Riigikogu liige ja riigikaitsekomisjoni esimees MATI RAIDMA saatis tütred välismaale õppima, sest tema sõnul jääb ainult Eestis elades maailmapilt pisut liiga piiratuks.

Iga-aastastele murdmaasuusatamise suurvõistlustele kaasaelamine kodusel Otepääl on Matile (43) tõeline puhkus. Seekord olid kaasas ka abikaasa Heli (44) ja aastane poeg Kristjan. Mati loodab, et poiss saab võistlusi vaadates spordipisiku külge.

1. Kas oled suusataja?
Olen Tartu maratonist korra osa võtnud. Olin siis poole noorem ja poole kergem. Vaadata on siin väga hea, palju parem kui tugitoolist. Raja ääres saab päris elamuse. Olen olnud ka võistluste köögipoolel - korraldusnõukogus meditsiini ja päästeteenistuse ala peal.
2. Mis tundega tegite kriisirohkesse maailma veel ühe lapse juurde?
Väga hea, et üks mees jälle ilmavalgust nägi. Siin Otepääl teeb rõõmu, et väga palju lapsi on võistlusi vaatamas. Tore, et Eesti rahvas jälle järeltulevale põlvele mõtleb.
3. Otepääst on saanud pereürituste koht?
Meie laps Kristjan, aasta ja kaks kuud vana, on juba teist korda kohal ja äkki saab isegi suusapisiku siit külge.
4. Oli kerge sünnitus?
Käisin pealt vaatamas. Kõik oli korras ja tore. Tund aega hiljem võtsin kohvri ja lendasin jälle kaugele maale. Käisin visiidil Ameerika lennukikandjal. Ju ikka saatus tahtis niimoodi ja sättis soodsalt.
5. Mis lennukikandjal?
See oli ametlik visiit. Eesti president külastas Vahemeres viibinud Ameerika lennukikandjat. Muljetavaldav laev - nagu omaette eksisteeriv linn. Sellist laeva ei saa Eestil kunagi olema, liiga suur luksus. Kuid rõõm tõdeda, et on riike, kellel on selline võimekus, ja veel parem, et nad kuuluvad meie sõprade hulka. 
6. Kas Eestit võiks ähvardada vaenlase kallaletung?
Kunagi ei tohi ära unustada, et ohud on maailmas alles. Enne Gruusia sündmusi ei usutud, et Euroopas võiks keegi kellelegi kallale tungida. Gruusia küll rääkis sel teemal, aga see ei tundunud reaalne. Gruusia sündmused näitasid, et mingite sündmuste koostoimel võib juhtuda ka sõjaline konflikt ja teoreetiliselt ei ole see välistatud ka Eestis.
7. On sulle selge, kes sõda alustas?
Jõudsin Gruusiasse esimesel sõjapäeval, 8. augustil. Mulle on selge. Ja see oli pikalt ette planeeritud. See teema on ka meedias korduvalt läbi hakitud. Mind kui riigikaitses tegutsevat inimest paneb muretsema meedia- ja infosõda.
Kahtlemata on suurel naabril ka infosõjaalane võimekus nii piisav, et meie sõnum ei tasakaalustaks sealt tulevat infotulva. Nendest pooltõdedest ja poolvaledest kujunevad seisukohad. Seisukohtadest saavad riikide poliitilised otsused, kas reageerida ja sekkuda või mitte. 
Gruusia sündmustest on kõigil riigikaitse ja sisejulgeoleku inimestel õppida. Selline sõda saab alguse sisekonfliktidest, mille tekitamisel on meie suur naaber oma eriorganisatsioonidega kahtlemata võimekas. Lõpliku seisukoha paneb paika infosõda ja hetkel puudub Gruusia puhul ka täpne
dokumentaalne tõestus kriisi käigust.
8. Kas tunned meie n-ö ajaloolist vaenlast ka seestpoolt? Oled õppinud Moskvas.
Jah, ma olen õppinud kolm aastat Peterburis ja viis aastat Moskvas tuletõrje valdkonda. Olen veendunud, et seal elavad väga head inimesed. Minu jaoks on mure, et me räägime natuke valede sõnadega. Räägime, et Venemaa tegi seda ja teist.
Tegelikult peaks ütlema, et Kreml tegi seda või teist.
9. Saadad tütre Argentinasse. Kas muretsed?
See on peretraditsioon. Vanem tütar, kahekümnene Kristi käis vahetusõpilaste programmiga aasta Brasiilias ja sai maailmapisiku sealt kätte, ehk veidi ka minult. Nüüd õpib ta Walesi ülikoolis kriisindust (peace, conflict and security). Noorem tütar, seitsmeteistkümnene Grete jätkab vanema jälgedes - suvel läheb vahetus-õpilasena Argentinasse.
Väike kartus on ikka sees, kui lapse kuhugi kaugele saadad, kuid Kristiga saadud kogemus näitas, et see annab meeletult positiivse kogemuse ja lapsele jalad alla maailma mõistmiseks. Eestis seda sellises mahus ei saa.
See on Rotary noorte vahetusprogramm. Ma ei ole Rotary liige, kuigi programmis osaleme. See tähendab ka seda, et võtad oma perre elama noore inimese. Eelmine kord elas meil pool aastat tüdruk Mehhikost ja nüüd tüdruk Saksamaalt - Charlotte. See annab uut kogemust ja teeb elu huvitavamaks, sest kultuurid ja mõistmised on erinevad ja erinevuste tabamine annab avastamisrõõmu.
10. Kas kriisijuht Mati magab rahulikult?
Jah. See on minu elu. Selle tee ma valisin pärast keskkooli ja olen tänaseni jäänud tegelema õnnetuste ja kriisidega. Tekkinud on omamoodi professionaalsus.