Luisa Värk elab nagu tõeline naine – teeb iga päev süüa, vähemalt kaks korda, tegeleb nii enda kui ka sõbrannade lastega ning hoolitseb ka elukaaslase Taavi Rõivase vallaliste sõprade eest.

"Ma rabelen pisikese kõrvalt nii palju, et kaaluga probleeme pole ja sellepärast võist loobuma ei pea,» selgitab lauljanna Luisa Värk (24) ja tuubib kartulitesse võioaase.

"Ma teen iga päev umbes kaks korda süüa – meile Taaviga (31) midagi ja tavaliselt teen lapsele eraldi, sest tema ei söö paljusid asju, mida meie.» Luisa on kevadevärviliselt riides, kollased kodutehtud põlled on ees nii temal, tütar Miina Rihannal (2) kui ka sõbranna tütrel Thea-Liisil (7). Põlled näevad välja nagu poest ostetud ja istuvad kõigile kui valatult. «Ma eile õmblesin meile kõigile väikesed põlled, rahvusmustriga ja puha,» räägib Luisa nii muuseas. «Vahel natuke õmblen, jah, midagi endale, aga peamiselt siiski Miinale.»

HEA ISU PAISTAB PÕSKEDEST

Pisi-Miinal on emmele omad nõudmised, kulinaarse iseloomuga. «Miina sööb üldse hästi, nagu on tema põskedest ka näha. Eriti meeldivad talle supid – frikadelli- ja piimasupp on lemmikud!» Luisa lisab, et ta ise oli väiksena samuti suur supi sõber ning iga kord vanaema juurde minnes hakkas valjult kiitma veel olematu supi imehead lõhna. «Vanaema sai siis kohe aru, et tahan suppi, ja nüüd Miina teeb täpselt samamoodi. Uskumatu!» Luisa turtsatab naerma.

Praegu armastab ta vürtsikat india toitu, karrit ja masalat paneks ta igale poole: «Ma ei ole küll Indias käinud, kuid olen selle armastuse saanud sõpradelt ja restoranidest. Isegi hakklihakastme sisse panen karrit.» Lapsele ta sellist vürtsidest tulist toitu muidugi ei paku. 

Kui india toiduga on vaja rohkem vaeva näha, siis pastad on alati kiired ja kerged valmima. «Kui Taavi tuleb õhtuti töölt hilja koju ja tahab kiirelt midagi süüa, siis teen pastat – panen kokku erinevaid komponente, mis kodus on. Nüüd ma olen ära õppinud ka kooresed pastad, varem tegin kogu aeg punaseid,» rõõmleb Luisa oma kokakunsti saavutuste üle.

Retsepte ta küll kingitud kokaraamatutest sirvib, kuid ostunimekirja selle järgi kokku ei pane. «Päris retsepti järgi ma ei tee. Midagi jääb meelde, midagi panen enda loomingust ja nii need asjad valmivad!»

Kõige paremini on Luisal eksperimenteerimise käigus välja tulnud india toit tikka masala, ehkki ta seda päris õigeks india toiduks siiski ei pea – Eestis saada olevad maitseaineid pole täpselt sellised nagu Indias. «Vaatamata sellele tulid need tõeliselt head ja maitsvad!» on ta rahul.

HOOLITSEB MEHE SÕPRADE EEST

Luisa on sõprade seas tuntud kui hea kokk ja võõrustaja. Neile meeldib Taaviga sõpru endale külla kutsuda, sest siis ei pea õhtul hilja hakkama kuskilt linna pealt koju sõitma. Lihtne ja loogiline. «Ma olen alati olnud hea külaliste vastuvõtja – teen alati süüa ja kooki ning olen selline hoolitsev – tahan, et külalised end hästi tunneksid,» räägib Luisa, kes samal ajal paneb kartuleid ahju, soolab kala, valmistab salatit, askeldab lastega ja naeratab nii, nagu oleks tegemist puhkusega palmi all.

Eriti tunneb ta hoolitsemisvajadust Taavi vallaliste sõprade üle.

«Ma ikka tunnen, et tahan nende eest hoolitseda ja neile süüa teha – neil ju pole naisi, kes seda nendele teeksid,» muigab Luisa.
 


