«Oh sa püha püss, milline suur risk ja ettevõtmine sarja käivitamine oli!» hindab tagantjärele «Kodu keset linna» produtsent Raivo Suviste.

Eesti üks edukamaid teleprodutsente, produktsioonifirma BEC eestvedaja Raivo Suviste (57) tähistas hiljuti «Kodu keset linna» tuhandenda osa valmimist. Mees ütleb, et sarjaga alustamine kaheksa aasta eest oli nagu vette hüppamine tundmatus kohas.

1. Olete tootnud tuhat seeriat. Millised emotsioonid sind valdavad?

Eks tuhat seeriat juba mingisugune tähis ikka on, ning väikest uhkust võin selle üle tunda küll...

2. Mis on olnud kõige keerulisem?

Alguses me sellele ei mõelnud, kuid tagantjärele - kõige keerulisem oli projekti alustamine. Sarja pidi käivitama hästi kiiresti, pidime vette hüppama tundmatus kohas. Ma olin Ameerikas õppides näinud, kuidas taolisi sarju tehakse, ja mingi kujutluspilt oli olemas, kuid kõik see, kuidas seda siin teha, oli ikka täiesti tume maa.

Asja sees olles on kõik nii põnev, et sa ei mõtle keerukusele. Alles hiljem mõtled, et oh püha püss, milline suur risk ja ettevõtmine see käivitamine oli. Kõik, mida me selle nimel tegime… Näiteks investeerisime väga suuri summasid tehnikasse. Kui oleksime läbi kukkunud, siis oleks jama majas olnud.

{poolik}

3. Kuidas teil on õnnestunud nii kaua vaatajaid hoida?

Alati saab paremini, kuid eks me pingutame selle nimel.

Seriaalidega on selline kummaline asi ka, et kui sa hoiad taset, siis vaatajale tundub, et lähed tasemes tagasi. Tegelikult sa pead kogu aeg millegagi üllatama, et püsida vaataja jaoks samal tasemel. Muidu kaob huvi ära.

4. Sarjast on aastate jooksul läbi käinud 69 näitlejat. Kes tegelaskujudest on sinu jaoks kõige põnevam olnud?

Erinevatel etappidel ja hooaegadel on kerkinud etteotsa erinevad näitlejad, kes on hakanud eriliselt särama. Kui näiteks Tiit Sukk tuli mängu, siis ta oli väga marginaalne tegelane, aga ta tõusis teistest ettepoole.

Alguses, kui me alles tulime, siis Liis (Kadri Adamson - toim.) oli tülitekitaja ja säde meil seal sees. Ja Martin Veinmann ja Kleer Maibaum olid need, kes väga võimsalt sarja vundamendi ehitamises kaasa lõid. Hooaegadega aga rõhuasetused muutuvad, et kes on parasjagu armsamad, kes vähem. Ma ütleks nii, et väga mööda ei olegi ühtegi tegelast läinud.

5. Kui palju sa sarja tiimiga tööväliselt koos aega veedad?

Martiniga (režissöör Martin Korjus - toim.) puutume väga palju kokku. Näiteks käisime just ta vennapoja Kevin Korjuse sõitu vaatamas. Ka Guido Kanguriga saame väga hästi läbi, ta on mu hea sõber.

6. Milline su teleprojektidest on sulle kõige südamelähedasem?

Seda on tohutult raske öelda. Lõpmatult raske ja samas ka tore on projekte käivitada ja veel rohkem kahju on siis, kui need ära lõpevad. Tore ja armas on olnud käivitada «Kodu keset linna», «Ohtlikku lendu», «Tuulepealset maad», «Kättemaksukontorit»... Kõik need tööd on tekitanud tunde, et oled justkui midagi ära teinud. Väga raske on öelda, et üks või teine projekt on millestki parem või südamelähedasem. Nad võivad olla küll erinevate vaatajareitingutega, aga neisse kõigisse oled sa palju panustanud. See on sama, nagu on raske öelda, milline laps on sulle kõige armsam. Erineval moel on kõik armsad. Panen käe südamele ja ütlen, et mulle ei meenu ühtegi asja, millele vaataksin tagasi ebameeldivustundega või mida ma meenutada ei tahaks.

7. Kui pingeline on produtsendi töö?

Pinged on olnud erinevatel eluetappidel erinevad. Kui alustasime, siis tuli väga palju asju üksinda ära teha. Nüüd, mil firma on laienenud ja iga asja peal on tegevprodutsendid, on tegevuse raskuste koha pealt suur osa pingest ära langenud nende õlule.

Samas, eks telemaastikul, kus asjad kaunis kiiresti muutuvad, on asjade ettenägemine ja ettemõtlemine ikka alati kaunis pingeline.

8. Kui sa poleks produtsent, siis millise ameti esindaja sooviksid olla?

Ma väga austan ja armastan näitlejaid ning olen ka ise kunagi näitlejaks tahtnud saada. Olen lavakas õppinud, kuid sain üsna ruttu aru, et see pole siiski minu jaoks päris see. Mul aitas aru saada, et mul pole näitlejana perspektiivi, näitleja Raivo Trass. Olen talle tänase päevani selle eest väga tänulik.

9. Millised on parimad viisid pingete maandamiseks?

Sport ja kalapüük. Need on mu kaks hobi. Möödunud nädalal käisime Naissaare lähistel punast kala püüdmas. Tol päeval palju kala ei saanud, üks läks minul käest ära, teine sõbral.

10. Sa oled öelnud, et puhkad talviti ja et planeerid puhkuse aasta varem ette. Millised on su plaanid järgmiseks puhkuseks?

Mul on planeeritud talvine suusapuhkus. Sõidame järgmise aasta veebruari lõpus või märtsi alguses sõpradega Prantsusmaale suusatama. Sõidan suuska, lumelauda proovinud ei ole. Olen küll korra lauale mõelnud, aga ei tea, äkki on juba liiga hilja selleks... Päiksepuhkust ma veel välja ei ole mõelnud.