«See on tunduvalt intiimsem side kui mis tahes seksuaalsuhe,» kirjeldab LEA «Blacky» LIITMAA tutvust läti popbändi Brainstorm laulja RENARS KAUPERSiga.

Hiljuti lõppes Lea Liitmaa (29) ja tema tüdrukutepundi Blacky meeleolukas kontserttuur Lätis, mille käigus soojendati sealset superbändi Brainstorm.

Lea näeb vaimusilmas Renars Kaupersi (29) osalusel aga veel üht ettevõtmist. Ta tahaks salvestada ning lasta ka video teha loole «The Man & The Lady», mille ta esitas koos Renarsiga maikuus Zelluloosi keskuses. Ootamatu duett oli toona õhtu naelaks, tekitades avalikkuses kuhjaga erinevaid oletusi ja spekulatsioone. Ka seda, et sündinud on uus kuum paar!

Tutvusid vutimatshil

«Siin on nii hea lehttaignas lihapirukas,» kiidab Lea, võtab Moskva kohvikus istet, haukab tüki pirukat ning kissitab mõnust silmi. «Kui me siin Renarsiga viimati koos käisime, soovitasin tal seda süüa. Tõesti hea!»

Lea on Renarsiga tuttav juba rohkem kui kaks aastat. «Sidemeheks» osutus ansambli Blind laulja Urmas Voolpriit. «Brainstormil oli Blindiga Pärnus sõpruskohtumine jalgpallis,» seletab Lea. «Nad on juba mingist ürgajast sõbrad. Mina olin seal fotograafina ametis. Urmas meid tutvustaski. Et see on Lea, Eesti parim laulja! Renars ütles selle peale: nice to meet you (tore kohtuda — toim)!»

Põgusaks tervituste ning meiliaadresside vahetamiseks Lea ja Renarsi suhtlemine tol korral jäigi. «Hooti kirjutasime stiilis, kuidas läheb, mis teed jne, aga mina olin kehvem vastaja, sest mul oli sel ajal kogu aeg kiire-kiire.»

Taas trehvasid lauljad alles aasta hiljem ajakirja Stiina peol. «Mõtlesin, et ega ta mind enam ei mäleta,» meenutab Lea. «Aga mäletas! Siis ma andsin talle ka plaadi, kus oli peal neli meie lugu. Ka see, mida me mais koos laulsime.»

Renars vaimustus

Lea sõnul tekkis tal pärast Stiina pidu «lambist» idee, et nad võiksid äkki Renarsiga Blacky plaadi « Kui me päikeseloojangut ootama peaks…» esitlusel mais duetti laulda. «Küsisin bändikaaslaste käest, mis nemad õige arvaksid? Tüdrukud tegid suured silmad: kas sa tunned teda või? Ütlesin, et tunnen, jah. Kõigile see mõte meeldis, et okei siis.»

Leale ei meenu enam, kas ta helistas Renarsile ise või tegi seda nende mänedzher Indrek Ditman, kes suhtleb Kaupersiga niikuinii. Ditman on mänedzheriks ka ühele Läti bändile, kes omakorda lävib aktiivselt nii Kaupersi ja Brainstormiga.

«Igal juhul Renars väga nõus, et see on lahe idee,» mäletab Lea. «Aga siis käis veel see Eurovisiooni-eelne trall (Kaupers oli Eurovisiooni üks õhtujuht — toim) ja Renars ei teadnud, kas tal on vaba aega. Õnneks neil sel päeval proovi polnud. Ja kuna tal oli Stiina peost meie plaat olemas, pidin talle veel ainult sõnad saatma.»

Emotsionaalne suhe

Lea ei pidanud oma idees pettuma. Renars saabus Blacky plaadi esitluspäeva varahommikul lennukiga Tallinna ning kohtus Leaga peagi juba hotellitoas. «Mul oli kitarr kaasas, tegime tema toas enne veel kahekesi proovi,» seletab Lea.

Naine tunnistab, et ta koges Renarsiga proovi käigus midagi sõnulseletamatut. «See oli niivõrd emotsionaalne suhe, mis seal hotellitoas tekkis. See on tunne, mida muusikud tunnevad, kui nad on laval. Kellelegi kolmandale on seda raske seletada. Hästi intiimne side — koos musitseerimine. Ei loe isegi see, kas see leiab aset mehe ja naise vahel. See on tegelikult tunduvalt intiimsem mis tahes seksuaalsuhtest. Seda pole võimalik seletada inimesele, kes seda ise pole tundnud…»

Lea jätkab vaid ülivõrretes. Tema arvates o n muusikuid, keda jumala käsi on puudutanud. «Renarsit on, ta on kui looduslaps. Kui ta tuleb lavale, ei pea ta seal enam midagi tegema. Kõik on juba põlvili. See ei ole õpitav, see peab olema kaasasündinud. See tekitab side publiku ja esineja vahel, mida on ka lavalt näha.»

