700 krooni TIINA MÕISa käes on kümne aastaga muutunud 135 miljoniks. Hookuspookus? Ei. Lihtsalt nutikus.

#p2#Juba mitmendat aastat Eesti rikkaimaks naiseks osutuva Tiina Mõisa vara väärtust hinnatakse umbkaudu 135 miljonile Eesti kroonile. Algas kogu tema jõukus aga sellest, et ta Hansapanga alguspäevil seal töötades palga kõrvalt pisut kokku hoidis. Täpsemalt, tühisena näivad 700 krooni.

Hiilgus pole oluline

Kui Tiina Mõis (45) tänaval kõnnib, ei torka ta õieti millegi poolest silma. Tume, healõikeline mantel. Mustad, poolkõrge plokk-kontsaga saapad. Itaalia kingameistrite käsitöö.

Tiina Mõis tarbib luksust mõistlikkuse piires, ülikalli ja toretseva asemel on tema märksõnadeks kindel, usaldusväärne kvaliteet ja konservatiivne imago. Tänaseni võib teda päevasel ajal näha keha kinnitamas endise Hoiupanga peahoone aluses keldrisööklas.

Stockmanni kaubamaja toiduosakonnas puu- ja juurviljaosakonnas tomateid valimas võivad tema naabriteks olla niihästi üks Eesti jõukamaid mehi Aadu Luukas kui ka Semjon ja Nina Lasnamäe viiendast mikrorajoonist. Sama loomulikult mõjub ta Rotissööride Ordu, kuhu kuulub tema restoraniärimehest elukaaslane Mart Kutsar (43), koosviibimisel.
Tema sõiduvahendile, nelja aasta vanusele Mercedes Benz ML 320-le leidub Eestimaa teedel kindlasti luksuslikumaid vastaseid. Uuena maksab sõiduriist koos lisavarustusega ligi 700 000 krooni. Ka Tiina Mõisa liiklusvahendi valikust kumab läbi mitte vajadus näidata, vaid olla.

#p4v#Tiina Mõis ise on enda kohta öelnud, et ta on väike kulutaja ning saab jooksvad kulutused kuupalgast kaetud. Tema kuupalk AS Ida-Tallinna Keskhaigla nõukokku kuulumise eest oli möödunud aastal 15 114 krooni, AS Tallinna Olümpiapurjespordikeskuse nõukogusse kuulumise eest maksti talle möödunud aastal kokku 57 600 krooni — kuus teeb see  4800 krooni. Täiesti tavalised numbrid. Tippinimese kohta isegi väiksed tasud.

Tema peamine sissetulek tuleb siiski AS Genteelist, firmast, mille kõik 4012 aktsiat koguväärtuses 401 200 krooni kuuluvad talle.

Tiina Mõisale kuulub ka väga soliidses koguses Hansapanga aktsiaid. Majanduslike huvide deklaratsioonis on ta kirja pannud 212 000 aktsia olemasolu. Veelgi soliidsemas koguses Hansapanga aktsiaid kuulub ta firmale Genteel.

Kõikuva iseloomuga Eesti Telekomi väärtpabereid on Tiina Mõis deklaratsiooni järgi märgatavalt vähem soetanud — 176.

Jõukus ja kuulitõuge

Algas kõik aga nii: 1992. aastal kõhklemata Hansapanka looma läinud naine kasutas alati võimalust, kui Hansapank aktsiaid emiteeris ja neid oma töötajail osta lubas. Esimesel korral ostis Mõis 7 aktsiat, 100 krooni tükk. Esimese tööaasta lõpuks oli tal 21 Hansapanga aktsiat. Siis hakkas raha tegema raha — aktsiate omanikud said lisaaktsiaid, esimesed 100kroonised aktsiad vahetati kümne uue vastu, taas anti ka lisaaktsiaid.

Suure panuse Mõisa tänasesse varakusse tõi abielulahutus. Kuni 1996. aastani oli Tiina Mõis siiski väikeaktsionär, Hansapanga suuromanikud olid üheksa meest, kelle hulgas troonis ka Tiina Mõisa praegune eksabikaasa Jüri Mõis. Lahutades loovutas viimane Tiinale aktsiaid ning siis lõi Tiina Mõis ka Genteeli, mis tegeleb väärt-
paberitehingutega.

Tiina Mõisa edukusest investorina kõneleb aga tõik, et ühe Hansapanga aktsia, mille Tiina Mõis aastaid tagasi saja krooni eest ostis, järglaste väärtus oli möödunud reedel Tallinna Börsil üle 175 000 krooni. Nutikas ost.
Ta on ka rahvakeeli Tamjärve kooli ehk Rocca al Mare kooli aktsionär ning nõukogu esinaine.

Kõik see kokku teeb Äripäeva Eesti rikaste TOP 100 andmetel ligikaudu 135 miljonit krooni, mis asetab Tiina Mõisa üldarvestuses 45. ja naisteklassis esikohale.
Järvakandist, lihtsast perest kasvanud ärihiidnaisest jäävad edetabelis paari sammu võrra maha sellised gigandid nagu Toomas Luman ja Toivo Ninnas.
See pole aga ainuke edetabel, kuhu Tiina Mõis kuulub. Muu hulgas on ta Eesti kuulitõuke edetabelis saja piirimail.

