LP andmetel võttis Maire Joala ühistu tegevdirektorina laenu tema ja Jaagu kodumaha Pärnu maantee 106 pööningule korterite väljaehitamiseks. Nüüd on laenu andnud ärimees Erni Käos aga esitanud Joalate vastu rahalise kohustuse täitmise nõude Harju maakohtusse ja toimunud on ka esimene sissejuhatav istung. Praegu tegelevad osapooled enda seisukohtade täpsustamisega. Juhtumit varjutab tihe saladuseloor ja asjaga seotud inimesed keelduvad kategooriliselt tagamaid avamast, kirjutab LP.

Laulja lähiringkonnast on viidatud, et üks Joala avalikkuse eest tagasitõmbumise põhjuseid oli just rusuv laenude probleem. See olevat rikkunud ka tema suhted abikaasa Mairega, kellega ta elu lõpuaastatel ei suhelnud. Murele raha pärast viitavad ka lähedaste varasemad väited, et Jaak Joala ei usaldanud millegipärast panku, vaid hoidis raha kodus.

„Raha ta armastas, kui seda juhtus olema, hoidis oma sääste sularahas kodus,” on LP-le rääkinud Jaak Joala sõber ja hilisem hooldaja Marina Savola. „Mu isa oli aga niivõrd kartlik, et ta ei usaldanud pankasid, tal pidi kogu raha kodus sulas olema, pangaarvel ei hoidnud ta sentigi,” on LP-le öelnud poeg Janar Joala.

Käimasoleva kohtuvaidluse seisu kohta ütles kohtu pressiesindaja Kristina Ots, et kohus määras pooltele tähtajad seisukohtade esitamiseks ja seejärel pannakse paika uue istungi aeg. LP-le teadaolevalt käivad ka vaidlused Jaak Joala autoriõiguste üle.