Shmigunide telefonid on tummad, Shmigunide elukoht Lahtis teadmata, keegi ei tea, mis Kristina Shmiguniga juhtunud on, Kristina tänane sõit lahtine...

#p1#Need on vaid üksikud lõigud Lahti MMi kajastavatest artiklitest. Tänini pole ammendavat vastust, mis Kristinaga ikkagi juhtus.

Inimesed, kes on Kristina Ðmiguniga(24) kohtunud, iseloomustavad teda kui tagasihoidlikku, lihtsat noort neiut, kelle kinnisideeks on olla parim.

Öeldakse, et Kristinat on õpetatud küll suusatama, aga mitte suhtlema. Tema harvad ülesastumised on olnud napid, täis töiseid üksikasju ja neid võiks nimetada isegi emotsioonituks. Enamasti jääb kõlama rahulolematus saavutatuga.
Kristina käitumist väljaspool suusarada on nimetatud ka lapsikuks. Eks temalt oodatakse Erki Noole moodi täpseid, põhjalikke ja avameelseid eneseanalüüse. Profisportlase üks professionaalsuse näitajaid on ka see, kuidas ta suhtleb avalikkusega.

#p2#Kuid Kristina puhul on alati nii võite kui kaotusi alati tumestanud tema ja ka kogu Ðmigunide meeskonna raskesti kättesaadavus. Kristina on avaliku tähelepanu eest põgenenud nii pärast edukaid kui edutuid võistlusi.

Kas Kristina Ðmigun on tark?

Kunagine Itaalia tippsuusataja Manuela DiCenta küsis kord kadunud Toomas Ubalt, kas Kristina on tark tüdruk. Suusatäht kartis, et Kristina teeb samu vigu, mida tema omal ajal – ta lõi suusaliidust lahku ja jäi siis spordis virelema. Siis mõistis, et suletuna ja teistega suhtlemata ei jõua ta iialgi suurimani, ning võttis end kokku, vabandas solvatute ees ja tõusis uute sõprade abil maailma edukaimaks.

Paistab, et Kristina kordab Manuela DiCenta eksimusi. Öeldakse, et Eestis on kolm suusakoondist – meeste, naiste ja Ðmigunide koondis, keda irooniliselt-hellitavalt kutsutakse Perekonnaks.

Eesti Suusaliidu büroo juhataja Ülle Viinapuu jääb seda ütlust kommenteerides napisõnaliseks. "Ütleme, et siin maailmas sõltub väga palju rahast," lausub ta.
Ðmigunide meeskonna hooaja eelarve 3,1 miljonit krooni

Teada on, et suusaliidus on Ðmigunidele eraldatud summad juba aastaid pingeid tekitanud. Kõrvaltvaatajatele on jäänud arusaamatuks, miks õnnestub perekonnal teistest suuremaid summasid endale krabada. Kuid suusaliit jagab raha tulemuste järgi. Kuigi jah, enamik Ðmigunide meeskonna rahast tuleb sponsoritelt. Käesoleval hooajal oli Ðmigunide kümneliikmelise tiimi eelarve 3,1 miljonit krooni. Möödunud hooajal, seni kõige edukamal, teenis Kristina Ðmigun auhinnaraha 71 000 Ðveitsi franki ehk ligikaudu 700 000 Eesti krooni.

Ðmigunid on end isoleerinud

#p3#Pärast Kristina 41. kohta 15 kilomeetri klassikasõidus ei suutnud pea mitte keegi Ðmigunide tiimi tabada. Nende telefonid olid tummad, nende elukohta Lahtis ei teadnud isegi Eesti Suusaliit. Pisut enne maailmameistrivõistlusi loobusid nad elupaigast võistlejate külas. Ðmigunid on täielikult end teistest isoleerinud.

Neli päeva hiljem rääkis Kristina elukaaslane, määrdemeister ja ka mänedþer Kristjan-Thor Vähi, et nad pole Kristina kehvale sõidule ühest põhjust leidnud. Oletuste tasemele on jäänud põhjendused, et Kristina tervis ei pidanud vastu.
Sportlaste tervise eest kannab Lahtis hoolt Eesti võistkonna arst Tarvo Kiudma. Aga Kristina seisu ei saanud ka tema hinnata, sest asjaoludest on ta kuulnud vaid teistelt isikutelt ja meedialt. Ðmigunide meeskonnal pole palgal ühtegi arsti. Kristina on öelnud, et ta ei taha, et arst kogu aeg laagrites kaasas käiks. "Kõrvalised isikud segavad. Usaldan niikuinii ainult isa," tunnistas Kristina.

