«Kõige raskem ongi aega jagada. Eelmised beebid kasvasid uhkes üksinduses ja olid emme ainuvalitsejad. Geiti pidi kohe oma emmet õega jagama hakkama,» tõdeb juuli lõpul kolmanda lapse emaks saanud Lea Liitmaa.

«Täna öösel sain täpselt kolm tundi magada, aga ma ei ole üldse väsinud...» teatab Lea Liitmaa (36) pere koduõuel Meriväljal murul istudes, 23. juulil sündinud Geiti Gerbera rinnal tudimas. Poeg Robi (16) võtab pesamuna edasi oma kätele, sest oktoobris kaheseks saav Jasmiin Dali ehk Jassu, kes on juba jõudnud oma võhma batuudil välja hüpata,
tahab nüüd jõuduandvat kallistus-sessiooni emmega.

  «Selles mõttes on mul õudselt hea meel, et saan beebiga öösel suhelda, sest päeval püüan Jasmiiniga olla. Ta ju muidu kohe tunneb, et... Issi muidugi on kogu aeg tema jaoks olemas, aga ta ju tahab, et ka emme,» räägib Lea, kellele tema tütarde isa, muusik Silver Ulvik (28) on argiselt igati toeks.

Lea leiab aga öises toimetamises muudki positiivset.

«Täna öösel ma näiteks koristasin mingit kappi, kust leidsin väga palju asju, mis olid kadunud,» naerab ta. «Kui nädalas ühe öö saan korralikult magada, siis on kõik hästi.» Lea arvates peab paika jutt, et kui inimene toitub ja mõtleb õigesti ning liigutab piisavalt, puhkab ta välja ka ööpäevas vaid viis tundi magades.

Unisena põimib Jasmiin käed kõvemini ümber emme. «Annad emmele musi ka, linnupoja?» pärib Lea poolsosinal. Nohisev «Ei». Jasmiin, üks põsk kõvasti emme õla vastu surutud, uurib teda kahtlevalt.

«Ma ei kanna kodus meiki, nii et Jassu ei ole mind harjunud nii nägema.» Lea paitab tütre juukseid: «Võõras on, jah?!» ja lubab, et kohe lähevad nad tuppa tudule — suure venna Robi ettepanekust Jasmiin ise teki alla panna piiga eriti ei hooli. «Alati paneb ju emme tuttu...» sõnab Lea.

«Olen üritanud alati tema jaoks olemas olla. Ma ei jäta Jasmiini kunagi niimoodi, et kui ta tahab mängida, siis palun tal seda üksi teha ja ise lähen näiteks nõusid pesema. Jätan kõik asjad tegemata, aga laps peab saama emaga koos olla.»

Kust see ilus nimi — Geiti Gerbera?

Kuna Jasmiin sai endale nii ilusa ja tähendusrikka nime, oli teisele tütrele nime valimine väga keeruline. Ilusaid nimesid on ju palju, aga seda õiget, mis sobiks just sellele beebile, kes oli tulemas, oli raske leida. Pealegi ei otsustanud ma ju üksi, millist nime beebi kandma hakkab. Beebi isa aga praakis halastamatult välja kõik nimed, mis mulle algselt pähe kargasid. Kuna minu esimene soov oli lapsele nimeks panna Roosike, siis hakkas ta nalja pärast mulle igasuguste lillede nimesid ette lugema ja Gerbera tundus nende nimede hulgas väga ilus ja naiselik. Kuigi ma pole kunagi kuulnud, et mõni inimene sellist nime kannaks. Nüüdsest siis vähemalt üks tütarlaps sellenimeline on. Mine sa tea, võib-olla on veel kuskil keegi.

Edasi loe 17. augusti Kroonikast

{poolik}

Millise karakteriga laps ta on?

Tundub olevat väga rahulolev mõnuleja. Naeratab pidevalt läbi une. Ega miski teda eriti sega. Kui kõht on täis, siis teda eriti muu ei huvita. Ja kuna kõht söödetakse kogu aeg täis, siis ta ainult mõnuleb ja lööb nurru... Kuna teise inimese bioväljas viibides saab su alateadvus pidevalt informatsiooni, mis selle teise inimese hinges ja mõtetes toimub, siis koos Geitiga olles tuleb endalegi mõnus rahulolu hinge. Tuleb selline tunne, et peaks ka külili viskama ja nurru lööma. Ma usun, et see tüdruk oskab küll elu nautida.

