FIBITi moefestivali avaürituse raames toimunud 13. Kuldnõela galal pälvis 2010. aasta parima moekunstniku tiitli disainer Ketlin Bachmann-Põldroos.

Seekordse Kuldnõela gala raames taaselustati ka Väikese Nõela auhind, millega tunnustati möödunud aasta jooksul eredamat moeloomingulist sähvatust pakkunud noort moekunstnikku Liina Viirat. Eesti moedisaini arengusse erakordse panuse andnud isiku tunnustuse 2010. aasta Moemootori tiitli näol pälvis fotograaf Filippo Caroti.

Žüriiliikme Anu Merila sõnul valib žürii Kuldnõela nominentideks moeloojad, kes on möödunud aastal enim silma paistnud ning nominatsioon peab olema veenev nii žüriiliikmetele kui ka publikule. Tänavune Kuldnõela võitja Ketlin Bachmann-Põldroos on Anu Merila sõnul möödunud aasta tõeline üllataja. „Tema puhul väärib äärmist lugupidamist tema pühendumus Kuldnõela nominatsioonile,“ lausus Merila. „Ta valmistas ette kollektsiooni, mis on emotsionaalselt väga tugevalt laetud, perfektse stilistika ja laimatute lõigetega,“ kirjeldas Merila. „Kollektsiooni kontseptsioonis on huvitav vastuolu õhkõrnade materjalide ja agressiivsete lukkude ja detailide vahel,“ lausus Merila ja lisas, et kollektsioon väärib imetlust nii tervikuna kui ka pisidetailide osas. Anu Merila hinnangul on Ketlin Bachmann-Põldroosi kollektsiooni näol tegu ühe Kuldnõela tugevama kollektsiooniga.

Anu Merila hinnangul on Väikse Nõela võitja Liina Viira puhul tegu hästi julgelt ja vabalt rahvuslikku teemat arendava moekunstnikuga, kes suudab oma teemat ka müüa. „Liina Viira looming ei kanna ainult üllast ideed, vaid kollektsioon realiseerub müüdava tootena paatosevabalt,“ lausus Merila. „Tema värvikombinatsioonid ja lõiked ja kõik mis kuulub ühe moekollektsiooni juurde on laitmatu, ta teeb oma tööd väga hästi, edu talle,“ sõnas Merila.

Ketlin Bachmann-Põldroos on tänaseks enam kui kümme aastat tegutsenud moekunstniku, kostüümikunstniku ja stilistina. Koos kolleegide Riina Põldroosi, Aldo Järvsoo ja Natalja Lillega peab Ketlin Bachmann-Põldroos Tallinna vanalinnas ateljeed Moesaatkond, mis seisab eesti moekunsti arendamise ja hoidmise eest. Viimastest saavutustest tõstis žürii moekunstnikku esile kollektsioonide Embassy of Fashion moevaatemängude, kevadise Botanic Poetry ning sügisese Lost Couture eest, mis eristusid žürii hinnangul tugevalt Bachmann-Põldroosi varasemast loomingust. Endiselt oli keskmeks elegantselt mõjuv klassikaline ilu, ent mida oli vürtsitatud pungilike elementide ja isikupäraga.

Kuldnõela žürii koosseisu kuulusid Eesti Kunstiakadeemia rektor Signe Kivi, moeajakirjanik Anu Merila, L-Fashion Group OY jaekaubanduse juht Edward Köster, Tallinna Kaubamaja loovjuht Kristina Herodes ning ehtekunstnik ja fotograaf Tanel Veenre.

Kuldnõela tiitel on tunnustus disainerile, kelle kollektsioonid on kvaliteetsed, funktsionaalsed, ajakohased ning millel on kindel turusuunitlus. Kuldnõela nominendiks võib saada moekunstnik, kes on vähemalt viis aastat Eestis tegutsenud ning kes on hinnataval aastal esinenud kollektsiooniga. Žürii hindab kollektsioonide juures nende kõrget kunstilist taset ja müügiedu.