Ülle Viinapuu ei pea Ðmigunide eraldi olemist eriti kummaliseks. "Tänapäeval, kui on nett ja telefonid, saab nende abil suhelda," arvab ta.
"Kõik küsivad, miks Ðmiguni seis nii kehva on, aga keegi meist ei oska sellele küsimusele vastata," kurtis Lembitu Kuuse Lahtis.

Isegi pärast Veerpalu võitu ei tulnud Kristina peidupaigast välja. Oma õnnesoovid saatis ta järgmisel päeval ETV vahendusel. Isiklikult kohtus Kristina Andrus Veerpaluga alles kolmapäeval (Veerpalu võitis MMi esmaspäeval) pool tundi enne naiste sprindi starti.

Kristina lõputu põgenemine

Kristina on varemgi kummaliselt käitunud ja ära kadunud. 1997. aasta veebruaris Trondheimis, kui eesti spordiajakirjanikud võistlusel kaheksanda koha saanud Kristinat otsisid, ronis too sulemeeste eest pagedes üle võistlusrada ümbritsenud piirdeaia ja kadus silmist. Hiljem põhjendas Kristina ema Rutt Ðmigun, et haigusekartlik Kristina ei tahtnud muljeid jagada võistlushigist märjas särgis.

Samal aastal valiti Kristina parimaks naissportlaseks, teda oodati ka autasustamispeole Dekolteesse. Kristina jõudis võistlustelt Itaaliast Tallinna tund enne pidu. Mitu päeva varem oli suusaliit Kristinale südamele pannud, et tulgu peole, emal paluti peoriided talle lennujaama viia. Kuid Kristina Dekolteesse ei jõudnud. Lennujaama vastu läinud “Aktuaalse kaamera” võttegrupile ütles Kristina kaamerasse vaatamata ja nutuselt, et tal on paha olla ja kõht valutab.

#p4#Kui pärast 1998. aasta õnnetut mootorsaanisõitu oli Kristina vaikimine veel kuidagi mõistetav, siis tema järgmised kadumised on aina kummalisemad. 1999. aasta jaanuaris põgenes Kristina, Nove Mesto maailma karika etapi võit taskus, Tallinna lennujaama vastu tulnud suusajuhtide, sponsorite ja fännide eest tagaukse kaudu. Kristina ühe suursponsori, Hansapanga turundusjuht Tiit Pekk rääkis nördinult ajakirjandusele, et suusainimesed helistasid ja soovisid neilegi õnne – aga mille eest, kui Kristina ei pidanud neid osalisteks.

Kaks päeva hiljem palus Kristina kogu südamest poolehoidjatelt, sponsoritelt ja Eesti Suusaliidu juhtidelt oma käitumise pärast vabandust. "Eriti soovin paluda vabandust nendelt üksikutelt inimestelt, kes mind lennujaama lilledega tervitama olid tulnud. Püüan edaspidi suusasõitudega poolehoidjaid tagasi võita, loodetavasti suudavad kõik pettunud aegamisi andestada," kõlas Kristina jutt. "Ma pole modell, vaid sportlane, kes pärast kolmepäevast võistlust ja öösel kell pool neli alanud reisi Nove Mestost koju tundis end väsinuna. Ei tahtnud sattuda kitsastes ruumides kaamerate ja fotolampide ette, ei tahtnud end tunda ebameeldivalt. Tehtud tegu on minu tehtud, kedagi teist peale minu süüdistada pole mõtet."

Ei läinud autasustamisele

Järgmisel aastal kordas Kristina taas oma vigu. 2000. aastal Itaalias MK-võistluste viimasel etapil ta kukkus ning jäi naiste 5 kilomeetri klassikasõidus kuuendaks. Pettumus osutus nii suureks, et ta jättis võitjate autasustamisele tulemata ning lillekimbuga korraldajad ennast otsima.

Päev hiljem näitas Kristina oma teist palet. Pettumust naeratuse taha peites suhtles Ðmigun elavalt kaasvõistlejate, korraldajate, ajakirjanike ja autogrammiküttidega. Selgituseks rääkis ta, et oli eelmine päev väga löödud. "Mõtlesin kõik pikalt läbi, panin asjad tähtsuse järjekorda," rääkis Kristina. "Sain aru, kui rumal ma olen olnud, et hakkasin hirmsasti seda karikat tahtma, kui palju võistlusi olen seetõttu endal luhta ajanud. Tundsin, et tahan võita seda karikat, ja see suur tahtmine rikkus väga palju ära. Jõudsin samasse seisundisse, kus olin paar-kolm aastat tagasi, kus hirmsasti tahtsin võita, kuid ei suutnud. Võib-olla vajan psühholoogi abi."

