«Saate seda, mida näete. Armastan kogu südamega ja vihkan täie hingega. Mind ei saa ära osta,» teatab suve hititabelite kuninganna Niki ehk ilmatüdruk KAIRIT TUHKANEN. 

«Kellega sa tahad loo teha? Kairiti või Nikiga?» uurib «Reporteri» ilmatüdruk Kairit Tuhkanen (27) kelmikalt, märkides, et hetkel on tal mõlemad graafikud tihedad. Ilmatüdruku töö on ja jääb alati oluliseks — see on tema leib. Niki projekt annab võimaluse valida, millega leiba süüa. Tahame Nikit!
Teleekraanil korrektselt ilma- ja horoskoobiseisust teavitava Kairiti alter ego Niki troonib hetkel edetabelite tippe looga «Sa oled see, kes jääb». Noorte U-popi portaalist kuni maarahvaeetrina tuntud Elmari raadioni välja. Kui Kairiti «kodustuudio» Kanal 2 uudistemagasini «Reporter» interneti-online-lehekülg Niki laulu videole klikkajate massirünnaku tõttu kokku jooksis, kutsus Kroonika kui tuhast tõusnud tähe tema tuhandete fännide rõõmuks kuumale fotosessioonile. Vaatamata megamenule on Niki ikka nagu lihtne naabritüdruk. Kui kohtate tänaval lohvakates ööriietes tütarlast, käes kilekotti mähitud pakike — kes kodutu kohta liiga kena ja märkimisväärselt sihvakate jalgadega (Kairit harrastas plikana balletti), juuste värvus võib nädalast nädalasse erinev olla (Kairitle meeldib vaheldus), see ongi Niki. .

«Vahel meeldib mulle sõpradele pidžaamas külla minna, kostiks kaasas kilekott taldrikutäie soojade juustusaiade ja ketšupiga.»

Teeb integratsiooni

Niki lennuka hittloo originaal on venekeelne «La la la». See on aastaid olnud neiu heatujulaul, millel omad emotsioonid ja mälestused. «Enne esinema sõitmist kuulame autos seda lugu mitmeid kordi. Kes vene muusikat natukenegi kuulab või tahab kuulata, siis selle lauluga saab alati positiivse laengu.»

Nikile vene keel täitsa meeldib. «Räägin ise loodetavasti päris hästi, aru saan väga hästi. Praktikavõimalust on vähe. Kasutan selleks oma Narva ja Jõhvi esinemisi — laulan küll eesti keeles, aga suhtlen publikuga ainult vene keeles. Viskan ikka nalja, et vene keele õpetajal oli minusse rohkem usku kui eesti keele õpetajal.»

Kadestajad juba platsis

Kairit, kelle lavasarmi produtsent Peeter Kaljuste pubist lemmikettekandja näol avastas, on Nikiks kehastunud juba kolm aastat ja andnud välja ka albumi, millele ta peatselt lisa lubab. Niki muigab, et tema lauljakarjäär jaguneb kaheks: aeg enne ja pärast sellesuvist hitti. «Artistlikus mõttes on see moment minu elus kindlasti tähetund. Töögraafik on tihedam. Sõpradega nädalavahetust naljalt enam ei ole. Kui nad just minu esinemistele ei tule.»

Võitjaneiule on juba ka kadedus ja klatš tuttavad.«Ikka on neid, kes teeks ju paremini,» muigab Niki, kuid ei võta asja südamesse. Ta peab end heaks inimestetundjaks ja tunnetab enda sõnul suhteliselt kergesti, kes jääb teretuttavaks, kellega tekib sügavam sõprus.

«Öeldakse, et oled uhkeks läinud. Kõnedele ei vasta, tagasi ei helista. Minu meelest on sellised arvajad ise muutunud. Kõigile ei jõua kohale, et võib-olla tõesti alati ei ole aega juttu rääkida pikemalt kui kümme minutit, on vaja minna ja teha,» tõdeb Niki, «Jäävad sõbrad, kes seda mõistavad ja kelle sõprus ei sõltu sellest, millises topis su laul parasjagu on.»

Nikit nähtavasti «surmatunnini kuklasse hingavad vaenlased» suurt ei kõiguta: «Elus tuleb kõike ette. Kuid ma ei otsi ise kontakti inimestega, kelle seltskonda me vastastikku ei naudi.» Ta peab end väga otsekoheseks: «Kui naeratan siis südamest, kui vaikin, siis kindlasti on mul selleks ka piisav põhjus. Minust on väga raske valesti aru saada ja mind ei ole võimalik ära osta. Kui ma ise solvan kedagi põhjuseta, olen alati vabandanud.»

