«Sobisin «rumala blondiini» rolli nagu rusikas silmaauku,» mäletab eksmiss KRISTIINA HEINMETS. «Meedia jaoks olen seda tänaseni. Aga enam see mind ei häiri.»

#p2v#«Olen Lõvi-tüdruk, tantsin ja armastan lilli…» Nii tutvustas end Kristiina 1997. aastal Miss Estoniaks pürgides. Täna ajab see teda ennastki naerma. Praegu on aasta 2003 ja valentinipäeval kihlunud eksmissil uued laulud suus. «Olen 28. märtsil TV3 eetris oleva telesaate peaprodutsent.
Üritame esimest korda toota missivalimistest professionaalset teleshow’d, mis konkureeriks Miss Worldi ja Universumiga!» põrutab Kristiina (24).

Kui korraldada võistlus kõigi seniste Eesti misside vahel, mitmendaks tuleksid?
Aastal 2000 korraldas Valeri Kirss internetis Eesti sajandimissi hääletuse. Vaieldamatu lemmik oli Liis Tappo, mina olin teine, Cathy Korju kolmas.

Keda sina senistest missidest enim hindad?
Helen Mahmastol on tegija, tõesti nooruse ja edukuse võrdkuju. Teeb suurepäraseid üritusi ja pole uhke ega upsakas! Tema viis mindki käekõrval Kirsi missikontorisse.

Mis eristab sind teistest missidest?
Olen parajalt laisk ja lohakas. Tõesti, kui koduabilist ei käiks, siis oleks täielik segadus! (Naerab.)
Selge, et esimesi misse, Tappot ja Korjut, mäletatakse kõige enam. Nagu ka Eesti esimesi ministreid. Minu võit 1997ndal sattus aga kollase ajakirjanduse tekkeaega. «Rumala blondiini» roll oli täitmata ja mina sobisin nagu rusikas silmaauku. Seda olen ma meedia jaoks tänaseni, arvamusliidrid on mind ühiskonnas nii positsioneerinud. Ei pane seda enam tähele, tegelen asjadega, mis mulle olulised.

Kuhu positsioneerid end iluskaalal, mille otstes on näiteks Liis Tappo ja Piret Aava?
Piret Aava pole olnud Miss Estonia, ta oli vist vaid finalist, seega skaala on väär… Sama hästi võiks siis ritta panna Kati Pobuli ja Beatrice, kes osales ka Tallinna missivõistlustel, pääsemata finaali, kuna tuli välja, et tal on laps…

Sinu tugevaim külg?
Siirus ja naiivne usaldus. Need on olnud mu komistuskiviks, aga samas mind ka väga palju aidanud.

Mis oleks su elus teisiti, kui sa poleks olnud miss?
«Je suis comme je suis. Je suis faite comme ēa… («Olen, nagu olen…» tsiteerib Kristiina Jacques Prévert’i, ta on käinud Prantsuse Lütseumis.)

See oli nii meeletu kogemus, mida ma ei kahetse mitte kunagi! Eriti need kolm nädalat Miamis, Miss Universumi kaamerate ees! Ainult et kõik see oleks võinud natuke hiljem tulla. Kui mõni on 18aastaselt valmis naisterahvas, siis mina olin veel täiesti teismeline plikatirts! Võisin laval paista daamilik, osata käia — see pärines tantsutrennist —, sisemuselt olin aga plika. Oleksin sobinud teinimissi valimistele, Amee-rikas osalevad neil veel 20aastasedki. #p3##p4#

Mis on Universumi missivõistlusest enim meeles?
See pinge, kui pidin kümne finalisti hulgas lavale astuma. Teadsin, et sel hetkel vaatab mind miljard inimest. Hirm, et jalg vääratab või vastan küsimustele rumalalt. Kui lavalt pääsesin, kukkusin kokku.

Aga räägiti ju, et sa olla ekstra vilunult kaameratesse viskunud?
Ei, kaamerad avastasid minu! Muidu vaatasid nad ainult suurte favoriitmaade tüdrukuid. Aga ju siis minus oli midagi…
Juba esimesel päeval tõmmati mind reklaamklipiks 72 tüdruku seast välja. Eks see tekitas kadedat pahameelt… Nüüd, teletegijana juba tean: valin selle, kes särab, kes telepildis hea paistab…
Kui hommikust sööma läksime, oli Ameerika missi laud sätitud kõige ette. Aga millegipärast ronisid kaameramehed üle teiste taha nurka minu laua juurde...

Ja ei mingeid naiselikke trikke?
Ei! Ju paeluski mu siirus, mida tolles maailmas enam ei eksisteeri. Kirss on rääkinud, et keegi ei uskunud, et olengi päriselt selline. Olin keskkonnas, kes kritiseeris kõike, aga ei osanud ise kritiseerida!

Kas nüüd hakkad ise missi-emmeks, Kirss ju tahtis oma kaubamärki ära müüa?
Ma pole missi-emme ega pretendeeri sellele rollile. See on eel-kõige teleshow’ produtseerimine, mille võin Hagi Šeini nõusolekul esitada ka Concordias oma meediaõpingute lõputööna.

Kuidas lõputöö teema peale tulid?
Juhuslikult. Saate tootja Starlite Agency produtsent Raoul Suvi on minu koolikaaslane.

