Endisel Miss Tallinnal, euroametnik NATALJA BARKOVAl on kõik olemas - edukas karjäär, korter Brüsselis, kiire auto ja itaallasest poiss-sõber, kuid ometi pole ta päris rahul.

 

Lasnamäe tüdruk Natalja (30) valiti 1997. aastal Miss Tallinnaks ja iludusvõistlusel Miss Estonia esimeseks printsessiks. Noor daam on teinud kaks magistrikraadi ja kohtunud unistuste mehega Tallinna-Praha lennukis. Nataljal on helesinine Alfa-Romeo ja kodu Brüsseli eliitrajoonis, kuid ta hing ihkab enamat või midagi muud.
Kuna Natalja elukaaslane on itaallane, siis unistab ta tööst ja elukohast Roomas ning rahulikust pereelust. Täna elab Natalja Brüsselis ja ta poiss-sõber Roomas. Neil kulub lennukipiletitele üksjagu raha.

Brüssel pole elamiseks «Huvitav on, aga Brüssel on linn töötamiseks, mitte elamiseks. Brüsselisse tullakse aastaks, kaheks, kolmeks ning seejärel jätkatakse elu kodus või uutel marjamaadel.
Elada on siin raske,» ütleb Natalja.
#end#
Natalja eurokarjäär algas missindusest. Miss Euroopa võistluste järel tundis ta tugevat vajadust otsida karjäärijätku välismaal. Natalja oli lõpetanud Tallinna Tehnikaülikooli haldusjuhtimise eriala ja otsustas astuda Hollandis asuvasse Euroopa haldusjuhtimise instituuti. 2001. aasta septembris läks ta praktikale Euroopa Liidu personali ja haldusdirektoraadi värbamispoliitika osakonda. Natalja läbis 2003. aastal uute liikmesriikide jaoks korraldatud avaliku konkursi alalistele ametikohtadele ning tegeles seejärel kolm aastat Euroopa Personalivaliku Ametis arvutil põhineva testimissüsteemi juurutamisega, mis pidi välja sõeluma parimad tulevased ametnikud.
Täna töötab Natalja avalike suhete peadirektoraadis. Tema koordineerida on Euroopa Komisjoni Esinduste tegevus Itaalias, Belgias, Maltas, Rootsis ja Rumeenias.
Brüssel on pealiskaudne. Natalja ei viitsi vastata ööklubides sadu kordi ühtedele ja samadele küsimustele: «Kust tuled? Kauaks jääd?» Tutvuda uute inimestega ja ehitada üles pealiskaudseid suhteid, see ei ole enam tema jaoks, kuigi alguses oli ju tore.

Kavandab elumuutust Natalja elu saatuslik kohtumine toimus paar aastat tagasi lennul Tallinn-Praha-Rooma. Neiu kõrvale istus mees, kes meeldis talle esimesest pilgust. Meestele meeldib Natalja igal juhul esimesest pilgust, sest ta on selline american-dream tüüpi tüdruk, ilus, pikk ja blond.
Kohtumisele järgnesid põgusad ühised nädalavahetused. Natalja sattus nagu muuseas juhuslikult Rooma ja sõber Brüsselisse.
Natalja töökeel on inglise keel, kuid ta valdab ka prantsuse, hispaania ja itaalia keelt. Viimased kaks kipuvad tal alatasa segamini minema. Varem oli Nataljal rohkem hispaania keeles rääkimist, sest paljud sõbrad olid sealt pärit. Kuid suurem osa neist on kodumaale tagasi läinud, sest nad olid europealinnas kolmeaastaste töölepingutega. Kui töökogemus saadud, siis Vahemere-äärsed rahvad, nagu itaallased ja hispaanlased, tahavad tagasi koju oma sooja mere äärde. Belgia tuuliste randade vesi läheb aeglaselt soojaks ning on läbipaistmatu.
«Kui läksin Euroopa komisjoni tööle, siis uskusin, et ma olen kõik saavutanud,» räägib Natalja. Ta plaanib elumuutusi ja nende tegemine võtab aega. Ka Brüsselis maksavad tutvused. Konkurents on suur, kõigil on ette näidata eurokogemus ja keeleoskus ning magistrikraadid.
«Keeruline on juhtida isiklikku elu ja Euroopa asju ühe korraga. Midagi tuleb ohverdada. Tahaks karjääri teha. Tahaks, et töö oleks huvitav ja eesmärgiga. Mulle meeldib ürituste korraldamine, mitte koordineerimine. Muidu olen ametiga rahul. Palju inimesed ei tea üldse, mis neile elus meeldib. Vahel vaatan oma Tallinna sõbrannade elu — mõnel neist on juba suured lapsed,» räägib Natalja.
Loomulik jätk oleks tema jaoks Rooma ja karjäär komisjoni esinduses Roomas.
«Auto võib kaasa võtta ja korteri välja üürida,» teeb Natalja plaane.
Brüsselis maksavad tavalised korterid umbes 300 000 eurot ning nii tiksub temalgi pangalaen. Eesti mõistes on see üpris suur summa. Seega tuleb ka korralikul euroametnikul raha lugeda. Kuigi Natalja kolis ostetud korterisse juba kolm aastat tagasi, jätkub tal mööbli ostmise rõõmu tänaseni. Kõike ei jaksa ühekorraga. Magamistuba ja diivan on tal olemas, kuid laua ostmine alles plaanis. Natalja eelistab Itaalia mööblit, aga magamistuba on tal Austria kasest. Talle meeldivad modernsed ja kallid asjad, mis pärinevad disainipoodidest.