„Inimesi, kes käsitlevad mõisa elamiskohana, on Eestis väga vähe, neid, kes tahaksid mõisas näiteks hotelli pidades äri teha, on üksjagu. Nad ei ole selles tähenduses mõisnikud. Mina olen mõisnik,“ leiab Mart Helme.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Mart Helme (67) tähistab augustis kahekümne aasta täitumist päevast, mil ta oma ooperilauljast abikaasa Helle-Moonika Helmega (50) Suure-Lähtru mõisa sisse kolis. Hilisbarokse arhitektuuriga häärberi Läänemaal Haapsalu lähistel soetasid nad küll juba 1996. aastal, kuid sovhoosi lagunemise järel laokile jäänud, kaheksa aastat tühjana seisnud ja lagunenud mõisa renoveerimistööd nõudsid oma aja.

Mõis talu hinnaga Oleme mööda laia barokset treppi, mille poste ilustavad rokokoostiilis nikerdused, tõusnud häärberi teisele korrusele. „Me tahtsime osta Kodasoo mõisa, aga selle hinda kergitas toonane omanik iga kord, kui me mõisa jälle vaatama läksime," lausub Mart. „Lõpuks ütlesime, et korraldage siis juba avalik oksjon. Kuna Kodasoo on 36 kilomeetrit Tallinnast, oli meil kindel kavatsus seal statsionaarselt ka elama hakata. Kuna me seda ei saanud, jõudsime lõpuks Suure-Lähtruni.“ Helme sõnul nad abikaasaga algselt ei otsinudki mõisa, vaid… lihtsalt suvilat!

Mõisa sisemusse saad pilgu peale visata aga Kroonika kodu-eri numbris!

Jaga
Kommentaarid