Mängukaru 14.liige söögilauas?

Pole kokkusattumus, et number 13 ehk kuraditosin on ühtaegu kuri number nii erinevate rahvaste folklooris kui ka Piiblis. Juudas ehk 13.liige püha söögilaua taga osutus reetjaks ning isegi tänapäeval peetakse seda tõeliseks katastroofiks, kui lauas istub 13 inimest. Uskuge või ei, aga USAs pannakse sellisel puhul 14.liikmeks kasvõi mängukaru!

Ei ole ebausk vaid ameeriklaste häda, 13.numbril on oma kurjakuulutav roll ka Skandinaavia mütoloogias ning see ebausk on niivõrd juurdunud, et mõnedes hotellides puudub 13.korrus ning lennujaamades pole 13.väravat ning lennukites 13.rida.

Reede - hukkamiste ja surma päev?

Kuigi tänapäeva tööinimesed armastavad ja ootavad igal nädalal reedet, siis on sadu aastaid seda päeva hoopis õnnetuimaks peetud. Juba 14.sajandi inglise kirjanduses oli viiteid sellele asjaolule ning pole ka kokkusattumus, et sel päeval viidi täide surmaotsuseid. Jeesus löödi ka muide Piibli kohaselt risti just reedel!

Kui liita kokku kuraditosin ning hukkamise päev, siis tulebki kokku põhjus, miks inimesed seda kombinatsiooni kardavad. Ometi on selline traditsioon kerkinud esile hiljuti, kõigest saja aasta eest. Selle päeva kartusel on isegi nimi - paraskevidekatriafoobia.