Vähesed Eesti ärimehed võivad kiidelda, et neile kuulub 1200 töötajaga tehas, mis oma nišis pürgib Euroopa suurimate hulka. Küll aga INDREK RAHUMAA, üks tekstiili- ja naistepesu tootja Lauma suuromanikke. Ja värske pojaisa!


Kohtume Indrekuga (33) Lauma pesu esitlusel Olümpia hotellis. Ta istub laua taga koos oma läti kolleegidega ja vaatab, kuidas noored modellid sahistavad Lauma pesus üle lava. Käib talvehooaja trendide tutvustamine, ja modellide horde käsutab tema elukaaslane Terje.

Indrek ise tunneb end veidi ebamugavalt. Ta ei tea, mida vaadata, kas pesu esitlust või saalitäit edasimüüjaid.

 Ootavad poega


«Minu elukaaslane Terje Mander suhtub pesuärisse positiivselt. Ta aitab igati kaasa, valib modelle ja aitab üritusi korraldada,» räägib Indrek Rahumaa hiljem, kui ametlik osa on läbi saanud.


Indreku ja Terje suhe ei ole veel hetkel registreeritud, kuid pole kahtlust, et tugevalt tsementeeris kooselu baasi äsja sündinud poeg. «Nimi on suur saladus, kuid tuleb skandinaaviapärane, selline viikingi nimi,» paljastab Terje.


Küll aga on vormistatud Rahumaa ärisuhted. «Me otsime ärisid, kus on kõva bränd ja stabiilne rahavoog. Ostsime Lauma poolteist aastat tagasi kahelt omanikult, kes olid firma kunagi erastanud. Üks neist töötab ettevõttes edasi ja oponeerib kõiki uusi ideid. See on omamoodi ka hea, sest me kuuleme väga pika kogemusega inimese arvamust, kes oli harjunud asju teisiti lahendama. Tema tasakaalustab,» räägib Rahumaa, kellel harjumine võttis veidi aega.


Rahumaa sõnul oli esimene juhtkonna koosolek natuke võõrastav — hiiglaslik 110 000ruutmeetrine tehas, venekeelne keskkond. See oli esimesel hetkel üllatusi pakkuv, kuid, nagu Indrek tähendab, inimene harjub kõigega. Lauma asub Lätis, mereäärses Liepajas, kus vana hansalinn on segunenud suurte tehastega.

Lauma ei ole aga noore mehe ainus kangelastegu.

 Cresco pärand


Kunagi alustas Rahumaa Cresco-nimelises investeerimispangas, kus oli ühendatud noorte meeste energia ja veidi vanemate kogemus. Nii olid Rahumaa äripartneriteks Tartu Kommertspangaga kurikuulsaks saanud Rein Kaarepere ja edumeelsest kommunistist ärimeheks kasvanud Tõnu Laak.


«Crescosse sattusin isa Eimar Rahumaa kaudu, kes oli Laagi ja Kaarepere sõber,» selgitab Indrek Rahumaa suurde ärisse sattumist. Ta isa oli Tartus õigusteaduskonna dekaan, seejärel, hilistel 80ndatel töötas Stockholmi saatkonnas.


Indrekule tähendas see rootsi keele oskust ja rootsikeelset kõrgemat majandusharidust. Nii sattus ta 15aastaselt Kungsholmeni gümnaasiumisse. Edasi õppis ta Stockholmi majanduskoolis.


«See andis eelise stardipositsioonis, lisas enesekindlust ning pakkus asjadest teistsuguse nägemuse ja kontakte ka Rootsi pankadega. Ma rääkisin nendega sama keelt,» vestab Indrek.


Tolleks ajaks, kui Cresco ehk täpsemalt Balti Cresco Investeeringute Grupp hakkas suuri tegusid tegema, hoidis Laak juba madalat profiili, Kaarepere aga oli siitilmast lahkunud...


Cresco saavutuste hulka kuulus EMEXi, Estonian Airi ja Eesti Merelaevanduse erastamise korraldamine. See tähendas ka kerget omaniku positsiooni vasterastatud ettevõtetes. Cresco tugevus seisnes just selles, et ta suutis rahuldada kõigi asjast huvitatud poolte huvid ühekorraga. Kuid särale järgnesid vaiksemad ajad.