Ise laulan, ise kiidan

Niki usub, et enne «seda laulu» polnud enamik eestlasi isegi kuulnud sellenimelisest artistist, rääkimata tema seostamisest ilmatüdrukuga. Ühel üritusel Tartus, kus ta oli nii õhtujuht Kairit kui ka esineja Niki, teavitas ta publikut iseenda lavale saabumisest. «Minu tantsutüdrukud tulid ka. Laulsin ära ja pärast tänasin iseennast toreda esinemise eest. Et teeme nüüd Nikile suure aplausi, ta tuleb kindlasti varsti tagasi. Rahvas plaksutaski. Kõige naljakam oli aga see, et rahva jaoks polnud ses midagi kummalist.»

Kuna oma edevuse saab Kairit Nikina rahuldatud — edevuseskaalal annab ta endale sutsuke üle viie, kümne-palli-süsteemis, siis eraelus ta sädelevate kulinate, kinga-, koti- või huulepulgamaaniat ei põe.

«Olen selles suhtes lihtne, et mul pole kinnisideed, et midagi peaks olema hästi palju. Minu nõrkuseks on sushi ja rämpstoit. Olen täielik sushihoolik! Aga kuna sushit Eestis veel ööpäevaringselt kahjuks saada pole, siis ka burgerisõltlane. Kui ikka tahan pitsat ja hamburgerit, söön palju tahan ja millal tahan, kas või öösel. Mul on ju ka öine töögraafik.»

Ööklubist meest ei haagi

Pärast kontserti Niki samasse ööklubisse pidutsema ei jää. Mitte et ta rampväsinuna voodisse iluune doosi saama kukuks: läheb sageli oma kambaga hoopis mõnda teise peopaika edasi.

«Inimesed ööklubis on ülemeelikud, võib tekkida soovimatuid situatsioone,» põhjendab ta kohavahetust.

Roosibukettide ja komplimentidega varustatud austajatearmeed Nikil enda sõnul pole, olgugi et meessõpru on tal rohkemgi kui sõbrannasid.

«Ööklubis pigem ei lähene mehed mulle üldse. Ei enne Niki aega ega Niki ajal. Ju ma ei ole eriti kutsuva olekuga ja paistab kaugele, et ma ei käigi väljas tutvusi otsimas. Ma ausalt öelda pole isegi mõelnud, kus ma meestega tutvun. Kuna mul on kaks venda ka, on mehed alati mu kõrval olnud, pole kunagi pidanud kuskile «sõtta või lahingusse» neid otsima minema,» räägib Niki, kes ilma foto- ja telemeigita näeb vähemalt viis aasta noorem välja. «Ööklubis küsitakse tänaseni dokumenti, muidu sisse ei saa!»

Pika piinamise peale tunnistab Niki, et ta ei ole sage armuja, aga juba mõnda aega on ta kirglikult armunud. «Minu süda ei ole vaba ja mul on inimene, kes mind ... ja mina teda ka ... Nii et Eesti rahvas ei pea muretsema, mul on mees olemas, kõik on hästi!»

Ta loodab, et elukaaslane Timo, kes Niki tema enda sõnul juba väikestviisi emaks tegi — kinkides talle Niki-nimelise chihuahua koeratüdruku —, ongi see mees, kes nagu ta oma hittloos laulab, «on see, kes jääb».


Hitt sündis kogemata

Niki mänedžeri Gert Laasme (fotol) sõnul kuulub edetabelite komeedi «Sa oled see, kes jääb» loo venekeelne originaal «La la la» Žanna Friske esituses ammu tema lemmikute hulka.

«Poole aasta eest Nikit esinemisele sõidutades küsis Kairit äkki, ega mul juhtumisi seda lugu autos kaasas ole. No muidugi oli! Juba paar aastat! Aga ma ei osanud aimata, et Kairit ja tema tantsutüdrukud üldse vene muusikat kuulavad!»

Nii oli loogiline, et kui Laasme otsustas mais Nikile üle pika aja uue loo teha, võeti ette mõlema lemmikpala.

«Sõnade koha pealt meil ühtegi ettekirjutust Kersti Kuusele ei olnud peale selle, et laulu mõte peab jääma samaks. Et need sõnad nüüd ilmasaatega otse kümnesse haakuvad, oli ilmselt tema enda looming.»