Üldarvestuses tuli Kristina möödunud aastal maailma karika võistlustel teisele kohale. Hooaja eesmärgiks oli Kristina seadnud viis MK-etapi võitu.

Manuela DiCenta: Ðmigunid pilvedes

#p5#Möödunud hooajal avaldas Manuela DiCenta lootust, et Ðmigunist võib saada suusamaailma kuninganna. Nüüd arvab ta, et Kristina põrumine Lahti MMil oli tingitud sellest, et ilmselt läksid Ðmigunid pärast mullust edukat hooaega oma suhtumisega liialt pilvedesse.

Kristina lõpuks oma suhtumist muutumas. Ta on rahul ka kohtadega, mis pole esikümnes. Kuid veel pisut vähem kui nädal tagasi laskis Kristina loobumist tagaajamisvõistlusest mänedþerist elukaaslasel Kristjan-Thor Vähil põhjendada sellega, et loobub, kuna kuue parema hulka jõudmiseks pole jõudu, 15. kohta ta aga ei taha. Pühapäevasel maratonil, loodab Kristina tulla 16 parema hulka.
10 km klassikasõidus kaotas ta võitjale Bente Skarile 1 minuti ja 39,9 sekundiga ning tuli 12. kohale. Siis tunnistas Kristina Ðmigun ETVle antud intervjuus, et must masendus hakkab kaduma ja tal on 12. koha üle hea meel. Lisades: "Isegi isa tuli ja patsutas õlale, et enam-vähem."

Rasedus? Keelatud ained?

Säärased lõputud põgenemised, Ðmigunide tiimi eemalehoidmine ning napid ja küsimusi tekitavad kommentaarid on pannud siinpool lahte ringlema mitu kuulujuttu.

Üks legendidest pajatab, et Kristina olevat teist kuud rase või teinud vahetult enne MMi aborti. Selline jutt on üsna loogiline, arvatakse ju tihti, et kui naisterahvas tunneb end seletamatutel põhjustel halvasti, võib ta olla rase. Ja Kristinal on pikemat aega kindel elukaaslane Kristjan-Thor Vähi.

Teine levinud kuulujutt räägib, et käesoleval hooajal täiendati keelatud ainete nimekirja ja Kristinal pole enam võimalik kasutada samu ergutavaid aineid, mida möödunud hooajal.

Kuid poolehoidjad ja kaasaelajad on Kristina enesesüüdistamisest väsinud. Sest teada on, et sportlase vorm oleneb suuresti treenerist. Nii mõnedki spordiga lähedalt seotud inimesed on läbi lillede mõista andnud, et Anatoli Ðmigun on treeningutega mööda pannud ja kaaluda tuleks õdede treeneri väljavahetamist. Mõlemad õed ju kurdavad väsimuse ja kurnatuse üle. Anatoli Ðmigun on hoidunud igasugustest kommentaaridest.

"Tõeline professionaal, oma ala tõsine fanaatik, sajaprotsendiliselt innustunud tulemuse tegemisest. Maksimalistlikud eesmärgid ja ambitsioonid," on iseloomustanud Eesti suusakoondise peatreener Mati Alaver Anatoli Ðmiguni. Nii isa Anatoli kui ka ema Rutt Ðmigun on noorpõlves tulnud Euroopa juunioride meistriks.

Ikkagi läbi aegade parim naissuusataja

Kristina on vaatamata halvasti alanud hooajale tubli ja hinnatud sportlane. Vähemalt Eestis. Võib-olla edaspidi taas ka maailmas, sest 12. koht MMi klassikasõidus näitas, et Kristina pole mahakantud sportlane, vaid vormist väljas.

Kuid 1999. aasta MMi hõbemedal 15 kilomeetri vabastiilis ja pronks 30 kilomeetri klassikas on nõudnud talt kujuteldamatut füüsilist koormust, keskendumist ja pühendumist vaid iseenda treenimisele.

Ja kindlasti pole tal kerge olukorras, kus suurema osa päevast on isa treener, kallim määrdemeister ja mänedþer. Oma vanemaid on Kristina nimetanud maailma parimateks, kuid pärast saatuslikku mootorsaanisõitu ei tahtnud Kristina paar tundi isegi mitte oma vanemaid näha. Kristina tundis, et ta on neid alt vedanud. Ta on alati võtnud raske vastutuskoorma enda kanda ja süüdistanud vaid iseend. Aga tema töö on suusatada ja kuulata treeneri nõuandeid. Seda on Kristina ju teinud...