«Ma ei tea Eestis kedagi teist näitlejat, kes nii autohaige oleks,» lausub kirglik autofänn Raivo E. Tamm. Juba järgmises Kroonikas stardib kummide vilinal tema eksklusiivsete autode testisõidurubriik «Raivo E. Tamm proovib»!

Autoajakirjaniku amet ei ole Raivo E. Tamme (43) jaoks uus - «Raivo E. Tamm proovib» on jätk ajakirjas Auto Bild Eesti viis aastat lugejate meeli köitnud samanimelisele rubriigile. Niisiis võib Raivot võrrelda Briti superstaari Rowan «Mr. Bean» Atkinsoniga, kes on aastaid teinud kaastööd mainekatele autoajakirjadele Car, Octane ja Evo.
#end#
Kuidas Raivost autosõber sai
Raivo autokirg tärkas koos esimeste sammudega. Isaga Mustamäel jalutades korrutanud pisi-Raivo mootorrattaid nähes: «Turts-turts!» Seda väljendit kasutades õpetanud isa pojale sõiduvahendite erisusi.
Põnni nähti sageli ka Sõpruse puiestee ja Tammsaare tee ristmikul vuravate autode registreerimisnumbreid kaustikusse kribamas ning koduaknal koos vanaemaga mööduvaid liiklusvahendeid loendamas.
Igavese pitseri Raivo mällu vajutas aga päev, mil isa perre esimese auto, Zaporožets 965A ostis. Isa süles ja «Zapaka» roolis Raivo autosõidu selgeks saigi.
 
Justkui Õnne-Allan
Lisaks võrdlusele Rowan Atkinsoniga võib tõmmata paralleeli ka Raivo ja tema Õnne-seriaali tegelaskuju Allan Petersoni vahele. Kui Õnne-Allan sõidutas sohvrina Toompea härrasid, siis Raivo E. Tamm vedas pärast keskkooli lõpetamist põriseva ZUKiga ehitusobjekte pidi ringi ENSV Teenindusministeeriumi remondi- ja ehitusvalitsuse ülemusi. «Vanu häid aegu» armastavad meenutada mõlemad.
Sõidumõnu kõrval tutvus Raivo Tallinna 19. Tehnikakoolis autoremonti õppides ka sõidukite sügavama hingeeluga. Tung näitlemise ja lavakunstikateedri järele tuli hiljem.
 
Mees nagu orkester
Raivo naudib autoga reisimist. Ta on osalenud eestlaste ümbermaailmareisil «Rolling Estonians», seigelnud Kairo liikluskaoses ja Põhja-India mägiteedel ning tuisanud autoroolis Tallinnast Pariisi ja Monacosse ning Brasiilias Sao Paulost Rio de Janeirosse.
Ta peab ka kõigi teiste elus äraproovitud liiklusvahendite - võrride, mopeedide, mootorrataste, jetide, mootorkelkude, veoautode, traktorite, busside ja väikelennukite - juhtimise kogemuste kohta päevikut.
Ajakirjanikuna unistab Raivo E. Tamm testisõidust Bugattiga ning oma unelmate piirkiiruse - 400 km/h - ületamisest.
Milline on Raivo esimene proovisõit Kroonika veergudel, selgub nädala pärast.