Ta ei rabele kunagi

Tiina Mõisa äritegevus on sama konservatiivne kui tema välimus. Eesti Ekspressi majandusajakirjanik Paavo Kangur hindab: «Ta hoiab aktsiaid, ei rabele ja hästi teeb. Rahulikult tegutsedes teenib suhteliselt hästi, eriti Eestis. Maailmaturud kukuvad, kui kuhugi Londoni börsile trügima lähed, võid suurelt kaotada.»
Äris trügimise, kõrgelt mängimise ja rabelemise asemel suunab Tiina Mõis oma energia hoopis mujale. Ta on kibe käsi näiteks tennises.

Tema pikkade saledate sõrmedega käte all kukub hiilgavalt välja kõik, mida ta puudutab. Tiina Mõisa käes jookseb isegi kaart paremini kui paljudel teistel. Võimalik, et ta on Tarot’ kaartidelt küsinud, millal investeerida ja millal mitte. Või millal poliitikasse minna.
1999. aastal kandideeris ta Tallinnas kohalike omavalitsuste valimistel reformierakonna nimekirjas ja sai hoobilt rohkem hääli kui Erika Salumäe või Vilja Savisaar.
Märtsikuistel valimistel kandideerib ta vabariiklasena riigikokku.

Maksuameti kahtlused

Päris varjudeta ei ole aga ka selle imelapse maine. Mullu suvel lahvatas maksupettuskahtlus. Ametiisiku majanduslike huvide deklaratsioonis avaldab Tiina Mõis, et ta on laenanud firmalt Privilege Holdings 1 240 700 eurot ehk üle 19 miljoni Eesti krooni.

Maksuametile näis laen kahtlane. Privilege Holdings on offshore-firma, seda enam kahtlustati, kas proua Mõis ehk laenu abil oma tulusid ei varja, olles kõigepealt firmasse selle summa investeerinud ja seejärel laenuna välja võtnud. See tähendanuks sarnast skeemi, mida kasutas Indrek Neivelt — maskeerida tulu ja jätta maksud maksmata.
Tiina Mõis soovitas Neiveltil, keda ta ise on Eesti äriilmas enda jaoks kõige inspireerivamaks tegelaseks nimetanud, maksud ära maksta ja hiljem edasi vaielda. Ka ta ise maksis nõutud summa ära.

«Tundub imelik, et inimene, kellel on sisuliselt 135 miljonit krooni, peab sellist skeemi kasutama,» ütleb tundmatuks jääda sooviv allikas. Aga 20 miljonilt tulult on tulumaks ikkagi üle viie miljoni krooni. See on laias laastus sama palju kui summa, mille eest Tiina
Mõis rajas oma uue kodu Pirita jõe ürgorgu. #p5#

Lahtise pea ja lahtise käega

Kui proua Mõis ise on kui tagasihoidlikkuse etalon, siis oma lähedaste arvelt ta kokku ei hoia. #p3v# Uude kodusse on soetatud väärikas kodukino ning videoprojektor, väidetavalt tema «teise poole» Mart Kutsari suur unistus.

Intervjuudes on Tiina Mõis korduvalt rõhutanud, et ta peab väga tähtsaks kokkuhoidvat perekonda ja kodusoojust. Kui Tiina vanem õde Maie koos olümpiavõitjast abikaasa Jaak Uudmäega mõni aasta tagasi Otepäält Tallinnasse kolis, aitas Tiina Mõis kolimist korraldada. Ühe Kroonika allika sõnul toetas ta Uudmäede uue pesa punumist Nõmmele kopsaka rahasummaga. Kui tavaliselt soetavad inimesed uue kodu vana müügist saadud raha ja pangalaenu toel, siis Uudmäedel õnnestus Otepää maja säilitada.
Jaak Uudmäe töötab Rocca al Mare koolis, millega proua Mõis on lähedalt seotud.
Tema oma lähim pere, tütred Martina (20) ja Kristina (17) on mõlemad Suure Lombi taga. Martina õpib New Orleansis, Kristina Californias keskkoolis.

Kristina Mõis, kes jõulude ajal kodus käis, ütleb veebruaris ilmuvas intervjuus ajakirjale Stiina, et ta ei jõua oodata, millal kooli tagasi saab. Tiina Mõis on aga sõnanud, et lapsed teavad, et haridus on tähtsam kui suur taskuraha.

Näide avalikust suuremeelsusest — möödunud aastal annetas kodanik Tiina Mõis eraisikuna raha väikekoolide hüvanguks.

Tiina Mõis on laitmatult tubli inimene, kes hoiab oma tunded enda teada ja avaneb vähestele. Eksämm Ilme Mõis on oma miniast rääkides kohmetunud.
«Isegi kui tahaks, ei oleks Tiina kohta midagi halba öelda. Ta on üks ütlemata tubli inimene. Ma käin iga aasta tema pool jõulupuul ja suhtleme siiamaani,» räägib Ilme Mõis. Ja iseloomustab Tiinat: lahtise peaga, lahtise käega naine.

Tema füüsilist vormi hindab üks mees piisavalt heaks, et igale keskmisele Eesti mehele üks korralik keretäis anda. Kui peaks vaja olema.