Rakvere Lihakombinaadi võluval direktoril ANNE MEREl kulus mitu aastat, et leppida elutõega - sead ja veised peavad tapale minema. Sest kes meist ütleks ära särisevast ahjupraest? Anne ise ei tee seda kindlasti.


Kehalise kasvatuse õpetaja haridusega Anne (37) sattus Eesti ühe suurema toiduainetööstuse peadirektoriks tänu mitmele soodsale juhusele. Ta on esimene Eesti naisjuht nii mastaapse firma tipus. Kuid asju saab näha ka teisiti.
Kui Eestist vaadates on Anne suurima kohaliku ettevõtte direktor, siis heites pilgu Rootsi peakontorist, on ta suure Põhjamaade toiduainetegrupi HKScan kõige väiksema allüksuse Baltikumi ühe tehasekese direktor. Aga miks mitte rikastada firma juhtkonda kauni blondiiniga, sest ega need Eesti ambitsioonikad mehed suuda alati jätta kõige usaldusväärsemat muljet.
Suvine grillihooaeg on seljataga ja jõulupühad tulemas. Pole vist kuigi palju Eesti peresid, kelle lauale Anne juhitud kombinaadist midagi ei jõuaks. Kohtume temaga kokkamisvõistlusel, kus sai kasutada konkursi «Parim toiduaine» võitjatooteid. 
 
Ma näen siin virsikuid kreeka pähklitega, kuid verivorsti ja teisi Rakvere tooteid ei ole.
Kahjuks mitte. Me ei ole tulnud konkursi «Parim Toiduaine» üldvõitjaks, aga oleme parima lihatoote kategoorias võitnud.
 
Kas oled mehelikus lihatööstuses harjunud?
Olen seal viis aastat töötanud, veebruaris võtsin vastu peadirektori koha.
#end#
Mitu päeva kulus sinu ärarääkimiseks? Kui ettepanek tuli, siis võtsin paar päeva mõtlemisaega.
 
Kas oli midagi hirmutavat? Mõnevõrra. Suur ettevõtte, palju probleeme. Teisalt tuttav ettevõte, kus tundsin inimesi ja ka siga ehk seda, kuidas sealihaäris edukas olla.
 
See ei tundu väga naiselik ettevõte? Ei kipu olema. Mis teha.
 
Kas lihakombinaadi juhtimine lubab head elu või lausa suplemist külluses? See sõltub, mis väärtused on inimesel. Mis on küllus? Palju sõpru, palju raha, palju kinnisvara? Palju tarkust, palju raamatuid? See on suhteline.
 
Kas see ei ole mitte vaade Tallinna kõrghoone viimase korruse mullivannist ja maja all lebav läikiv Ferrari?
Minu jaoks kindlasti mitte. Isiklikult valmistaks mulle kõige enam rõõmu, kui Rakvere Lihakombinaadil läheks hästi. Et asjad läheks korda ja nii nagu plaanitud. Tööalane edukus on mulle kahtlemata oluline. Kui ma selle koha vastu võtsin, siis ikka vastutustundega. Ma ei läinud sinna fassaadiks, vaid selleks, et midagi ära teha. Et tuua mingit kasu nii kombinaadile kui ka Eestile. Mul ei ole tõesti mullivanni.
 
Nägin sind ühel fotol mootorrattal istumas. Kas jääb ruumi ka isiklikuks eluks? See mootorrattapilt oli puhas juhus. Oli vaja teha pilti väljaspool kontorit. Olin hetkel Talleggis, mis kuulub ka meie gruppi. Välisukse taga seisis mootorratas ja ma istusin selle selga.
 
See foto loob siis sinust täiesti ebareaalse pildi? Igaüks võib oma järeldused ise teha. Ma olen elus kaks korda kellegi selja taga mootorratta seljas istunud.
 
Mida vabal ajal teed? Ma armastan sporti, jooksen, suusatan. Aega tuleb võtta. Kui väga suure tempoga panna, siis võib ühel hetkel tervisega krõps käia. Mul on õnneks tervisega kõik korras, täna kiirustan vaid hambaarsti juurde.
 
Kas vahel õnnestub ka mõni raamat läbi lugeda? Harva õnnestub, tavaliselt võtan pikematele reisidele raamatud kaasa. Pigem loen juhtimisalast kirjandust.
 
Kuidas on soomlastest ja rootslastest ülemused? Ei saa kurta. Nad on jätnud meile väga palju vabadust otsustada ja nad on väga vähe oma nina meie tegemistesse pistnud.
 
