Tuhandetesse ulatuvad arved

Jackie Kennedy sekretär Mary Gallagher rääkis kirjanikule, kuidas esimese leedi rahaprobleemid riivasid ka isiklikke arveid ning põhjustasid president John F. Kennedyle peavalu. Kennedy mure naise raharaiskamise pärast tõusis haripunkti aastal 1961, pärast seda, kui nad Valgesse Majja asusid.

Näiteks 1961.aasta teises kvartalis ületasid Jackie kulutused ainuüksi rõivastele 35 000 dollarit - ning see arve polnud seotud tema "ametliku" Valge Maja garderoobiarvega, mille tasus Jackie äi.

Mõned näited. Givenchy saatis Jackie Kennedyle arve rohkem kui neljale tuhandele dollarile. Piinlikkust tekitavaid ja tuhandetesse ulatuvaid arveid saabus niisugustest valitud New Yorgi putiikidest nagu Chez Ninon ja Tiger.

Laiduväärne tava

Jackie Kennedyl oli laiduväärne komme kanda rõivaid, mida moekunstnikud talle Valgesse Majja uudistamiseks saatsid ning lähetas siis kantud riided tagasi. Nii Chez Ninon, Bergdorf Goodman kui ka Tiger Morse kurtsid selle kombe üle ja oli teisigi, keda häiris tõik, et proua Kennedy saatis uute riiete asemel tagasi kantud rõivad.

Kahjuks ei aidanud see tava vähendada igakuiseid põrutavaid arveid ning Jackie sekretär Mary Gallagher leidis, et teeb Valges Majas suuri ringe, et ainult mitte presidendiga vastamisi sattuda - ta ei suutnud JFK etteheitvat ilmet taluda. Nagu enamik mehi, nii ei suutnud ka president Kennedy oma naise raha laristamist taluda.

Arveraamatu põnevad peatükid

Jackie Kennedy arveraamatus oli põnevaid peatükke. Näiteks üks sissekanne oli "Kaubamajad 40 000 dollarit" ning mitte keegi ei osanud seda seletada, Jackie ise veel kõige vähem. Ta ei mäletanud, kuhu 40 000 dollarit oli kadunud. President oli oma abikaasa laristamisest nii häiritud, et lubas kutsuda appi Carmino Bellino, asjatundliku arveametniku, kes oli töötanud paljudes Senati allkomiteedes mafioosode finantsmärkmeid dešifreerides.

Lõpuks võeti Jackie isiklike kulude piiramiseks kasutusele mitmeid abinõusid. Esimese leedi rõivaeelarvet kärbiti poole võrra, samuti tema arveraamatu peatükke "Toit ja alkohol" ning "Mitmesugust", kuhu seni oli hea kanda kõik, mis Jackiele vähegi isu tegi.

Esimese leedi isiklikud kulutused šokeerisid kõiki pereliikmeid — 1961. aasta jooksul kulutas ta 105 440 dollarit ja 1962. aastal läks isiklike arvete tasumiseks 121 460 dollarit.

Kulud kasvasid uue abikaasaga

Kui Jackie Kennedy viis aastat pärast president Kennedy atendaati Kreeka laevandusmagnaadi Aristoteles Onassisega abiellus, sõnas üks peretuttav, et Jackie kiindumus Onassise vastu oli võrdeline saadava rahasummaga.

Jackie rahamured jõudsid ka Onassise büroosse, kus ametnikud pidid tõdema, et ühel kuul kulutas naine kõigest pükste peale 5000 dollarit.

Kuigi Jackie sai Onassiselt iga kuu 30 000 dollarit taskuraha, ei tulnud naine kunagi selle summaga toime. Hiljem sai Onassis oma abikaasa laristamise peale nii tigedaks, et vähendas tema igakuist taskuraha 20 000 dollari peale. Jackie ei jäänud võlgu. Aegajalt kurtis ta sõprade juuresolekul relvituks tegeva koketsusega oma rahamuresid. Paljud leidsid, et tegu on naisega, kes võib ka panga pankrotti ajada.

Osav investeerija

Jääb vaid üle küsida, mida Jackie nii paljude tualettidega ometi tegi? Jackie ostis küll ohtralt rõivaid, kuid sama nobedalt tegi ta abikaasa büroosse saadetavad arved sularahaks.

Nimelt oli tal nutikas viis, kuidas raha hankida ja seda oli ta rakendanud juba Valge Maja päevil. Kandnud oma kalleid rõivaid korra või kaks, mõnikord aga mitte kordagi, müüs ta need maha ning võttis raha endale. Kaubamärgid, mida Jackie ostis ja siis edasi müüs, olid parimate killast: Yves Saint Laurent, Valentino, Halston, Christan Dior. Saadud sularaha eest ostis Jackie antiiki ja kunsti.

Väärib märkimist, et pärast abiellumist sai Jackie Aristoteles Onassiselt kolm miljonit dollarit, kuid seda raha kasutas ta investeerimiseks ja kasvatamiseks. Pärast Onassise surma sai naine päranduseks 26 miljonit dollarit.

Aastal 1989 tuli ilmsiks, et Jackie oli nutikate spetsialistide abiga oma varanduse kasvatanud ligi kahesaja miljoni dollari suuruseks. Ta ihkas üle kõige rahalist sõltumatust ja soovis, et tema lapsed oleksid hästi kindlustatud. Kuna Kennedyte klann oli rahaga uskumatult kitsi, kasvatas Jackie oma raha ise ja tema ega lapsed polnud Kennedyte perekonnas enam vaesed sugulased.