Võib juhtuda, et üht meie võluvamat naishäält häälestab hoopis Soome kirurg! Lenna Kuurmaa (26), keda ootab ees häälepaelte operatsioon, kaalub üle lahe lõikusele sõitmist. Seda kinnitas tema mänedžer Reigo Ahven Soome portaalile MTV3: «Meile on öeldud, et Soomes on häid arste.»

Lenna ise on vakka – ja parem ongi! Väidetavalt ei suhtle ta kõrvalistega, sest iga silp võib häälele vaid lisakahju tuua... Ka omaaegne lapslaulutäht Toomas Uibo keeldunud aastakümnete eest lastelaagris oma kaaslastele niisama tühja lõõritamast – aga mitte uhkusest, vaid tema laulunorm oli selleks päevaks lihtsalt ümber!

Lenna kaotas hääle esmakordselt 2009. aastal «Tallinna Laulu» kontserdil Vanilla Ninjaga. Põhjuseks suitsutoss, mis kurku läks... Mais 2010 ühel kontserdil teatas Lenna oma «Laulud tähtedega» partneri Artur Talviku kõrval kähehäälselt, et tal on hääl ära. Kiirel jõulutuuril 2010 rabas sama probleem. «Olin nii täbaras olukorras, et esimest korda elus panin soolaheeringa ööseks kaela ümber,» rääkis Lenna hiljem.

Lauljatar Maiken, kes õpetab häält õigesti kasutama, on häälepaeltelõikuse ise üle elanud: «Tavalisem põhjus on ülekoormus, häält on valesti kasutatud või kasutatakse laulmisel valet tehnikat. Lauljad on pidanud esinema ka siis, kui on haiged ja häält peaaegu polegi. See annab tunda.»

Tavalisemad probleemid, mis (laser)kirurgiat vajavad, on häälepaeltele tekkinud sõlmed, millega on kimpus olnud ka George Michael ja Celine Dion. Huhh, ei taha mõeldagi… Lennale aga jõudu!