«Kuumaverelised, nagu me oleme, võime sõnelema hakata isegi jõuluõhtu söömingu juures,» iseloomustab tuntud kotifirma Braccialini boss Ricardo Braccialini oma pereäri.

Ricardo (50) tunneb end Tallinnas mõnusalt. Mõnusalt tunneb ta end ka Moskvas, Hong Kongis ja kümnetes teistes linnades, kuhu tal äriajamiseks tuleb reisida. Härra Braccialini on maailmakodanik. Tema tuttavad on mõjukad itaallased, aga ka näiteks moelooja Vivienne Westwood, kellele tema tehased allhanget teevad.

Braccialini käekottidest on raske mööda vaadata. Suured tomatid, arbuusid, ahvid, kaelkirjakud ja lõvid on vaid osa motiividest, mis neid kaunistavad. Nüüd on firma otsustanud ka Tallinnas oma esinduspoe avada.

Sul on pidevalt meeletult kiire. Kuidas leidsid aega Eestit külastada?

Tõepoolest, mu graafik on hullumeelne, kuid suure firma juhina pean hea seisma selle eest, et kõik oleks täiuslik, kui avame uues riigis esinduspoe. Pealegi oli mu siinne äripartner väga veenev ega nõustunud eitava vastusega.

{poolik}

Eesti ilm ei heiduta?

Oh ei, sugugi mitte. Teil tundub siin päris põnev väike linn olevat. Jalutasime enne vanalinnas, mis mulle väga meeldis, ja mu äripartner tutvustas mulle Anne Veski nimelist naisterahvast. Käisime temaga lõunal.

Sul on üle maailma poolsada poodi. Kus sind kõige rohkem teatakse?

Peamiselt ikkagi Itaalias ja Venemaal. Aga ka mujal Euroopas.

Kellele kuulub firma Braccialini?

Meil on pereäri, mille juba aastal 1953 lõi mu ema. Muide, ta on siiani firma aupresident, kuigi on juba 79aastane. Väga võimukas naine — müts maha tema ees! Ema asus firma juhiks 60ndatel. See oli tol ajal haruldane, et üks naine äri juhib, aga polnud hullu midagi. Aitasime ema juba väiksest peale. Me olime vendadega hästi noored, kui isa kaotasime. Lisaks emale ongi äris mu kaks venda, Massimo ja Lorenzo. Igaüks vastutab oma valdkonna eest.

?

Kas perega on keeruline äri ajada?

Eks ta on keeruline ja lihtne üheaegselt. Ma ei saaks kusagile südamerahus reisida, kui ma ei teaks, et ema ja vennad hoiavad äril valvsalt silma peal. Sel nädalal olen ma näiteks Tallinnas ja Moskvas. Seejärel pean reisima Indiasse, sest avame seal ligi kümme poodi. Ja edasi juba Jaapan ja Hongkong.

Mitu last sul on?

Mul on kaks last eelmisest abielust ja kaks praegusest. Proovin lastega veeta kogu oma vaba aja. Aga kui sa oled firma president, mis on kasvanud viimase kümne aasta jooksul 45–50% aastas, ja pead mänedžeerima pea 1300 inimest ainuüksi Itaalias, kus on meie tehased, siis see pole nii lihtne.

Kuidas naine su reisimisse suhtub?

Oi, ta ei ole üldse õnnelik. Näiteks on see tavaline, et ta ostab ajalehe, kus ma olen mõne kuulsa naisnäitleja või avaliku elu tegelasega koos pildil, ja siis läheb põrgu lahti. Aga ma pole ju Penelope Cruzi armunud! Õnneks ta saab aru. Keerulisem on loomulikult siis, kui ta ei tea neid naisi, kes minuga pildil on. Tegelikult pean ütlema, et mul on vedanud. Mu naine on meie perekonnas väga rahulik, seda suuresti tänu sellele, et ta on inglane.

On teil tüüpiline itaalia peremudel?

Loomulikult. Kuumaverelised, nagu me oleme, võime sõnelema hakata isegi jõuluõhtu söömingu juures. Mina püüan kodustel õhtusöökidel töö teemadel vestlemist vältida, aga see on võimatu. Hiljemalt tunni aja möödudes võtab keegi ikkagi tööjutud üles ja siis läheb meil tuliseks vaidlemiseks.

Teie kotid on väga kirevad. Teete ka konservatiivsemat kraami?

Oh ei! Me ei tee mitte kunagi tavalist musta kotti. Kotil peab olema ikka mingi krutski juures, see teebki meid eriliseks, see on meie DNAs. Loomad, puuviljad, kirjud mustrid — see on meie tunnusmärk.

Ajad tihti Venemaal asju. Kas seal
pidutsedes eelistad tarbida veini või viina?

Minevikus jõin ma rohkem viina, aga nüüd, viimastel aastatel katsun veini peale jääda, sest järgmine päev peab tegus olema. Ma mäletan ühte korda, kui olin Venemaal. Võtsime tookord äripartneritega ühe shoti teise järel. See lõppes minu jaoks nii, et nad pidid mu hotelli talutama ja hommikul ei mäletanud ma peost midagi.

Kui kallis on kalleim kott, mille oled teinud?

Selle hind jääb 2500 euro kanti. Tegu on käsitööga.

Miks peaksid naised nii kalli koti ostma?

Asi on elegantsis ja selles, mida nad hindavad. Kui see on nahast kott, siis on see nahk, mis maksab, kui see on käsitsi õmmeldud, siis on see käsitöö, mis maksab. Meie puhul võib kindel olla, et sa ei maksa firma nime eest, vaid Itaalias tehtud kvaliteetse asja eest, mille valmistamisel pole kasutatud lapstööjõudu.

Millised kuulsused kannavad teie kotte?

Kõik Itaalia tähtsad inimesed ja poliitikud kannavad meie kotte. Näiteks armastab neid Jennifer Lopez. Ükskord ostis Julia Roberts meilt koti. Meie inimesed jooksid talle järele ja tegid talle kingituse. Samuti oli Jennifer Lopeziga. Mu töötajad helistasid ja ütlesid, et Jennifer on poes ja ostab kotti. Ütlesin neile, et palun andke see talle tasuta. Kahjuks oli Jennifer juba lahkunud, nii et me saatsime talle ühe koti järele.

Nii et kodumaal Itaalias oled sa esimese järgu kuulsus?

Eks ta nii on.

Su firma on ka kuulsa moelooja Vivienne Westwoodi ametlik kotimeister. Kui kaua olete koostööd teinud?

Me oleme teinud kõik Vivienne kotid päris algusest peale, seega juba viimased 27 aastat. Esimesel kahel hooajal tegime kõik moeshow’de kotid tasuta ja sealt hakkas äri vaikselt kasvama. Algul tegime käekotte, siis võtsime ette ka rahakotid.

Koostöö alguses käis Vivienne meie tehases ja vaatas iga viimse kui detaili üle. Nüüd näen ma teda vähe, tavaliselt ainult moeshow’del. Kõigil on kiire elu, aga see on paratamatus, mis kaasneb suure äri ajamisega.