LUISA TEGEMISTEST LOE EDASI VÄRSKEST KROONIKA KODU-ERIST!
{poolik}

Noore perenaise sõnul ei oota külalised temalt mingit niinimetatud firmarooga – ükskõik mida, peaasi et teeks! Ja kuigi ta teeb peaaegu kõike, siis ise päris igat rooga ei söö. "Mul on lõhnade peale väga tugev taju ja kuna maks ja pasteet lõhnavad nii tugevalt ning minu jaoks ebameeldivalt, siis neid ma ei söö. Talviti ma näiteks valin ka tomateid poes lõhna järgi – kui ikka ei lõhna nagu tomat, siis ei osta!» Samuti ei taha Luisa sealiha, mis aga ei tähenda, et seda nende toidulaual pole. Mehele teeb ta ikka! Igasuguseid värskeid salateid sööb Luisa aga suurima heameelega: «Neid teen ma küll palju ja neid ma armastan. Miina neid väga ei söö. Arvan, et see rohu söömine tuleb hiljem,» pakub ta muiates.

Salatid on eriti head suvisel ajal grilli kõrvale ja toitu tulel säristada meeldib Luisale väga: «Suvel me grillisime vist lausa iga päev! Ka toitu, mida täna teen, saab väga hästi teha peatselt algaval grillihooajal.» 

MARJAKATASTROOF

Suvisel ajal meeldib Luisale lisaks grillimisele käia ka turul värskeid köögivilju ostmas ning seenel.

«Seenel käimine on minu arvates jube mõnus tegevus!» Seda öeldes lööb ta nägu vaimustunult särama. Seeni võib ta korjata, puhastada ja neist ka süüa valmistada, kuid ise neid purki panna ei tihka. „Mul üldiselt teeb ema igasuguseid hoidiseid, kuid sel aastal proovisin teha kahte asja – panna kurke purki ning marju külmutada. Kurgid ei tulnud väga head, eks igal perenaisel ole oma retsept ja nipid, ma pean veel harjutama. Ning marjadega juhtus nõnda, et terve külmkapp oli neid täis ja siis me pidime neljaks päevaks linnast eemale sõitma. Nagu nimme läks just sel ajal külmkapp katki ning kõik mu marjad kõlbasid vaid äraviskamiseks,» naerab Luisa tragikoomilise juhtumi üle.

Värskeid marju korjab Luisa nii enda kui ka vanemate aiast. «Proovime värsket ikka süüa, maitseb hästi ja on ka tervislik!» Luisa järgib  tervislikkust, lisab aga sealsamas naeruga: «Kuid mitte ülemäära!»

ÖKOTOIT ON ÜLEHINNATUD

Luisa ei ole suur öko-ja mahetoidu fänn: «Puu- ja juurvilju ostan turult küll, kuid ökopoes mu süda ei luba maksta mingi asja eest kolm korda kõrgemat hinda kui tavalise, võib-olla peaaegu sama kasuliku ja hea toote eest!»

Luisa arvates on ökopoodides hinnad tihtipeale kuntslikult liiga kõrgeks viidud. Pealegi on ka suured poeketid tulnud välja oma ökotoodetega, mis sageli on sama head, kuid kordades odavamad.

Dieete pole Luisa kah kunagi pidanud, tal pole selleks enda sõnul lihtsalt püsivust. «Ma ausalt öeldes pole proovinudki! Ma tean, et ma tüdinen ära!» kehitab ta õlgu. Hommikusöögiks kohvi, lõunaks kiire amps ning päeva lõpetuseks korralik õhtusöök!

«Varem tegin lapsele hommikuti ikka putru, kuid nüüd ta sööb lastehoius ja kuna ma ise suur hommikuti sööja pole, siis joongi vaid kohvi,» tunnistab Luisa.

«Kala!» hüüatab Miina, kui emme ahjust valmis saanud kala ja kartulid välja võtab – täpselt samasuguse armsa häälega nagu multifilmis «Jääaeg» laiskloom Sid. Toit on valmis, võib sööma hakata.