«Asjad peavad inimese juurde tulema,» kõlab popkirjanik KERTTU RAKKE moto šoppamise kohta. Ostuhullus on talle võõras mõiste.

Kerttu (32) kirjutab juba ülipopulaarset teleseepi «Kodu keset linna». Sel hooajal on seriaali oodata ka šoppamisteemat. Ise on Kerttu kokkuhoidlik ostja, kes ei lase end trendidel hullutada.

Kui tihti sa šoppad?

Ma pole tüüp, kes hakkab sügelema, kui pole ammu šoppamas käinud. Peamiselt käin poodides, kui välismaale sõidan. Või kui olen mõnes Eesti väikelinnas, siis käin kindlasti kohalikud kaltsukad läbi, sealt leiab alati vahvaid asju.

Mida oled second-handidest leidnud?

Hiljuti leidsin Elva kaltsukast kümne krooni eest väga erilise vöö, mis tavaliselt maksab vähemalt viis-kuus sotti. Olen saanud kaltsukatest superarmsaid kleite vaid saja krooni eest. Viimati leidsin JOOP’i koti, mis maksis vaid 56 krooni!

Pood, kuhu tahad ikka ja jälle tagasi minna?

Kui käin Soomes, lähen alati kauplusesse Fanny & Alexander, seal müüakse väikeste nukkude mööblit, vaase ja isegi neile mõeldud kingi. Ma pole sealt kunagi midagi ostnud. Käin lihtsalt niisama.

On sul nukumajadega mingi side lapsepõlvest?

Jah, mul oli kunagi riiulis tikutopsidest nukumööbel. See oli hästi armas, olen mõelnud, et ühel päeval, kui mul on vähem tööd, ehitan oma nukumaja jälle üles.

Milline on sinu šoppamisstrateegia?

Minu moto on, et asjad peavad tulema inimese juurde. Teine kord võib käia kümme kaubanduskeskust läbi, aga ei leia midagi. Siis aga võib sattuda juhuslikult mingi laheda asja peale. Samuti ei tohi enda jaoks detailselt välja mõelda, mida poest tahad, sest siis seda tavaliselt ei leia!

Sinu lemmikkaubamärgid?

Mulle meeldib Dieseli grungelik toodang. Kõige enam on silma jäänud Hispaania firma Bershka, nende asjad on teist nägu ja kvaliteetsemad. Suht palju asju on mul ka firmalt ONLY. Samas ajab ka Marati T-särk asja ära. Lõpuks pole märk ju nii oluline!

Palju maksab kalleim kingapaar ja riideese sinu kapis?

Mul ei ole väga kalleid asju. Kingade eest olen kõige rohkem 1500 krooni välja ladunud. Kalleim teksapaar on Dolce & Gabbana toodang, maksid 4000 krooni. Mul on ka kolm kasukat: rebane, jänes ja mägilammas, need ongi ehk kõige hinnalisemad. Jänes maksis 10 000, teised on odavamad.

Milliseid aksessuaare armastad?

Ma ei ole suur ehete kandja. Näiteks ei saa ma midagi kaela panna, sest see hakkab mind kohe häirima. Kui panen kella käele, hakkab mul käsi valutama.

Kannan vaid kahte sõrmust. Ühe kinkis mulle seitse aastat tagasi sünnipäevaks Navi (Kerttu endine boyfriend, kunstnik Navitrolla — toim), see on mingi vene kunstniku looming. Teise sõrmuse, samuti venelaste toodang, ostsin endale ise. Mulle väga meeldivad venelaste tööd. Nende klassikaline ehe on tunduvalt ilusam, uhkem ja armsam kui põhjamaalaste külm looming. Vene hing on kõva asi, nad panevad seda kõikjale.

Lemmiklinn šoppamiseks?

Ainus linn, mille olen risti ja põiki läbi käinud, on Lissabon. Seal oli lahedaid poekesi, kust leidsin sobiva hinnaga asju. Ma olen kogu elu olnud väga hinnatundlik. Näiteks ei taha ma maksta moeröögatuse eest, mida kannan vaid paar kuud. Vahel jätan mõne laheda asja meelde ja püüan second-handist midagi sarnast leida. Kui käisin Londonis, jäi see mulle šoppamise poolest kalliks.

Millise stiiliga riideid peamiselt ostad?

Lemmik on casual-grunge-stiil. Näiteks mul pole erilist põhjust kanda klassikalist stiili. Seda juhtub eriti harva. Hiljuti läksin ühele peole ja panin pükskostüümi selga. Tuli selline tuju, et tahan olla viigipükstes ja jakis. Kõik olid üllatunud. Valetasin siis, et mul on pesupäev ja midagi muud polnud selga panna...

Kui tuttav on sulle lohutusšopping?

Lohutan end vaid alkoholi ja šokolaadiga. Miks peaks ma ostma kalli asja, mis hiljem tuletab mulle mu kurbust meelde?

Sa kannad prille, palju sul aastas nende peale kulub?

Üks paar maksab aastas 3000–4000 krooni. Aga prillidele on mõeldud juurde igasuguseid lisasid, mida üritatakse pähe määrida. Sel aastal tellisin endale ka päikeseprillid, siis mulle öeldi, et ühe klaasi õhemaks tegemine maksab 300 krooni. Vaatasin prillid üle ja paksud ääred ei seganud üldse. Neid prille ikka läheb... Viimati läksid ühed aastavahetuspeol katki, keegi pillas need maha, siis tõsteti üles tagasi ja kriimustati ära. Mul on halvad sõbrad! Võin öelda, et pole odav lõbu olla pime!

Palju sa kosmeetika peale kulutad?

Saan Avonist väga normaalseid allahindlusi, kasutan palju nende tooteid. Veel meeldivad mulle Orto kreemid. Näiteks nende meekreem on kehale eriliselt mõnus, seal pole mingeid säilitusained sees. Lemmik on ka Body Shopi mango-kehaõli. Mul on vähe huulepulki, nad kaovad mul tavaliselt alati ära. Ükskord otsin huulepulga, pärast selgus, et see pole kuigi ilus. Ütlesin sõpradele, et peaksin selle ära kaotama, sest see ei kõlba kuhugi. Käisime mööda klubisid ringi ja hommikuks oligi huulepulk jalga lasknud!

Kirjutad ka sel hooajal seriaali «Kodu keset linna». Kui palju sa sinna ostuhullust sisse paned?

Uuel hooajal kirjutan šopingust rohkem. Näiteks ühel tegelasel hakkab seriaalis pärast šoppamist pea valutama ja siis ta kahtlustab, et ta polegi õige naine, sest tavaliselt naised ju jumaldavad šoppamist!

Kas vahel ostad endale lilli?

Mul oli potilill. Üritasime poolteist aastat teineteist välja kannatada, tema loobus. Öeldakse, et kui tahad oma ellu suhet, siis võta endale alustuseks potilill või loom, ja kui temaga aasta aega hakkama saad, siis võid suhtest mõelda. Samas mul on kass, kellega me sobime väga hästi juba viis aastat!