Geoffrey Rushile määrati eelmisel aastal 2,9 miljoni (1,9 miljonit eurot) Austraalia dollari suurune valuraha, kui Sydneys baseeruv Daily Telegraph avaldas terve rea lugusid, mis süüdistasid näitlejat seksuaalses ahistamises, kirjutab BBC.

Ajalehe väljaandja Nationwide News, mille omanik on Ruper Murdoch, kaotas appellatsiooni ning peab nüüd Geoffrey Rushile rahasumma välja maksma.

Tegu on Austraalia suurima valuraha summaga, mis kunagi ühele inimesele on määratud.

Väljaandja juristid aga vaidlesid, et tegu on liialt suure summaga, mida nad maksma peavad. Aga kolm föderaalkohtunikku otsustasid, et 2,9 miljonit on piisavalt suur, arvestades süüdistuste tõsidust ja kahju Rushi reputatsioonile.

Esimene valeinfot sisaldav esikaane lugu ilmus 2015. aastal ning jagas detaile Geoffrey Rush väidetava seksuaalse käitumise kohta. Ajalehes väideti, et Rush käitus kaasnäitleja Eryn Jean Norvilliga ebasobivalt.

Föderaalkohus nõustus eelmise kohtuistungi järeldusega, et Norville, kes andis ajalehe poolt ütluseid, on ebausaldusväärne tunnistaja ning kipub tihti liialdama.

Seda tehes ei nõustunud kohus ajalehe väitega, et nende avaldatud lood ei peaks kuuluma laimu alla, kuna need on "sisuliselt tõesed".

Kohus lükkas ümber ka väited nagu oleks kohtunik eelmisel istungil eksinud, et ei lasknud teisel tunnistajal Rushi vastu ütluseid anda. Näitlejanna Yael Stone süüdistas Rushi ebasobivad käitumises.

See ja mitmeid teised suurt kõlapinda meedias saanud juhtumid on riigis alustanud debatti Austraalia karmide laimu puudutavate seaduste osas.

Austraalias seatakse õiguslik taak süüdistaja õlgadele, kes peavad tõestama, et nende väited on tõesed. See on erinev nt USAst, kus süüdistatav peab tõestama, et see tõele ei vasta.

Kriitikud on ka öelnud, et Austraalia seadustel on meediafirmadele vaigistav efekt, millega avaldada lugusid, millel on suur avalik huvi.

Geoffrey Rush on pika karjääri jooksul silma paistnud nii teatrilaval kui filmiekraanil. Tema tuntumateks rollisooritusteks on kapten Barbosa "Kariibimere piraatidest" ja keeleõpetaja Lionel Logue filmist "Kuninga kõne".