Eesti kõvemad atleetvõimlejad on OTT KIIVIKAS Tallinnast ja MAREK KALMUS Tartust. Nagu kahe linna korvpallimeeskonnad või õlletehased, peavad ka nemad omavahel armutut duelli.

Nii Kiivikas kui ka Kalmus kulutavad suure osa oma päevast jõusaalis. Kalmus võidab Eestis üle 90kiloste seas, kuid absoluutse meistri valimisel peab ta Kiivikasele alla vanduma.

Nende perekonnaelu on keeruline: mõlemal on väikesed lapsed, kaasavaraks on saadud lisa ka elukaaslaste varasemast elust. Mõlemad on Lõuna-Eesti väikelinnade poisid. Kalmus Elvast ja Kiivikas Viljandist.

Maikuus on mõlema mehe pilgud suunatud Budapesti poole, Euroopa meistrivõistlustele kulturismis.

Kalmuse lugu

Marek Kalmus on veidi alla kahe meetri pikkune 110kilone supervormis mehejurakas. Ta võib järjest ära süüa 15 varrast šašlõkki ehk neli kilo liha. Ta tõstab rinnalt üles neli naist korraga. Tal on olnud paremaid ja halvemaid päevi.

See on legend, et atleetvõimlejatel ei ole jõudu ega vastupidavust. Tegelikult on need mehed kui tööhobused, ütleb Kalmus ise. Ta on nii maailmameister kui ka Euroopa meister fitnessis. See on atleetvõimlemise alaliik, kus hinnatakse rohkem keha ilu ja vähem lihasmassi.

Paar aastat tagasi sattus Kalmus dopinguskandaali, aga ta on sellest üle saanud ja leppinud. «Kui vastan, et ma ei ole keemiat tarvitanud, leidub ikka neid, kes seda ei usu,» ütleb ta.

Marek on kolmekuuse poisslapse õnnelik isa. «Kaaro on mõnus rahulik kutt. Laps saab kindla peale selleks, kelleks tahab. Tahtele kätt ette ei pane. Kuid hariduse omandamist võiks tõsiselt võtta. Sellest sõltub hiljem kuradima palju,» räägib Kalmus. Kaarol on ka kaks poolõde: Taisi (9) ja Merilin (12).

Elukaaslase Signessaga (...) on atleet rahul. «Oma tulevast abikaasat kohtasin esimest korda 1. septembril, siis, kui läksin 6. klassi, kus tema oli uus õpilane. Käisime ühes klassis neli aastat, kuid siis läksid meie teed pikaks ajaks lahku. Uuesti kohtasin teda 90ndate lõpus Tartu Rattamaratoni finišis kohe pärast sõidu lõppu, kisas seal raja ääres. Nii meie suhe jätkus ja aastake hiljem abiellusime Tartus,» meenutab Kalmus.

Kiivikase lugu

Ott Kiivikas on jäme mees. Ta lihaselise rinna ümbermõõt on 130 sentimeetrit. Fotograafile poseerima tuleb ta kahe lapsega. Tema 2,5aastane tütar Cristin-Amani on asjalik preili, ainult pildistamise ajal hakkab nutma ja nõuab emmet. Tema 9aastane poolvend Marlon hoolitseb õeraasukese eest hästi. Haarab sülle ja aitab tüdruku trepist üles.

Ott Kiivikas on oma elus teinud erinevaid asju. Ta on lõpetanud Viljandi kutsekeskkooli puusepp–betoneerija–müürsepa erialal, kuid töötanud turvamehe, müügimehe ja treenerina.

Oma elukaaslast Signet (…) kohtas Ott restoranis Raeköök, kus tema töötas turvaülema ja temake baaridaamina.

Kiivikas jätab oma jutuga hoopis toitumisspetsialisti mulje. Ta sööb kaks korda rohkem kui tavaline inimene. «Sa oled see, mida sööd. Kui sööd sardelli, siis näedki välja kui sardell,» teatab Kiivikas, kes eelistab fileeliha. Toit peab olema kvaliteetne. Ainult nii saab kvaliteetseid lihaseid. Tal tuleb seitse toidukorda ööpäevas, kolm neist spetspulbri-kokteilidena.

«Sügisel maailmameistrivõistlustel võitis 42aastane mees. Lihaste ja lihasdetailide ülesehitamine võtab aastaid. Siis hakkavad kohad tulema,» usub Kiivikas. Ta tahab jõuda Budapestis finaali, viie hulka. Sügisel amatööride maailmameistrivõistlustel oli ta oma kaalus seitsmes.

Naised teie elus?

Ott: Neid on üksjagu olnud, viimased neli aastat aga üks, oma elukaaslane.

Väga pean lugu oma emast ja vanaemast, kes on mind kasvatanud selliseks, nagu ma praegu olen.

Marek: Naised on reeglina äraarvamatud, kunagi ei tea, mis seal kahe ilusa silma taga toimub. Loomulikult armsad, kuid oma naise vastu ei saa kindlasti keegi.

Kas ilus keha tõmbab naisi ligi?

Ott: Rohkem ikka kui vormitu keha, kuid arvan, et naistele ja ka üldsusele on ikkagi olulisem see, millise mulje ja arvamuse sa endast jutu käigus jätad.

Marek: Võimalik, et tõmbab, kuid minu «kuri» sihverplaat peletab eemale ka mehed, rääkimata naistest.

