Telesaates "Hommik Anuga" käis külas president Kersti Kaljulaid, kes tõdes, et kuigi igatseb tütart ja lapselapsi väga, siis koos emadepäeva tähistada paraku ei saa. "Meil tegelikult ei ole ka nii suure pere puhul tundunud mõistlik koguneda. Isegi pereringis. Tütar on oma lastega hoopis Lõuna-Eestis, teeb kaugtööd. Tundus kuidagi lihtsam, kui olla kolme väikese lapsega Tallinnas, kus mänguväljakud on suletud. Kahjuks ma ei näe oma tütre peret täna, aga kindlasti me mõtleme kuidagi välja, kuidas saame vabas õhus emaga suhelda."

Kaljulaid rääkis, et kuna elab tütrega lähestikku, siis kohtub ka lastelastega üsna tihti, nüüd pole oma kalleid aga mõnda aega näinud. "No kaua liiga kaua."

President tunnistas, et vanaemana pole tal just kuigi palju aega lastelastega koos olla. "Ma olen ikka suhteliselt kasutu vanaema, sest Maike on viie-aastane ja ma olin Luksemburgis, kui ta oli pisike. Remo on sündinud 22. veebruaril kolm aastat tagasi. Arvata on, et oli üsna kiire periood, aga sellel päeval ma teda siiski nägin," meenutas Kaljulaid ja selgitas, et ka kolmanda lapselapse sünnist kuulis ta hoopis Helsinki lennuväljal, kui oli just istumas lennukisse, et sõita Tokyosse Jaapani keisri kroonimispidustustele.

Riigipeana tajub Kaljulaid alles nüüd, kuidas ka oma lastel on ema tähelepanust kohati liiga väheks jäänud. "Nüüd on näha, et see puudujääk on olnud oluline. Praeguseks on minu meelest tunda üle pika aja, et ka minu väiksem laps on saanud piisavalt ema tähelepanu. Ta isegi enam niiväga seda ei otsi."

Kaugõppega Kaljulaid väga kokku puutunud ei ole, sest õppimine on juba esimesest klassist pigem laste töö olnud. "No tegelikult on nii, et meie peres ei ole kunagi ühegi lapse koolitöid nendega koos tehtud. See vestlus on alati maha peetud esimese klassi esimestel päevadel. See on nüüd sinu töö, see on sinu vastutus, et kui on tegemata, siis õpetaja ütleb, mis ta sellest arvab. Iga hinne on sinu oma, iga märkus on ka sinu oma ja see on sinu enda vastutus. Mõne lapsega on see töötanud paremini, mõnega võib-olla mitte nii hästi, aga nende väiksematega praegu on küll väga hästi olnu. Me küll küsime muidugi, et on sul ikka tehtud. Mõnikord on kahtlane ka, kui tead, et tunni algusest on üsna vähe möödas, aga juba ta keksib mööda tuba ja tal on asjad valmis. Järele mõeldes, eks me oleme kõik ise ka koolis aknast välja vaadanud vahepeal."

Oma esimese lapse sai Kaljulaid juba 18-aastaselt, kui koolid veel pooleli olid. Ometi teab tema sõnul iga naine ise, millal on kõige õigem lapsi saada. "Tollel ajal oli ülikoolis väga paljudel lapsi, nagu me teame. Sest ülikooli ajal oli sul vähemasti ühikatuba ja soe vesi, pärast kuhu sind suunati, jumal seda teadis."