kõik vajalikud materjalid, millega ma õmblen ja nokitsen. Inglid on samuti mu elu loomulik osa. Panen neile tihti viirukeid.

Kas sa oled kogu oma Ameerikas elatud aja elanud ära muusikast või on olnud ka seda, et raha ei ole ja pead juhutöid tegema?

Vot mina ei ole pidanud kunagi tegema juhutöid. Usun, et kõik on endas kinni. Kui sa väga tahad, siis saab kõike. Alati on oht, et midagi juhtub, aga ma tahan uskuda universumisse, tahan uskuda, et maailm on minu poolel ja aitab mind asjadega. Mina ilmun alati kohale, kui on vaja midagi teha, ja ma loodan, et universum ilmub ka kohale.

Mida ekstravagantset oled sa endale teenitud raha eest ostnud?

Ma ei tee selliseid kulutusi. Ka riietele, mida kannan, ei kulu kunagi rohkem kui 20 dollarit. Tavaliselt on kõik asjad kas ise tehtud või leitud. Olen ka suur Internetist šoppaja. Ma tean kõiki kõige paremaid kohti. Taiwanist tuleb pea üle päeva pakke ja UPSi (postiteenusfirma – toim.) mehed on mul teada-tuntud lemmikmehed – toovad mulle nänni. Kõige kallim asi, millesse ma olen investeerinud, on mu laptop.

Elu on nii muutlik. Kui kindel sa oled oma positsioonis muusikaturul?

Kõigi inimeste elu on selline, et kunagi ei tea, mis homne päev toob. Sa võid olla hea artist, aga kui annad välja kaks halba plaati, siis ei taha sust enam keegi midagi kuulda. Ma ei mõtle sellisele asjale, teen kõvasti tööd, harjutan palju, kirjutan mussi. Kõik, mis ma teen, näeb järjest parem välja, toimub pidev areng. Kui see ühel hetkel ei aita, siis küll ma teen midagi muud või kirjutan muusikat teistele artistidele. Kuna see Demi singel oli nii suur, siis on võtnud minuga ühendust suured plaadifirmad, kes tahavad teha koostööd. Edu ei ole selline asi, mis sünnib üleöö.

Milline on sinu suhe lemmikloomadega?

Mul on kass, ta nimi on Pahandus, inglise keeles – Trouble.

Kuidas ta sinu juurde tee leidis?

Sellega on hästi põnev lugu. Läksin ühele saarele ja seal oli üks naine, kes toitis metsikuid kasse, keda oli väga palju. Selgus, et seal oli ka kasside varjupaik, mida vaatama läksin. Ma polnud üldse mõelnud, et tahaks kassi, aga üks õnnetu tegelane otsis mu üles ja ronis mulle sülle. Teadsin, et ta tuleb minuga. Terve tee saarelt tagasi hoidis ta käppa puurist väljas ja minu käe peal. Super kass on tõesti. Ta siin kodus mul sorteerib oma mänguasju värvide järgi ja lemmikmäng on see, kui ma viskan lelu eemale, et ta saaks selle mulle tagasi tuua. Nagu kutsa.

Kui palju sa ennast Eesti eluga kursis hoiad?

Hoian, väga palju.

Meil seisavad ees presidendivalimised. Kumma sina valiksid – Toomas Hendrik Ilvese või Indrek Tarandi?

Vot... mina ei tea. Kuna ma seal ei ela, siis ma ei hakkaks kedagi välja pakkuma. Toomas Hendrik Ilves mulle meeldib ja mulle meeldib Evelin Ilves ka. Mis sellest, et Eesti rahvas teda siunab. Minu arust on tema ütlemised väga õiged ja mulle meeldib, et ta ajab seal toitumise asja.

Jälgid ka ise toitumist?

Toitumine on minu jaoks väga oluline teema. Ma söön nii palju orgaanilist, kui suudan. Kui mul raha pole, siis ma ei osta orgaanilist, aga eelistan ikka tervislikku.

Kauaks sa kodumaale tuled?

Ma tahaks tulla kaheks nädalaks, aga vist ei saa nii kauaks.

Mida sa ütleksid Eesti rahvale?

Ma kogu aeg loen Internetist arvamuslugusid, kui nõme ja kade ja loll ja kuri ikka eestlane on. Oma inimest ei tasu alla tõmmata ja kogu aeg ilkuda selle kallal, milline eestlane on. Ma tahaksin öelda Eesti rahvale, et ärme üldse mõtle selliste asjade peale. Mõtleks ikka selle peale, et oleme tublid. Hea sõnaga võib inimene palju paremaks muutuda. Hoidke oma sportlasi ja artiste ja elage nendele kaasa! Mina elan väga kaasa Kaia Kanepi tegemistele. Kui ta vallandas oma mänedžeri ja sponsorid ära kadusid, siis mina mõtlesin just, et vot see tüdruk on julge. Ohvreid peab tooma ja inimesi maha jätma, kui tahad kusagile jõuda.