Kas õnnelik abielu on võimalik?

Ott: Kindlasti, kui leiad enda kõrvale sobiva partneri ja lood ühise kodu. Loomulikult peaksid seda pere õnnistama lapsed.

Marek: On ikka, aga selleks peab kummalgi olema teatav vabadus ja samas vastastikune usaldus. Usun, et paljud on õnnelikult abielus, ja kui nad sellest enne aru ei saa, siis kunagi hiljem kindlasti. Kui muidugi lolli peaga pole varem lahku mindud.

Mis tööd teete?

Ott: Olen müügijuht firmas OÜ Robocop, mis tegeleb toidulisade müügi ja jõusaalikonsultatsiooniga. Kui keegi otsustab teha jõusaali, siis anname nõu, kuidas, milliste vahenditega ja mida valida. Vastan ka toitumisalastele ja treeningu kohta käivatele küsimustele meie koduleheküljel aadressil www.amazon.ee. Käin jõusaalitreeneriks PlanetSpordis ja Club 26s, teen ka toitumis- ja treeningualaseid seminare.

Marek: Olen praegu noorte jalgratturite treener Tartu Ülikooli akadeemilises spordiklubis ja tegutsen ka nõustajana toitumise alal.

Kas kulturism toob ka raha sisse või viib ainult välja?

Ott: Nii ja naa. Enamiku ajast on ikka välja viinud.

Marek: Kulturismiga ei teeni Eestis isegi leivaraha mitte, rääkimata vorstist selle peale. Vähemalt mina küll mitte. Kuid kulturismiga seonduv võib üht-teist sisse tuua, nagu näiteks toidulisandid ja nende müük, millega ka väheke tegelen.

Anaboolsteroidid, muud keelatud ained — kas olete neid kasutanud või mõelnud kasutada?

Ott: Ei ole kasutanud, kuna amatöörspordis on tugev kontroll. Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liit on viimase kolme aasta jooksul teinud kõigil Eesti-sisestel võistlustel dopingukontrolli. Minu kõik viis kontrolli on olnud negatiivsed, kuuenda vastused on saabumas.

Tulles amatööride maailmameistriks, tekib valik, kas jätkata ning hakata keelatud aineid kasutama ja võistelda proffide hulgas, kus dopingukontrolli ei ole.

Loomulikult on iga kulturist mõelnud keelatud ainetele, kuid siiani olen suutnud tõestada, et ka naturaalsete vahenditega võib heade tulemusteni jõuda.

Marek: Kui vastan, et ma ei ole keemiat tarvitanud, leidub ikka neid, kes seda ei usu. Kaldun arvama, et neid on isegi valdav enamus. Sellele vaatamata vastan ikkagi, et ei ole, ja mul kama kaks, mida sellest arvatakse.

Mida arvate oma konkurendist kui inimesest? Kui sportlasest?

Ott: Marek on inimesena vaikne, rahulik ja väga otsekohene, mis vahest pole talle alati kasuks tulnud. Kui ta satub heasse seltskonda ja avaneb, siis näeb Mareku teistsugust külge, mida on vähesed kogenud, tema head huumoritaju.

Ta on kindlasti suurimaid oma ala fanaatikuid, kes vaatamata piiratud vahenditele ei jäta ühtki hooaega vahele ega too materiaalseid puudusi ettekäändeks, et mitte võistelda. Ta on viimase viie aasta jooksul ainuke mees, kellega olen pidanud tõsiselt arvestama. Sisemine konkurents ongi aidanud jõuda mind selle tasemeni, kus ma praegu olen.

Marek: Võistlustel vaenlane, elus aga on Ott hea sõber, vaatamata kõigele.

Paavo Kangur

paavo@kroonika.ee

ERALDI KASTID:

Ott Kiivikas (26)

Pikkus 174 cm, võistluskaal 87,5–90 kilo, hooajaväline kaal 95–105 kilo. Rinnaümbermõõt 130 cm.

Kulturismiga alustas 10 aastat tagasi, enne seda mängis korv- ja käsipalli, paralleelselt kulturismiga võistles algusaastatel ka jõutõstmises. Kõigil neljal alal on tulnud Eesti noortemeistriks.

Lapsena võitnud kolm korda ümber Paala järve jooksu.

Võistlustel esindab spordiklubi Reval Sport.

Treeningul surub rinnalt 185 kilo ja täiskükke teeb 200kilose kangiga, maksimumvõimeid ei ole kangi tõstmises ammu proovinud.

Marek Kalmus (33)

Pikkus 192 cm, kaal võistlustel 110 kilo ringis, muidu 115–125 kilo.

Kulturismiga tegelnud 15 aastat. Alustades oli kasutada üks pink, kuni 80kilone kang ja kaks 16kilost hantlit. 1992. aastal avas Elvas koos kahe sõbraga korraliku jõusaali. Kõik masinad on seal oma kätega tehtud ja töötavad tänaseni.

Varem sõitis ratast, olles viiekordne Eesti meister trekisõidus.

Võib hinge kinni hoida üle viie minuti, rattaga võib ühe koha peal seista jalga maha panemata ühe tunni. Maanteel võib rattaga sõita jutti 380 kilomeetrit ja vee all ujuda 100 meetrit.

Kangiga surub rinnalt 230 kilo. Kükki võib teha ka 270kilose kangiga. Nädalaga võib kaalus alla võtta 15 kilo.