Ausa tüdrukuna tunnistas Elina Born 2013.aastal Publikule antud intervjuus (loe SIIT), et kirjand nõuab talt suurt pingutust, kuna ta pole eriti põhjalikult valmistuda jõudnud. “Käisin konsultatsioonides ja eksamiraamatu abil harjutasin ja proovisin,” nentis ta siiski ning avaldas kergendustunnet, et eksam on kaheosaline. “Kui kirjandiga ei õnnestu, siis saad vähemalt lugemisosa eest punkte,” sõnas ta ning lisas juurde, et tema sule võtab kindlasti jooksma unistuste poole püüdlemise teema — mida saaks Eesti riik teha, et oma noortele vasstu tulla.

2011.aastal küpsuskirjandit kirjutanud Artjom Savitski tundis end toona eesti keeles ja kirjanduses üpriski koduselt, kuid see ei seganud teda sellegipoolest tibake pabistamast. Publiku reporterile Stellale antud videointervjuus (loe ja vaata SIIT) rääkis noormees, et plaanib kindlasti valida kultuuriga seotud teema, mida avada läbi muusika. “Veits spooky on, aga tuleb läbi teha see asi!” võbistas ta õlgu.

Iiris Vesiku lõpetamise aastaks oli 2010 ning tema valis teemaks “Kõik elavad ühe taeva all, aga silmapiir on erinev”, kuna sellega tekkis tal enda sõnul hästi palju seoseid. “Kirjutasin sellest, kuidas erinevate religioonide vahel võib lahkhelisid tekkida ja kuidas kõik inimesed püüdlevad tegelikult ühe asja poole, lihtsalt erinevad religioonid on erinevad viisid seda saavutada,” meenutas ta ja kinnitas, et kirjandid õnnestuvad tal üldiselt rahuldavalt. "Ma olen viimasel ajal proovinud oma mõtetega mitte kosmosesse lennata ja järgida reegleid. Siiski võtab kirjandi kirjutamine mul palju aega, sodimist ja pusimist,” rääkis Iiris Publikule antud intervjuus (loe SIIT).

Norman Salumäe keskkoolitee lõppes 5 aastat tagasi ning 2010.aasta kevadel valdas teda kirjandi eel tõeline närvipinge. Norman rääkis toona Publikule antud intervjuus (loe SIIT), et kirjutaks hea meelega kultuuri või ühiskonna teemal. “Esiteks teen ma ka ühiskonnaõpetuse eksamit ja kultuuri teema meeldib sellepärast, et ma olen sellega ise seotud. Viimase nädala jooksul olen käinud rohkem ka teatris. Lausa kolmel korral,” kommenteeris Norman toona.