Kas lihakombinaat on keeruline ettevõte? On keeruline. Rakvere Lihakombinaadil on kolm suurt tütart: Läti suurim lihatootja Rigas Miesnieks, turundus- ja müügiüksus Leedus ja seakasvatus Ekseko Viljandimaal, mis annab aastas 240 000 siga. Viimased tuleb kõik tapamajja saata ja maha müüa. Hoolimata sellest, kas ajad on kerged või rasked. Nüansse on palju, mis võivad mõjuda suurelt ja tähendada kokkuvõttes kümneid miljoneid kroone.
 
Mida tarbija eelistab? Tarbija tahab endiselt head maitset ja kvaliteeti. Küll aga vaadatakse täna väga palju kollast hinda. Populaarsem on odavam kraam, nagu keeduvorstid, viinerid ja hakkliha.
Mis on sealihaäri suurim saladus? Kord müüvad ühed sealihatükid hästi, kord teised. Pidevalt on muutused ja seega ka vajadus muutuste järele on pidev. Ei ole hetke, et maha istuda ja lõõgastuda.
Iga päev on uus probleem. Veel eile olid laod täis ja kuhugi ei olnud müüa ja kolme kuu pärast on laod tühjad ja kõik tahavad liha osta.
Meie eesmärk on võimalikult kallilt kõik see maha müüa, mis kombinaati sisse tuleb. Iga päev tuleb sisse 950 siga ja kõik on vaja maha müüa.
Sealihaäris edukas olemine nõuab omajagu head sisetunnet ja pikaajalist kogemust. Kõik ei ole nii must-valge, kui esmapilgul tunduda võib.

Mitu pulli iga päev maha lüüakse?
Seda suhet ma küll ei tea, aga veiseid tuleb päevas keskmiselt kaheksakümmend sisse.
 
Kas neid on piisavalt saada?
Hetkel probleemi ei ole. Aasta alguses oli raskusi. Me müüme toodangu Baltikumis. Lätlased saavad tooraine ja värske liha meilt.
 
Kas loomadest kahju ei ole? Mul võttis paar-kolm aastat aega sellega harjuda ja aru saada, et see ongi elu. Inimene tahab süüa saada ning seega sead ja veised peavad tapale minema. Ega ma eriliselt rõõmus ei ole, kui sõidan tööle ja minu ees sõidab loomaveok veistega. Kuid süüa me tahame. Enam ma ei tunne vastuolu.
 
Kas sa tundsid siis mingit sisemist vastuolu?
Kõike tuleb mõistusega võtta. Ka täna küsitakse, kas ma liha söön. Söön küll, ja väga palju. Eriti viinerit. On väidetud, et see teeb paksuks, aga ei tee. Olen üritanud, aga mul ei tule välja.
Kas nende asjade eest hoolitseb tootmisdirektor, mida te ei soovi lähemalt vaadelda. Juhtkonnas on kümme inimest, sealhulgas ka tootmisdirektor. Ma juhin ikka rohkem inimesi ja vähem tootmisprotsessi.
 
Aga turundus? Turundusdirektor on uus ja kenasti sisse elanud ja veab nüüd minu asemel turundusvankrit.
 
Mis on su lemmiktoode?
Ma armastan viinereid. Mu külmkapis prevaleerivad kindlasti viinerid, aga ka selle suve uudistoode mustikašašlõkk meeldis väga. Kui ta natuke ära kõrbes, siis tuli mõnus maitse juurde.
Jõulude ajal on mu laual pikitud kaelakarbonaad aprikooside ja ploomidega. Selles ei pea pettuma. Panen prae ise ahju ja laua taga on seltskond kuni vanavanemateni välja. 
 
Mulle isiklikult meeldib böfstroganov.
Mulle on ikka siga hingelähedasem. See on mahlasem. Eestimaalane sööb aastas 71 kilo liha, sellest pool, nii 35 kilo, on sealiha.
 
Sinu elu ja edu kõlab nagu hulk juhuseid? Elu ongi üks suur juhus. Kas ei ole? Kui sa oled õigel ajal õigel kohas ja satud kokku õigete inimestega, siis võivad tulla muutused. Ma olen  õppinud pedas kehalise kasvatuse õpetajaks ja hiljem teinud EBSis ärijuhtimise magistri.
 
Mulle hakkab tunduma, et sa oled soomlastega ka kuskil varem kokku põrganud? Mu esimene korralik töökoht oli Unilever. Olin seal seitse aastat. See karjäär sai algus soomlastest ja suhteliselt juhuslikult. Seejärel töötasin kolm ja pool aastat tubakafirmas, mis kandis kunagi nime Tobaccoland. Turundasin tubakat ja ebatervislikku eluviisi.
 