Kui Cresco lõhenes, lõid Indrek Rahumaa ja Andrus Rätsepp oma firma Alta kapital.

«Me tahtsime Andresega teha oma investeeringuid, aga Cresco strateegia oli nõustamise äri. Minu teada on nad tänaseks nõustamisest taandunud. Me tegime neile pakkumise, nemad tegid meile pakkumise,» räägib Rahumaa lugu, kuidas temast sai investor.


Samas ei olnud Rahumaal ega Rätsepal mingit põhjust endiste kolleegide vastu viha pidada. Vana ja noore põlvkonna koostöö oli tulemusrikas ja saaki jagati võrdsetel alustel. Seda jätkus kõigile.

 Moehaigus — internet


Rahumaa jooksis kaasa ka 90ndate lõpu moehaigusega – internetiäriga, kuid see kokkupuude jäi lühiajaliseks.


«Tegin kaheksa kuud internetiäri, üritades Rootsis arendada riskikapitali portaali, kuid ühel hetkel oli turul seis, et kõiki neid uusi äriplaane, mida riskikapitali portaal pidi vahendama ja korrastama, polnud enam. Sest keegi neid ei vajanud ega soovinud finantseerida. Vanadel äridel oli palju probleeme ja uusi ei otsinud keegi. Nii me hakkasime ise riskikapitalistideks. Vaatasime Rootsis mitut projekti ja kuna Baltikum oli koduturg, siis tulime siia tagasi. Siin on õnnestunud osta mitu ettevõtet,» selgitab Rahumaa.


Ostude hulka kuuluvad nii Klementi kui ka Lauma. 

Kui keegi nüüd arvab, et ärimeeste edu sünnib lihtsalt, et vaja on vaid raha ja pealehakkamist, siis see pilt on liiga lihtsustatud. Viimast tõestab Klementi juhtum, mille aktsia hind on septembris kukkumise kursil. «Börs ei ole efektiivne, reageerides uudistele üle, rõivatootmine on raske sektor, kuid pikaajalised perspektiivid on head,» selgitab Rahumaa.


Alta Kapitalile kuulub veel pool Legendijuhtimise ASist ja kinnisvaraarendusettevõte Hea Viis. Kätt proovib ta ka uues moeäris — elamuehituses.

Legendijuhtimise ASis on nende partneriks ärimees Tarmo Sumberg ja koos on avatud-avamisel mitmeid hotelle. Aga see oleks üks teine lugu. Oma lugu oleks rääkida ka Rahumaa äripartneril Rätsepal, kes tegi hiljuti kaasa Pariisi-Dakari ralli mootorratta seljas.

 Lauma stiil


Lauma on eriline ettevõte, mis loodi ambitsiooniga varustada kogu Venemaa naisi kvaliteetse pesuga. «Lauma võtab poole minu ajast. See ei ole mulle väga võõras ala. Lahendan asju ikka koos meeskonnaga. Tegevjuht Edgars Štelmahers on kogenud inimene. Ma ei sekku disaini. Olen küll kunstinõukogu liige, aga sinna väga tihti ei jõua. Õige otsuse peavad tegema müügiinimesed ja disainerid,» räägib Rahumaa, kes elab korraga kolmes linnas: Tallinnas, Riias ja Liepajas.


«Indrek on kahtlemata väga hea finantsist,» selgitab Edgars Štelmahers, Rahumaa parem käsi Lätis. «Meil ei ole Indrekuga mingeid arusaamatusi ega eriarvamusi. Baltikumis on äri ja omandisuhted segunenud ja see on muutunud ühtseks turuks. Raha on raha. Tähtis on korralik resultaat, siis on kõigil hea.»


Indreku läti keel tuleb veel veidi raskelt. «See aasta pühendun enam. Muidugi, Lätis saab kõik inglise ja vene keeles aetud. Kahju, et mõned koosolekud on vene keeles, sest mina läti keelt ei oska ja kolmandik juhtkonnast on mingit pidi venekeelse taustaga. Kuid teisalt on see hea, sest ettevõtte üks põhiturgusid on Venemaa,» selgitab Rahumaa, kellel palju aega kulub uute investeerimisvõimaluste leidmiseks samasse valdkonda.

