Anu Saagim, kes raju pidutsemise eest Püha Vaimu kirikus avalikkuse ees risti löödi, leiab, et usukantsidel oleks ammu aeg oma koihaisune ürp maha visata ja uksed kogu ilmarahvale valla lüüa!

Anu (47), kes on ametis ka portaali Elu24 peatoimetajana, täitis läinud nädalal päevalehtede ja uudisteportaalide esikülgi lausa päevade kaupa. End paadunud ateistiks nimetav Saagim pidutses pärast Madonna kontserti oma sõpruskonnaga Püha Vaimu kirikus, kus 15. sajandist pärit Bernt Notke maalitud kappaltari ees leidis koha DJ pult ning võlvide all voolas alkoholi ojadena! Peoseltskond pääses napilt kriminaalmenetluse alustamisest. Pealegi ei sündinud kiriku väärtuslikele sajanditevanustele taiestele kahju.
 
Kui su osalemine Madonna kontserdi järelpeol Püha Vaimu kirikus välja arvata, siis milline on olnud siiani su suhe usu ja kirikuga?
Olen nõukaaja laps ning lood Jumalast ja Jeesus Kristusest on olnud minu jaoks muinasjutud. Täpselt samamoodi nagu lood näärivanast ja päkapikkudest või ükskõik millistest teistest üleloomulikest tegelastest.
Minu jaoks on usu pealesurumine, ükskõik mis ettekäändel, täpselt sama mis kommunismi propaganda tampimine meie inimeste ajju mõned aastakümned tagasi. 
 
Oled sa siiski kunagi jõulude ajal kirikus käinud või seal patte andeks palunud?
Käin jõulude ajal meelsasti kirikus, see annab pühademeeleolule sära ja pidulikkust. Kuid astun kirikuuksest sisse vahel ka niisama. Süütan paar küünalt või istun veerand tunnikest ja mõlgutan mõtteid. Vahel nostalgilisi, vahel nurjatuid. Minu jaoks on see nagu rahustav teraapia ja hetk iseendale. Kohe kindlasti ei palu ma seal oma patte andeks. Elu ilma patuta oleks ise juba patt!
Ma ei ütleks, nagu ei usuks ma Jumalasse. Aga Jumal ei ole kindlasti minu jaoks mingi üleloomulik olend, kelle kantsiks on kirikud ning kelle poole tohib pöörduda vaid alandlikult lömitades. Minu Jumal elab minu südames.
Minu Jumal on minu kamraad ja seltsiline, kellega on kindel ja turvaline tunne mööda eluteed astuda. 
Pigem tänan Jumalat õhtuti enne uinumist. Tänan teda taas kord ühe toreda päeva eest ning palun, et ta hoiaks oma valvsat silma peal ka kõigil minu lähedastel ja armsatel inimestel.
 
Mis seal Püha Vaimu kirikus siis tol ööl toimus - olid sa seal või mitte?
Loomulikult olin ma seal. Loomulikult oli seal ka DJ. Loomulikult voolas seal šampanja. Loomulikult me tantsisime. Loomulikult vallatlesime seal varavalgeni. Ja loomulikult ei kahetse nendest kahesajast inimesest, kes kohale oli kutsutud, seda mitte keegi, mina kõige vähem. Nali, nali - kõik oli tegelikult risti vastupidi. 
#end#
Pead sa pidu pühakojas suureks patuks, mille eest kõigevägevam sind mingil moel karistada võib?
Hello, Jumal ei ole kuri pika habemega vanamehenäss pilve äärel, roosk käes.
Mitte Jumal ei vihasta ega karista jumalavallatuid, seda teevad ikka luust ja lihast inimesed. 
 
Mida arvaksid kõrvalseisjana sellisest peost kirikus?
Naljakas küsimus. Kirik pole minu jaoks mingi püha lehm. Kirik on kihvt koht, kus rahvas võiks tihedamalt käia. Aga normaalset, elurõõmsat inimlast ei meelita ühegi nipiga kohta, kus on surma lõhn ja rusuv atmosfäär, kus tohib ringi liikuda vaid varvastel ja naerulagingi on patt. Kirikul oleks juba ammu aeg oma koihaisune ürp maha visata ja uksed kogu ilmarahvale valla teha. Ei ole olemas pühasid, veel pühamaid ning riivatuid või paganlikke inimesi. Kõik oleme ühe ilma lapsed, kelle peale paistab sama päike ja kellele jagab armu üks ja sama kõigevägevam, on tolle nimi siis Jumal või miskit muud. 
 
Kuivõrd esineb jumalasulaseid sinu lähikondsete seas?
Fanaatilisi usklikke minu lähipiiris kindlasti pole. On inimesi, kes usuvad Jumalasse, kuid see pole õnneks nende ajusid sassi keeranud.
 
Oled langenud nendega usuteemadel ka väitlustesse?
Ei, kindlasti mitte.
 