Kas pärast seda tegid väikse sörkjooksu?
Pean tunnistama, et ma ei ole kunagi suitsetanud. Võib-olla pahvinud ja pigem sigarit. Sedagi rohkem ameti tõttu.
 
Soomlastel olla harjumus alati parimad endaga kaasa korjata.
Minu töökohtade vahetused on tulnud sellest, et mõni head-hunting firma on helistanud ja küsinud, kas ma olen nõus kandideerima kuhugi mujale. Nii läksin ära Unileverist, nii sattusin ka Rakveresse.
 
Mida on soomlastelt õppida?
Viimase viie aasta jooksul pole olnud olulist koostööd tootearenduse vallas. Me ei ole Soomest midagi üle võtnud. Pigem vastupidi. Soomlased käivad meie juures ja imestavad, kui head maitsed, kui head tooted, ja arutavad, mida ise teistmoodi teha. Suve hakul oli meil nõukogu koosolek ja soomlased tulid vaatasid meie tooteid ja pakendeid ning ütlesid, et me oleme ikka tõeline Euroopa ja Soome on selles osas veidi maha jäänud. Me oleme väga palju panustanud tootearendusse. Hea maitse ja kindel kvaliteet - seda tahab tarbija.
 
Kas lihasöömine kasvab? Protsendike-paar aastas. Eelistage eestimaist, ostke ikka kodumaiseid tooteid ja brände! Eesti majandusel ei lähe praegu hästi ja mida rohkem tarbime kodumaist toodangut, seda paremini meil läheb.
K  
Kui väga suure tempoga panna, siis võib ühel hetkel tervisega krõps käia.
 
Ega ma eriliselt rõõmus ei ole, kui sõidan tööle ja minu ees sõidab loomaveok veistega. Kuid süüa me tahame.
 
Mulle on ikka siga hingelähedasem. See on mahlasem.
 
Väga võimekas juht  
HKScan Baltic Groupi president Olli Antniemi: «Rakvere Lihakombinaadi turundus- ja müügitegevus on olnud väga tugev ning Anne Merel on olnud selles suur roll. Usun, et Anne suudab juhatuse esimehena tuua uusi tuuli mitte ainult Rakveresse, vaid ka Eesti liha- ja toiduainetetöötusesse tervikuna. Ta on võimekas juht, kes oskab vaadata asjadele ettevõtte pikaajaliseks stabiilseks arenguks vajaliku pilguga.»
 
Eesti Toiduliidu peadirektor Sirje Potisepp: «Kui minu kõrvu jõudis, et Rakvere uus juht tuleb ettevõtte seest, siis ma ei kahelnud hetkegi, et Anne Mere saab uueks liidriks. Ta on tõeline proff, ta on julge, tark ja positiivne.»
 
Olulisi fakte  
*Eestis on 119 lihatööstust, kusjuures 8 suurema käes on 90 protsenti turust. Rakvere suurim konkurent on Soome Atria, mis on lisaks Valga Lihatööstusele ära ostnud Wõro-Kommertsi ja Vastse-Kuuste. Lääne-Eestis valitseb Maag.
 
*Anne Mere on Rakvere peakontoris tavaliselt 3 päeva nädalas. Ülejäänud aeg kulub Tallinna müügikontoris, mida peetakse kahasse Talleggiga. See kanalihatootja kuulub ka HKScan Baltic Gruppi. HKScan käive ulatub 30 miljardi kroonini. Sellest suurem osa tehakse Rootsis, Soomes ja Poolas. Baltikumi osa jääb alla 10 protsendi.
 
*Anne lõpetas 1995. aastal Eesti Kõrgema Kommertskooli rahvusvahelise ärijuhtimise eriala MBA kraadiga. 2003. aasta novembris läks ta Rakvere Lihakombinaati turundusdirektoriks. 2000-2003 töötas Anne Austria Tabak Eesti OÜ turundusjuhina ja 1997-2000 suurklientide müügijuhina Unilever Eesti OÜs.
 
*1200 töötajaga AS Rakvere Lihakombinaadi käive oli 2006. aastal 1,7 miljardit krooni ja kasum 181 miljonit krooni. 2007. aasta käive oli 1,88 miljardit krooni ja kasum 127 miljonit krooni.
 
*Rakvere Lihakombinaadi tütarettevõte Rigas Miesnieks on turuliider Lätis. Tootmine on Riia kesklinnas. Otsest alluvussuhet Rakverega ei ole ja koostöö on grupi tasemel.