Renars lummas kogu bändi

Lätlase võlust ei jäänud puutumata ka bänd. «Me tegime sound-checki ajal Renarsiga igaks juhuks loo läbi. Jagasime sõnad omavahel kuidagi ära. Renars muutis veel loo vormi, ta leidis, et ühes kohas peaks refrään tulema.»

Lea küll soovitas, et ei maksa midagi muutma hakata, tüdrukud on isegi nii vähe mänginud ja presentatsiooni eel suhteliselt närvis, aga enne lavale astumist pöördus kõik. «Leppisimegi kokku, et ei tee lugu ümber. Aga siis, kui Renars lavale astus… Ütlesin veel, et ärme siis muuda. Ja tema küsis: ei teegi või? Ise teatas tüdrukutele viimasel hetkel, et selles kohas teeme ikka refrääni.»

Lea oli üllatunud kui eales varem. Aga mitte Renarsi käitumisest. Lea sõnul ei kirjuta tüdrukud mitte kunagi alla ühelegi muudatusele, nad tahavad teha ja mängida ikka ja alati nii nagu kindlam ning mis juba on kordi läbiproovitud. «Aga siis nad ainult noogutasid alandlikult,» muigab Lea. «Mina vaatasin ainult: uups, okei siis... teeme nii! Renars andis aga õiges kohas muutuseks märku ning kõik läks väga hästi.»

Renars muutus kurvaks

Tol õhtul Renars veel lennukile ei istunud. «Ta ei sõitnud tõesti samal päeval minema. Ja kuna esinesime veel Bon-Bonis (ööklubi — toim.), juhtus nii, et ta astus meiega ka seal üles.»

Lea sõnul jätsid nad Kaupersile üsna kustumatu mulje: «Ta tunnistas, et tal on väga kurb minna.»

Üks asi viib teiseni. Pärast Blacky plaadi esitlust tuli omakorda Renarsil idee. «Ta helistas ning mainis, et tal on mõte, aga ta ei rääkivat sellest enne, kui nad tulevad Brainstormiga juulis oma plaati Eestisse presenteerima.»

Renars pakkus välja sellesama promotuuri, millega Blacky oli 1. septembrini hõivatud. Ühiste kontsertide käigus kinnitus nende side veelgi. Lea meenutab, et kui nad ühel kontserdil Brainstormi ei soojendanud, sest Eestis oli Blackyl sel ajal kaks esinemist, helistas Renars talle juba järgmisel päeval ja tunnistas, et nii kurb on, kui neid ei ole…

«Meie harjusime nendega ja nemad meiega nii ära,» kinnitab Lea. «Kuigi me ei olnud hommikust õhtuni ninapidi koos , oli tuuri lõppedes ääretult kurb tunne. Nad on hästi armsad inimesed.»

Sümpaatia, ei enamat

Lea ei salga, et neid ühendab Renarsiga sümpaatia. Kuid Kaupers kui mees? «Reegel üks minu jaoks on see, et… ma olen abielus, sõnab Lea, «teiseks ei vaata ma mitte kunagi meesterahvast s e l l i s e pilguga enne, kui mees ei ole mind s e l l i s e pilguga vaadanud.

Lea meenutab seika, kui ta käis Renarsil hotellis järel, et tuua ta Moskva kohvikusse ühele päevalehele intervjuud andma. Kui fotograaf palus neil ka koos pildi peale tulla, ei andnud Renars järele piltniku soovitusele tema ümbert kinni võtta. «Renars arvas, et küllap seotaks meid siis ka peagi ühte. Loomulikult vaatavad mehed naisi, aga see ei ole alati selle mõttega, et nüüd midagi susisema hakkaks.»

Lea sõnul ei tuleks see ka kõne alla, sest — lauljatar loetleb jälle — esiteks on Renarsil väga kena naine ja teiseks on tal kaksikud pojad, kes on Lea sõnul vapustavalt armsad. «Nii et ma ei näe mingit põhjust sellel tasandil suhelda,» leiab Lea. «Nii palju kui mina olen temaga kokku puutunud, tundub Renars olevat hästi korralik. See, et ta laval on elav, ei tähenda, et elus samamoodi on. Ta on suhteliselt tagasihoidlik. Aga siiras. Nii et selles mõttes… Ma ei hakka sellele isegi mõtlema, et mis või kas?»

Lea näeb sõpruses Renarsi ja Brainstormiga hoopis kasu Blackyle. Ta loodab, et tema ja Renarsi duett «The Man & The Lady» on peagi lindis ning videos… ning Läti meelelahutusturul.