Otsisid ise show’le ka sponsorid. Oli see ebameeldiv töölõik või pakub rahameeste ärarääkimine hasarti?
Tegin konkreetse reklaampakkumise firmadele, kellele antud saade on kasulik. Ühtegi negatiivset vastust ei tulnud.

Nii et mõtled telekarjäärile?
Annan endale aru, et kirjutajana oleksin keskpärane…

Aga sa ju kirjutasid mingit noorteajakirja…?
Olin ajakirja WOW peatoimetaja. Toimetamine ja kirjutamine on kaks eri asja! Eks ma mõne loo kirjutasin ise ka, aga ma ei arva, et minust saaks filosofeeriv Barbi Pilvre. Hindan teda väga, see on tase saavutada ajakirjanikuna tema positsioon. Tema minusse hästi ei suhtu. Filmis «Suur õde» küsis ta minult ja Marju Lauristinilt samu küsimusi. No on tase! Oli vaja Lauristini, et välja tuleks, kui loll ma olen! (Naeratab kavalalt.)

Pankrotis Concordiast ikka diplomi saad? Kuidas perekond Susisse suhtud?
Jah, diplomi saavad kõik maikuus lõpetavad üliõpilased. Concordia siseasjadesse pole ma süüvinud.

Palju sa kooliraha maksnud oled?
Ei mäleta, see oli semestriti nii erinev. Pealegi võtsin semestris ette nähtud 16 ainepunkti asemel enamasti ligi 30 ainepunkti eest loenguid…

Oled tarkust saanud kogu raha eest?
Mina kasutasin Concordias pakutavaid võimalusi maksimaalselt.

Kristina Ljadov väitis, et sai Concordias kõigest natuke, ja kiirustas nüüd süvenema EBSi magistriõppesse…
Õppida saab igal pool. Oleneb inimesest, palju ta viitsib tööd teha. Kõikidest ülikoolidest saab ka niisama läbi nahistada. Mina valisin nimme selle tee, et kui ise maksan, ei puudu ka loengutest ja pingutan maksimumi.

Milliseks hindad oma väljavaateid poliitikas?
Ma pole kunagi olnud poliitik ega kavatse selleks ka mitte kunagi saada!

Mis vägi sind siis Keskerakonda ajas?
Naabrimees Küllo Arjakas kutsus. Mina olin 19 ega teadnudki, mis asi see erakond on. Kui see Arjakas oleks olnud Reformi- või Vene Erakonnast, oleks ma sinna ka läinud. Sisseastumisega asi piirduski. Aga meedias sai minust korraga suur Keskerakonna esinduspoliitik…

Savisaare kihutuskoosolekutel ikka käisid?
Mis need kihutuskoosolekud on?! Ah, ma ei mäleta, see oli mu eneseotsimisperioodil. Aga sain väga hea sõbranna. Maria Savisaar on sisukas ja inimlik tüdruk. Viimasel ajal on me mõlema ajakava olnud tihe, pole ammu kohvitamas käinud.

Oled sa ka Savisaare-mõistatuse lahendanud — mis mees ta on?
Ei ole sellest mõistatusest midagi kuulnud! Raske on kujundada arvamust inimesest, kellega oled ainult kolm–neli korda kohtunud. Sisuliselt olen parteist eemale jäänud, formaalne paber on küll veel kirjutamata…

Milline kunstnik sobiks sinu elutuppa?
Hetkel on elutoas esindatud ainult Navitrolla. Loodan, et varsti ka Jüri Arrak.

Su lemmikautor?
Vaieldamatu lemmik on Jacques Prévert — tema boheemlik luulestiil. Tal on nii palju mõtteid ridade vahel. Kõik eesti luuletajad, keda olen lugenud, tunduvad nii mittemidagiütlevad. Näiteks see ülistatud Liiv…

Su lemmikauto?
Tarbeese. Vaata, missugune ta mul välja näeb, parajalt sopane. Mazda MX, pisike, pole parkimismuresid — noore naise auto.

Kes su parimad sõbrad on?
Juba kakskümmend aastat sõbrannad Lenne-Triin ja Riina, ning elukaaslane Aivar (Aigro). Nendega võib luurele minna. (Kristiina krutib sõrmes tillukeste kividega sõrmust.)

Sa tahad öelda, et kool läbi... ja mehele?
See on loomulik jätk kolm aastat kestnud kooselule. Kihlusime kuu aega tagasi valentinipäeval. Pulmad pole lähiperspektiivis. Me mõlemad oleme kiired inimesed, praegu pole selleks aega!#p5p#

Kolm aastat tagasi tätoveerisid oma kõhule punase pisaraga roosi, «meenutamaks elu lõpuni üht inimest»…
Oh, see suhe kestis ma-ei-tea-kolm-nädalat. Ei taha seda kommenteerida, ei mäleta... See oli eneseleidmise ja otsimise periood, esimene teismeliseea kiindumus… Jah, kui mu sõbrannadel olid esimesed käest kinni hoidmise suhted 13aastaselt, käisin mina tantsutrennis. Minul algas kiindumuste periood 18–19selt. Aga Miss Estoniana juba avalikkuse luubi all.
Esimest korda jõin end purjugi alles kahekümneselt. Mis ma veel siis esimest korda tegin…? Ütlesin esimest korda «kurat» ja «tšau». Muud ma ei avalikusta.