Inglismaal Michelini tärnidega hinnatud restoranis Fat Duck ennast teostanud kokk Riho Heinmets (30) avab Tallinnas oma vanaisale kuulunud majas kõrtsi.

1. Kas sa tahad proovida Inglise külakõrtsi ideoloogia toimimist Tallinnas?

Kui ma Inglismaal töötasin, siis sai tihti istutud kohalikus külakõrtsis Hines Head ja jalgpalli vaadatud.

Mul saab olema õdus koht kogukonnale, kus saab süüa ja juttu ajada, muusika mängiks vinüülplaatidelt – igaüks võib oma lemmikplaadi mängima panna.

2. Kas Michelini tärnid teevad restorani kuidagi erilisemaks?

Tärnid süüa ei tee. Tean kohti, kus saab sama hästi süüa kui tärnidega restoranis. Kuid kahtlemata Michelini tärnid kohustavad, need tekitavad isegi liiga suure tähelepanu ja liiga suuri ootusi. Ma ei tea, kas minu ajal käisid Michelini inimesed Fat Ducki kontrollimas. Nad on varjuta inimesed, keegi ei tea, kes nad on ja millal tulevad.

{poolik}

3. Kui kaua sa Inglismaal olid?

Suundusin Inglismaale veidi enne Eesti astumist Euroopa Liitu, olin siis 23aastane ja alustasin noorkokana.

Viimased kaheksa kuud olin restoranis Fat Duck ja tegin 18tunniseid tööpäevi. Tööl käisin jalgrattaga, hommikuti viis kilomeetrit mäest alla ja töölt tulles sama palju mäkke. Ära väsitas. Rohkem ei jaksanud, ja tulin Eestisse tagasi.

4. Sa oled kolm aastat Eestis olnud. Millised on muljed?

Kokandus ja toiduteadlikkus on aastatega kõvasti edasi arenenud. 

5. Sa töötad viimaseid päevi inglastele kuuluvas kohas?

See koht, pubi Clayhills, kuulub iirlastele. Ma tegin varem Lounge 8 koolitusi. Nad tulid mulle kosja ja meelitasid mu siia.

6. Kuidas seda pubi hindad?

Vanalinna kohad elavad turistide peal, kohalikud on kallitest hindadest ära hirmutatud ja ei käi kõrtsis. Jaanuar on hea kuu tänu vene turistidele. Veebruar ja märts on suveks valmistumise kuud. Need on majanduslikult kõige keerulisemad, aga siis on hea suvemenüüd teha.

7. Ometi riskid päris oma koha avamisega?

Tahaks tõesti oma koha teha. Ruumid on olemas Väike-Ameerika tänaval, renti ei pea maksma. Ma olen selle idee kallal 5-6 aastat nokitsenud, nii et suurt investeeringut see ei nõua. Olen palgapäevadel köögivarustust ostnud. Tervisekaitsega on kah kõik korda saamas. Tahan pakkuda kõigile tuttavaid toite ja maitseid.

8. Milline on su pereseis?

Mul sündis kolm kuud tagasi poeg Adrian. Abikaasa on Eestist leitud, täitsa kohalik. Me suhe tekkis töö käigus.

9. Mis saab uue koha nimeks?

See on saladus. Mul on kaks nimevarianti, üks on seotud Juhan Viidinguga ja teine on seotud mu vanaisaga. Luuletaja Juhan Viiding armastas jalutada seal Uue Maailma kandis.

Kõrts tuleb mu esivanemate majja. Ma leidsin seda renoveerides seinalt tükikese tapeeti, mille alusel lasin originaaltapeedi välja printida. Sõja ajal pommitati see tänav puruks, seal jäi terveks ainult kaks maja.

10. Mis õlut müüma hakkad?

Ma olen suur õllesõber, aga brändidest ma veel ei räägiks.