Miks ei taha populaarne telekangelanna LISA KUDROW, et seriaal «Sõbrad» otsa saab?

#p2V#Vahetult enne seda, kui kaamerad asusid üles võtma menuseriaali «Sõbrad» tõenäoliselt viimase hooaja esimest osa, haarasid kuus näitlejat, kes kohtusid üheksa aastat tagasi (olles maailmale täiesti tundmatud) üksteisel õlgadest. Korraga puhkes üks neist — nimesid nimetamata, kuid Jennifer Aniston on kuuikust teadaolevalt kõige tundelisem — nutma.

«See… inimene,» ütleb Lisa Kudrow (39), «hakkas tõesti nutma. «Mu jumal… see on viimane aasta… Meil ei tule enam kunagi seda tunnet…» nuuksus ta.»
Ärge lootke, et järgnesid kallistused ja ühispisarad. «Selle inimese» tundepuhangule vastati üheskoos: «Oo ei! See ei hakka siin iga nädal korduma! Praegu on viimase hooaja esimene osa. Siis tuleb viimase hooaja teine osa. Ja nii edasi. Me ei tohi lasta neil tunnetel enda üle võimust võtta. See peab lõppema!»

«Ja sellega asi piirdus,» nendib Lisa asjalikult. «Nii et, jah, see võib tõesti olla «Sõprade» viimane hooaeg, aga meie seda lõppu ei oota. Ükskõik, mis ka ei juhtuks, me ei mõtle sellest.»

Lisa versus Phoebe

Lisa ja Phoebe, tema tegelaskuju «Sõprades», on nagu öö ja päev — kui blondid juuksed ja pikad sääred välja arvata. «Ma ei ole nii hea inimene kui Phoebe,» märgib Lisa. Mõistagi on tema elu olnud palju kergem kui kangelannal. Ta kasvas Los Angeleses eduka arsti peres, olles neljast lapsest noorim. Ta tahtis samuti arstiks saada, kuni nägi televiisorist filmi Funny Girl ning otsustas hoopis näitlemise kasuks. Ta hakkas bioloogiaõpingute kõrvalt New Yorgi Vassari kolledzhis draamatunde võtma, pakkus ennast seriaalidesse, ja nii see läks.

Lisa maandus «Sõprades». Ta naudib Phoebe’i rolli tänaseni — nagu seda teevad ka tema prantslasest abikaasa Michael Stern ja nelja-aastane poeg Julian.

Töötava ema rõõmud

Lisa ei tee saladust, et tema arvates võiks seriaal veel paar hooaega jätkuda, selle töögraafik sobib nimelt suurepäraselt ta elustiiliga.

«Olen «Sõprades» ainus, kel on laps. Lapse kõrvalt tööl käimine võib olla raske, aga see seriaal võimaldab mul elada normaalset elu. Tõepoolest, honorar on parem kui enamikul töötavatel emadel. Mul on raha, et palgata abiväge, kui vaja. Kui tööpäev lõpeb, lähen koju ja olen oma perega.»

Lisa imestab, kuidas töötavad naised hakkama saavad. «Minna pärast tööd toidupoodi, aidata lastel koolitöödega ühele poole saada, teha kõige selle kõrvalt perele süüa, osta sünnipäevakingitusi ja leida aega abikaasa jaoks… See on ju kohutav! Ma ei mõista, kuidas nad suudavad.»

Vastandlikud lapsevanemad

Lisa meenutab heldinult poja Juliani sündi 1995. aastal: «Kui ma teda nägin, oli see veidi ebamaine kogemus. See väike-väike olevus oli ju esimest korda maailmas. Ma omistan talle siiamaani müstilisi omadusi. Ma tean, et see on tobe ja ma ei peaks seda tegema, aga arvan, et ta on väike maag. Ma hellitan ta ära.»

Õnneks ei hellita last Michael. «Ta saab lapsega fantastiliselt hakkama,» kiidab Lisa. «Ta on pariislane — ja neil on hoopis teistsugune kasvatusfilosoofia. Michael on palju rangem kui mina, ja see on hea, et Julian saab tunda ka karmimat kätt. Poiss teab, et minuga on tal palju kergem. Mulle aga tundub, et ta eelistab rangemat kohtlemist. Kui mind pole kodus, on ta nagu ingel, temaga on nii kerge hakkama saada. Niipea, kui ma koju tulen, muutub ta tujukaks ja võimukaks: «Tee seda! Too mulle toda!»

Minust saab teenija. See on kohutav, ma tean, aga ma ei saa sinna midagi parata.»

Uued tuuled

Tööd ja leiba peaks Lisale jätkuma ka pärast «Sõprade» lõppu. Tema värskeim film, Analyze That («Gangster on ikka veel inimene») kujutab endast järge 1999. aastal valminud filmile Analyze This («Ka gangster on inimene»).

«Seda oli tõeliselt mõnus teha,» räägib Lisa. «Kõik said naerda. Arvan, et rikkusin paar stseeni oma pideva itsitamisega ära. Lõpuks said nad nipi kätte. Kui te näete, et kaamera pöörab minu pealt ära, tähendab see, et ma naeran.»
Lisal valmis äsja film Wonderland («Imedemaa»), mis räägib 1981. aastal Los Angelese Wonderlandi avenüül toime pandud mõrvadest. Kuid ta jõuab ikka ja jälle «Sõprade» juurde tagasi.

«Üks hea asi on «Sõprade» juures veel,» kiidab ta. «Suvi on vaba ja produtsendid on meile andnud loa osaleda teistes projektides.»

Uus hooaeg on alanud ja kuus «sõpra» saavad endiselt sama hästi läbi kui üheksa aastat tagasi. Meelelahutusäris pole see just igapäevane nähtus. «Kui alustasime, leppisime kokku, et austame ja hoiame üksteist. Nii on see jäänud,» sõnab Lisa. «Me võtame otsuseid vastu koos ja kui kellelgi on probleeme, siis me kuulame ta ära ja toetame teda. Seetõttu ongi meie läbisaamine kõik need aastad nii hea olnud. Seda näeb ka televaataja.»

Hirmus robotbeebi

Sel hooajal on «Sõpradel» beebi — Jennifer Anistoni väike tütar. Kas ei tähenda see, et võttepaigas on lausa beebiuputus?

«Öäääk!» karjatab Lisa ja puhkeb naerma. «Ei, ei ole seal mingeid pärisbeebisid — kahjuks. Meil on ainult see üks väike robotbeebi, mis meile spetsiaalselt tehti. Pean tunnistama, et see beebi on tõeliselt õudne! Kui seda otse mitte vaadata, võib ära unustada, et see on robot. Kui näiteks stseen saab läbi, siis hüüab keegi robotimehele: «Ole hea, pane tal silmad kinni!» Ja beebi silmad lähevad iseenesest kinni. Ma ei saa seda isegi vaadata. See on tõeliselt, tõeliselt õudne.»

Lisa ei arva, et robotbeebi võiks «sõprades» lapsevanemlikke tundeid äratada. «Aga kuna me räägime seal päevad läbi lastest, siis võib-olla tõesti tekib kellelgi selline idee,» mõtiskleb ta. «Aga minul juba on, nii et ma tean täpselt, mis toimub!»