Pärast lapse ilmaletoomist võib naise keha taastumine võtta üheksa kuud, teab aeroobikatreener Riina Suhotskaja. Tema rase- dusjärgsed kilod kadusid koos pisipoja Kristjaniga võimeldes. Vormi taastanud lemmikharjutusi jagab ta nüüd ka Kroonika lugejatega.

Tunnustatud aeroobikatreener ning pooleaastase pisipoja Kristjani ema Riina Suhotskaja (39) tunnistab, et kui laps sündis, muutus elu totaalselt, vaatamata sellele, et ta end lapsesaamiseks vaimselt igati ette oli valmistanud.

«See jõudis väga äkitselt kohale, et nüüd ta ongi siin. Uus kohustus ja vastutus lapse ees on väga suur. Mõistad, kuidas see pisike armas väike olevus on täiesti sinust sõltuv,» kirjeldab oma tundeid särasilmne ema.

Kohmetusest ja hirmudest üle

Esimestel nädalatel tundis Riina end üsna kohmetult — ei teadnud veel täpselt, kuidas last süles hoida või temaga käituda. Beebi kolme esimese elukuuga tekkis aga kindlustunne:

«Alguses oli mul ärevust ikka päris palju. Nüüdseks aga tunnen juba, kuidas hinge on hakanud tulema rahu ning et enam ei muretse üle.»

Loe edasi 17. augusti Kroonikast

{poolik}

Kui Kristjan sai kuu aega vanaks, läksid nad Pelgulinna Perekeskusse beebivõimlemisse, kus 20 minutit tehti beebimassaaži ning teised 20 minutit beebi-akrobaatikat, samuti tantsiti ja lauldi.

Sealt saadud kindlustunde eest beebiga tegelemisel võlgneb Riina erilise tänu abivalmile kollektiivile ning treener Solvi Kruusile.

«Võib-olla oli mulle seda isegi enam vaja kui lapsele, sest seal olid teised emad, kellega sai ühistel rõõmude ja murede teemadel vestelda. Sõbrannad ei jaksa ju lõpmatuseni kuulata, kuidas ma nii väsinud olen või kuidas öö magamata jäi...» arutleb Riina.

«Iseseisvalt soovitan harjutusi tegema hakata siis, kui teie laps on kolmekuune ja hoiab kindlalt pead. Alguses piisab teha harjutust paar kuni kolm korda, et teie laps harjuks ega kardaks.»

Energialaeng kiropraktiku juurest

Pisikese beebiga on Riinal küll väga palju tegemist, kuid mees ja noorpaari vanemad võimaldavad talle peaaegu iga päev mõne tunni ka iseendale.

«Kui mul see vaba aeg on, siis lähen näiteks kiropraktik Siim Altosaare juurde, kus seljavalude pärast käima pean.»

Riina leiab, et aeg enda jaoks on väga oluline igale emale, ja ta soovitab naistel laste kasvatamise kõrvalt iseennast mitte ära unustada:

«Mina arvan nii, et kui oled ühe tunnigi päevas saanud olla üksinda, kogunud energiat, siis oled ka parem ema, sest sul on enam jõudu lapsega tegelda. Kui käid näiteks juuksuris, hiljem vaatad, et näed kenam välja, siis see teeb meele rõõmsamaks, annab rohkem energiat ja jaksu. Või kui näiteks naine, kes ei saa öösiti magada, puhkab päeval paar tundi, siis tõustes on ta kohe puhanum ja värskem. Igaüks peab enese jaoks leidma just selle, mis tema meele rõõmsaks teeb. Ega keegi ju ei taha, et lapse ema oleks närviline ja väsinud!»

Keha taastub 9 kuud

Riina võttis rasedusega juurde ligi 11 kilo. Praeguseks on tema kaal peaaegu taastunud ning ta kaalub 55 kilo ringis.

«Kui mul ka viis-kuus kilo üle olid, siis ma tegelikult ei tundnud, et ma väga palju suurem oleksin olnud. Isegi samad teksad läksid jalga ning riietenumber oli ikka endiselt 36,» kirjeldab ta.

Algselt arvas Riina olevat normaalne, kui lisandub 8–12 kilo, kuid ta tõdeb, et pole ka midagi teha, kui võetakse juurde 20 kilo — see on igal naisel individuaalne.

Riina julgustab naisi mitte üle muretsema nende lisakilode pärast ning kinnitab, et oma keha eest hoolitsedes need kaovad. Samuti rõhutab ta, et igal naisel on just see oma kindel kaal, milles ta end hästi tunneb. Muidugi mängivad väga olulist rolli ka geenid. Paraku on juba nii, et mõni naine sööb väga palju ja kaal ei tõuse, teine sööb vaid ühe maiustuse ning kilod lisanduvad. Riina sõnul on aga õnneks Eestis see ülipeenike-olemise kultus juba möödumas.

«Kui võtad end kokku, hoolitsed oma keha eest, teed tublisti trenni — esialgu piisab ka näiteks lapsevankriga jalutamas käimisest —, ning toitud korralikult, siis taastub ka kaal. Oluline on aga anda aega oma kehale. Tuleb võtta tasa ja targu,» julgustab Riina.

Pisipoja ema sõnul on loomulik, et kui oled üheksa kuud last kandnud, siis ka keha taastub üheksa kuud.

 «Minul on vedanud, et mulle on kaasa antud head geenid. Alustasin pärast sünnitust vaikselt vaagnapõhjalihaste ning hingamisharjutustega. Samuti käisime kaks korda nädalas beebivõimlemises. Sellest piisas, et mu algne kaal on praeguseks taastunud.
Minu kui treeneri füüsiline vorm küll veel mitte, kuid ega ma ei muretse ka. Igal asjal oma aeg.»

Kindlat reeglit, millal on õige aeg treeningutega alustada, tema sõnul siiski ei ole. Oluline on enesetunne ning mõistlik on ka oma arstiga sel teemal konsulteerida. «Eriti peaksid seda tegema naised, kes keisrilõike abil sünnitanud,» õpetab Riina.

Tasa sõuad, kaugele jõuad!

Samuti on väga oluline jälgida oma toitumist, et see oleks tervislik ja mitmekülgne.

«Muidugi tuleb arvestada sellega, mis ja kuidas lapsele mõjub. Paljud naised ei saa seetõttu puuvilju süüa. Mina õnneks, kui õunad ja pirnid välja arvatud, siiski sain seda teha. Puuviljad on mu suured lemmikud.»

Tuleb jälgida keha reaktsioone ning enesetunnet. Kindlasti ei tohiks üle pingutada, sest nii tehakse lõppkokkuvõttes kehale veel enam liiga ning taastumine võtab hoopis rohkem aega.

«See on nagu dieetidegagi — kui võtad kiirelt alla, siis tuleb see ka kiirelt uuesti juurde, ning tihti topelt. Kes aga tasa sõuab, kaugele jõuab!»