 Pitsimasinad töös 24 tundi ööpäevas


Praegu otsitakse laiendamise võimalusi. On vaadatud ringi Euroopas, vaadatud, mida osta.

«Lauma on väga dünaamiline äri. Müüme pool toodangust Venemaal ja näeme seal väga suurt perspektiivi, sest jaekaubandus areneb väga kiiresti. Kõik see, mis toimub Moskvas ja Peterburis, on kandunud edasi regioonidesse,» seletab rahvusvaheline mees põhjuseid, miks ei soovita Vene turgu hiinlastele kinkida. 


Lauma on aktiivne ka Euroopas. «Oleme pesumaterjalide tootjate seas TOP 10 hulgas Euroopas ja tahame jõuda esimese viie hulka. Oleme võtnud tööle prantsuse disainerid, et paremini vastata globaalse maitsele. Praegu ostab Prantsuse turg meilt valdavalt pitsi ja muud pesutooret,» räägib Rahumaa. Tema pitsimasinad töötavad 24 tundi ööpäevas, ja nii seitse päeva nädalas. Maailm on täis naisi, kes vajavad ilusat pesu. Ja kuulates Lauma turunduskontseptsiooni, saab teada, et kogu Ida-Euroopa on täis meeleheitlikke naisi, kes usuvad, et ilus pesu ja kopsakad arved ilusalongides on ainus tee õnne ning majandusliku turvatunde juurde...

 __________________ 

Lauma aastakäive on 450 miljoni krooni ringis.

Lauma klientide hulka kuuluvad Barbara, Christian Dior.

Alta Kapitalile kuulub 85 protsenti Laumast.

Alta Kapitali 2001. aastal asutanud partnerid on Indrek Rahumaa, Andres Rätsepp, Toomas Leis ja neil on kolm finantspartnerit: Bonfield Asset Management, Peter Hakansson ja Per Hallius.

Indrek Rahumaa ei ole ainus ekspankurist pesutööstur. Endine ühispankur Jürgen Lamp toodab pesu Brasiilias kaubamärgi all Madame V ja kallimasse hinnaklassi. «150 Inglise naela lugu. Loodetavasti tuleb neil ka välja,» ütleb Rahumaa

Äripartner ja Legendijuhtimise ASi peadirektor

Tauri Sumberg:

Indrek on ehe 21. sajandi ärimees. Ta ei spekuleeri ega keera käru. Ta on netokraat — mees, kes sõlmib kergelt tutvusi, vahendab neid edasi-tagasi ja lõikab sellest kasu. Ta on hämmastavalt andekas ja väga tugev suhtleja. Kes ei suuda suhelda, see ei jõua tänapäeval kaugele.

Indrekuga on kerge asju ajada. Tal on tohutu töövõime, kuid samas suudab ta säilitada hea meeldiva hoiaku. Temas on sarmi, intelligentsust, usaldusväärsust. Ta ei muutu pingelistes olukordades närviliseks. Pigem on keeruliste olukordade lahendamine tema hobi.

MV Collections Ltd. peadirektor

Jürgen Lamp

(Madame V):

Indrek Rahumaa on vastupidiselt oma nimele üks väga rahutu hing — alati otsimas uusi võimalusi, uusi jahimaid. Oma hingelt on ta pigem investeerimispankur, kullaotsija, mitte rahulik farmer või tööstur. Lauma näol on Indrek ja tema sõbrad kätte saanud tegelikult tõelise potentsiaalse kullaaugu ja ka Indrek saab sellest väga hästi aru ning panustab kogu oma oskustepagasi ja energia selle projekti maksimeerimisele. Ja mehed, kes on arukad ja eesmärgile pühendunud, tulevad tavaliselt alati võitjana välja.

Pesutootjana on Lauma väga kvaliteetne ja kõrge tootlikkusega. Äsjane Hiina tekstiilikriis annab neile veel kõvasti tuult purjedesse ja korraliku juhtimise all võib Laumast saada maailmatasemel arvestatav pesutootja. Kui Indrekul püsivust jätkub, siis saab sellest üks potentsiaalseid läti nokiaid.