Sky Plusi saatejuht Kertu Jukkum sattus paar nädalat tagasi Tartus autoõnnetusse.

“Sõitsime Viljandi maanteel ja olime lõpetamas vasakpööret Kannikese tänavale, kui tagantpoolt sõitis küljelt sisse Volkswagen. Hoolimata sellest, et meie olime vasakpöörde lõpetanud ja mees tabas tagaratast, väitis tema, et alustas meist möödasõitu enne, kui meie alustasime vasakpööret. Kuna kohe kokkuleppele ei jõutud, helistasime politseisse. Selgus, et politseid tuleb oodata pool tundi. Kuna politsei saabumist Volkswageni juht ära oodata ei soovinud, tunnistas ta oma süüd ja kirjutas kohapeal vastava avalduse. Mindi sõpradena lahku! Seesami kindlustusse jõudes selgus, et Volkswageni juht on vahepeal telefonitsi konsulteerinud ja väidab, et tema toimunud avariis süüdi pole. Seesami kahjukäsitleja Jaanus Põder ütles sama, viidates Volkswageni juhi väitele, et viimane alustas manöövrit esimesena. Kahjukäsitleja oli isegi nii tegija, et talle piisas vaid autodele peale vaatamisest, et süüdlane kindlaks määrata. Avaldus, mille Volkswageni juht kohapeal kirjutas ja kus end süüdi tunnistas, kindlustusele ei kehti. Samuti ei kehti pealtnägijate tunnistused, sest kahjukäsitleja hinnangul ei saanud mina kõrvalistujana ega tagapingil istunud inimene midagi näha. Ei kehti ka liiklusseadus, mille järgi on õnnetuspaigas möödasõit keelatud,” kirjeldab Jukkum teleajakirjale NÄDAL juhtunut. 

Asi läheb veel põnevamaks. Kertu tegi Volkswageni juhi kohta pisut taustauuringut ja selgus, et tegu on endise liikluskorraldajaga. “Seejärel pöördusime politseisse, kus meid võeti küll jutule, kuid kinnitati, et kindlustusfirmadel on raha ja võim. Seega – kui politsei võtaks juhtumi menetlusse, võib kindlustusfirma teha politseist erineva otsuse ja viimase oma ka kehtib.”

Kertu tõdeb blogis, et ka väiksema õnnetuse korral tuleb alati politsei ära oodata. “Isegi siis, kui teine pool süüd tunnistab ja selle paberilegi kannab, sest oma sõnast ja kirjast on võimalus alati taganeda. Või vähemasti ei pea kindlustusfirma sellest midagi!”

Kui Kertu jätkas lahenduse otsimist ja käis mitu korda kindlustuses ja politseis, muutus ka

kindlustusfirma jutt. “Mingil põhjusel teatas Seesam nüüd otsuse muutmisest, viidates asjaolule, et sündmustik on ikka piisavalt segane ja et tunnistatakse süüdi mõlemad pooled. Meie oleme aga otsustanud kohtusse pöörduda, sest elame ju õigusriigis!”

Pärast oma juhtumi avalikku kirjeldamist kuulis Kertu tuttavatelt ka selliseid lugusid, kus kindlustusfirma on teinud isegi õnnetuskohal mõõtmisi teinud politseist erineva otsuse, sest nii on neile kasulikum. Alati võib kohtusse pöörduda, aga paljud seda ei tee, sest kohtuprotsess võib venida aastaid. Kertu jaoks on praegune juhtum põhimõtte küsimus, sest tema ei olnud selles õnnetuses süüdi.