Kuidas on kolmanda lapse sünd su elutunnetust mõjutanud?

Kuna ta on just värskelt sündinud, siis see mõjutamine ju tegelikult alles algab. Kui sa aasta pärast küsid, siis oskan ehk juba vastata. Enne tema sündi tundsin, et pean võimalikult palju asju ära viskama või ära kinkima. Ja kuna asju on kogunenud väga palju, siis tegelen selle asjadest lahtisaamisega siiani. Samas mäletan, et enne iga lapse tulekut olen paaniliselt asju ära
visanud. Ju siis uue energia tulek nõuab endale uut ruumi.

Milline on teie argipäev?

Meie päevad on kõik loominguliselt huvitavad. Suurema osa ajast me Jassuga mängime. Mängime elu ennast. Koos teeme süüa, koos peseme põrandaid ja nõusid, koos loeme raamatuid. Teeme kõike, mida elu ise sisaldab.

Kuidas on uue lapse tulekuga ümber kujunenud
pere tavad ja kohustused?

Kuna beebi praegu suurema osa ajast magab, siis pole suurt veel midagi muutunud. Päevad proovin ikka Jassule pühendada ja ööd olen koos Geitiga. Tahaks nii väga mõlema lapse jaoks võrdselt olemas olla.

Mil määral on nüüd kolmanda beebiga lihtsam või raskem kui eelnevatega?

Kõige raskem ongi aega jagada. Eelmised beebid kasvasid uhkes üksinduses ja olid emme ainuvalitsejad. Geiti pidi kohe oma emmet õega jagama hakkama.

Usud, et teed tulevikus Geitit kasvatades midagi teisiti kui kahe vanema lapse puhul?

Minu prioriteedid pole 16 aastaga muutunud. 16 aastat tagasi oli mulle oluline kasvatada oma lapsest hea inimene ja on siiani. Kõik muu, mis sinna juurde käib, sõltub juba konkreetsest indiviidist. Igale lapsele tuleb nii või naa erinevalt läheneda. Mis ühele ei sobi, sobib teisele.

Kuidas teised lapsed väikeõe vastu on võtnud?

Robi pole temaga veel eriti palju kokku puutunud, sest ta on suurema osa ajast maal olnud, aga eks tast ole kindlasti edaspidi palju abi. Jasmiinile meeldib väike õde väga, aga nii kui uni tuleb, muutub õde konkurendiks.

Mis on tüdrukute kasvatamisel sinu silmis eriti oluline?

Ma pole kasvatanud eelkõige mitte tüdrukut või poissi, vaid ikkagi inimest, kes siis saatuse tahtel on kas poiss või tüdruk. Poiste ja tüdrukute kasvatamisel ei näe ma erinevaid prioriteete. Hea inimese võid kasvatada nii poisist kui tüdrukust. Samas, unikaalsed on inimesed jällegi soost sõltumata. Ma lähtun kasvatamisel ikkagi konkreetse inimese omadustest.

Kuidas ühendad ema ameti ja tööalased tegemised?

Hetkel ei oska seda veel öelda, aga eks ma siis mõningaid abikäsi vajan. Õnneks on neid siiani ikka leidunud.

Sa oled nii reibas…

Algus on ikka lihtsam. Suurema osa ajast ta ju magab ja sööb. Võib-olla on ta mul vähepretensioonikas ka. Ainuke asi on see, et ta tahab ka öösel iga natukese aja tagant süüa. Sellist pikka ööund ilmselt niipea ei saa, aga samas ei elagi ma ju selleks, et magada. Magan niigi suhteliselt vähe, sest muidu tundub mulle, justkui magaks väärtusliku aja maha ja palju asju jääks tegemata. Piisab sellest, et magan end korra paari nädala jooksul välja. Beebid annavad ju nii palju armastust ja energiat. Ja pealegi on nad beebid ju ainult üks kord elus.

Kui Jassu sündis, ütlesid, et justkui oleks üks laps veel puudu... Nüüd tunned, et ongi pere koos?

Keset sünnitamist mõtlesin nagu iga eelmisegi lapsega — et ma ei sünnita enam mitte kunagi! Ilmselt mõtlevad sünnituse ajal kõik naised nii. Ometi olen seda juba kolm korda teinud. Mine sa seda elu tea, aga praegu tundub küll nii, et aitab. Kolm tibu on juba päris palju.