Oled sa ise kunagi mingisuguste usundite vastu huvi tundnud ning neid ehk mõnda aega isegi järginud?
Loomulikult. Mingil eluperioodil tundus Piibel kohutavalt põnevana. Vaatan siiani suure huviga selleteemalisi saateid, dokumentaalfilme, mängufilme, loen vahel isegi Piiblit. Mul on «Meie Isa Palve» peas. Fanaatiliseks jumalasulaseks need mind siiski pole muutnud. Nagu ennist ütlesin, Jumala ja usuga seotud teemad on minu jaoks eelkõige mütoloogilised ja põnevad seiklused.
Sama innukalt võin süüvida hinduismi, budismi, judaismi... Need on osa ajaloost, kunstist, kirjandusest ehk siis kultuurist. 
 
Milline sulle usunditest kõige hingelähedasem tundub?
Kõige sümpaatsem tundub budism.
 
Harrastad sa, nagu ka superstaar Sting, tantristlikku seksi? Ei, ma ei harrasta ühegi usundiga seotud rituaale. 
 
Usud sa üldse millessegi üleloomulikku?
Ikka. Vahel tundub, nagu riivaks mind ingli tiib.
 
Pead sa vajalikuks uskuda millessegi? Olgu selleks siis üleloomulik jõud või hoopis sina ise ehk usk iseendasse, oma võimetesse ja saatusesse?
Inimene peaks esmalt uskuma iseendasse, oma võimetesse ja kõige ümbritseva ainulaadsusesse ning - tegelikult, mis kõige tähtsam - headusesse ja armastusse. Armastus päästab lõpuks maailma. 
 
Teil Ristomatti Ratiaga oli üdini ilmalik pulmatseremoonia. Juhul kui sul tuleks taas truudust vanduda, kas sooviksid seda teha altari ees?
Kiriklik pulm oleks äge. Teeksin seda kindlasti omamoodi. Maailmas on kirikuid, kus pulmamarssi võib mängida ka rockansambel ja inimesed ei pea teesklema pühakut.
 
Usud sa, et sind võetaks Püha Vaimu kirikus leerilapseks?
Miks peaksin Püha Vaimu kirikus leerilapseks pürgima? Ma ei kavatse seal abielluma hakata... Olen Jaani kirikus ristitud ja sellest esialgu piisab.
 
Sooviksid sa surivoodile kirikuõpetajat, kes su patud enne lahkumist andeks annab?
Ei, kindlasti mitte. Tahaksin hoopis DJ`d, kes mängiks mu lemmiklugusid, kasti šampanjat ja karja sõpru, kes lahkumisest suure rõõmupeo teeks.
 
Nimeta mõni oma lemmiklugu, mis sinu viimset ohet võiks saata. 
(Naerab.) «God is a DJ!».
 
Millised võiksid olla su matused?
Minu tuhk lastakse nelja tuule poole lendu valgest paadist keset helesinist merd.
 
Kuuldavasti kavandad sa juba järgmist kirikupidu.
(Muigab.) Ma ei tea sellest midagi...
 
 
 
 
Skandaal Püha Vaimu kirikus
Nagu vahendas Eesti Päevalehe online, leidis pealtnägijate ja peol viibinute sõnul Püha Vaimu kirikus Madonna kontserdi järel aset mitu päeva ette planeeritud rohke alkoholiga pidu, kus DJ mängis altari ees tantsumuusikat ning inimesed tantsisid hommikuni.
Eesti Päevalehega vestelnud inimeste sõnul algas peo planeerimine juba enne Madonna kontserdi õhtut - mitmel päeval asjatasid pühakoja juures kiriku valvur Gunnar Ränkel ja Anu Saagim.
Teisipäeval, 4. augustil enne Madonna kontserti toodi kohale suurel hulgal alkoholi, nii šampust, viina, rummi, Camparit kui ka veini. Umbes kella kümne paiku alustas DJ otse kirikus heliproovidega, sealjuures olevat helitehnika ja valgustus olnud võrreldav väiksemate klubide omaga.
Pidulised, keda oli erinevatel andmetel 50-100, tulid kohale pärast Madonna kontserdi lõppu ning üritus läks kirikus käima. Peost osavõtnute sõnul oli DJ-pult altari ees ning muusikat kõlas elektrost popini, sealhulgas mängiti Madonna, Britney Spearsi ja Michael Jacksoni hitte!
Õhtulehe andmetel lustisid kirikus Anu Saagim, modell Mart Haber, lilleseadja Taivo Piller, suhtekorraldaja Reno Hekkonens, saatejuht Krista Lensin, laulja Charlene Rennit jne. Kunstnik Martin Saare DJ-muusika järgi tantsiti Õhtulehele saadetud vihje kohaselt otse kirikus, kus voolanud ka ohtralt alkoholi. Üks oletatavaist pidulistest vihjas Õhtulehele, et seltskond sõlmis kokkuleppe, et peo toimumist ega sellel osalemist meediale ei tunnistata. Ettevõtmise pidi oma töökoha hinnaga kinni maksma lõpuks seltskonna kirikusse pidutsema lubanud valvur Gunnar Ränkel, kes väidetavalt tundis pidutsejaid.