Tiger Woodsi valusast kukkumisest on möödas peaaegu poolteist aastat. Spordihiiglase eneseleidmise tee on olnud pikk ja käänuline ja ta pole ikka veel kohale jõudnud. Aga ta püsib kursil.

 

Tiger Woods (35) hävitas imago, mis tegi temast maailma rikkaima sportlase. Tema tee viis võõrutusravile. Abikaasa Elin Nordegren andis lahutuse sisse, sai püstirikkaks ja jäi kasvatama nende kolmeaastast tütart Sami ja kaheaastast poega Charlie't.

Nüüd proovib Tiger oma purustatud mainet taastada ja olla hea isa oma kahele lapsele, kes jäid ilma terviklikust perekonnast. Tiger tunneb puudust oma isast. «Ta on mul alati meeles. Ei möödu päevagi, ilma et ma tema peale ei mõtleks,» ütleb ta.

Isa vari

Earl Woods suri 2006. aastal. On inimesi, kes arvavad, et tema range käe kadumine oli Tigeri langemise põhjus. Teiste sõnul oli see pigem Earli vastuoluline suhtumine naistesse.

{poolik}

«Olime isaga väga, väga, väga lähedased,» räägib Tiger nüüd. «Ma jään temast igavesti puudust tundma. Eriti teatud hetkedel, kui Sam ja Charlie midagi teevad. Teate küll, kogemused, millest sa tahaksid, et vanavanemad osa saaksid. Mu ema on elus, tema võib seda näha. Ma soovin, et ka mu isa võiks seda näha. Mu isa on alati olnud mulle väga lähedane ja mõned tema elu õppetunnid kajavad minust vastu.»

Tiger teab, mida isa talle ütleks: «Usu endasse, tööta kõvasti, püsi kursil.»

Loomulikult tahaks Tiger tõmbuda oma Florida ülieksklusiivse Jupiteri saare luksushäärberi väravate taha. Aga tal on kohustused sponsorite ees, kes jäid tema kõrvale hoolimata kõigest. Gatorade, Accenture ja AT&T lõpetasid Tigeriga suhted, viies tema taskust 50 miljonit dollarit. Kuid EA Sports on Tigeri videomängu loomisest saadik tema kõrval. Ilmselt arvavad nad, et mängu alaealistest koosnevat sihtgruppi ei kõiguta abielurikkumised. Ärisuhte jätkumine sõltub eelkõige Tigeri tulemustest.

Meditatsiooni tugi

Tiger on võitnud oma karjääri jooksul 14 turniiri, jäädes alla vaid Jack Nicklausile, kuid võitmatuse aura on tema ümbert kadunud. Earl Woods kasvatas temast elava legendi, maailma suurima golfistaari, kel on tuleviku tarbeks varuks «veelgi tähtsam plaan». Ta pani pojale nimeks Tiger sõduri järgi, kes oli päästnud tema elu Vietnami sõjas. Earl on tunnistanud, et kasutas poja kasvatamisel «sõjaväelisi ülekuulamistehnikaid» ja «hüpnoosi». Need toimisid. Sponsorid armastasid noort meest, kelle soontes voolas Aasia, Aafrika-Ameerika, Indiaani ja Hollandi veri. Tiger oli tuleviku inimene, globaalne multikultuuriline ikoon, sild Ida ja Lääne vahel. Sellise pinge all on ime, et mõrad ei ilmunud tema fassaadi juba varem.

Kuidas Tiger neid pingeid maandab? «Meditatsioon. Absoluutselt. Mind kasvatati budistiks. Olen seda alati teinud. Mu ema on budist. See rahustab ja aitab. Ma mediteerin nii palju kui vaja, ükskõik, mille kallal ma parasjagu ka ei töötaks.»

Kindel pelgupaik - heategevusfond

Sama pühendunult töötab ta ka oma heategevusfondiga Tiger Woods Foundation, mis aitab Ameerika vaestel noortel kooliharidust saada. «See tähendab mulle nii palju,» ütleb ta. «Mul vedas, mul oli kaks lapsevanemat, kes hoolisid minust ja olid minuga. Igal lapsel ei ole niimoodi vedanud. Meie keskustes Washingtonis ja Anaheimis püütakse anda lastele võimalus oma eluga midagi peale hakata.»

Omal ajal arvati, et heategevusfondist astub Tiger mingil hetkel poliitikasse. «Ma üritan seda globaalselt üles ehitada,» ütleb ta nüüd. «Ma ei tea, kuidas. Me otsime kohti Hiinas ja Tais, mu ema kodumaal. Ta töötab seal lastekodudega. Me üritame oma haridusprogramme kasvatada.»

Kuigi Tiger teab, et golfimängija karjäär ei kesta igavesti, pole ta sellest kunagi rääkinud. Nüüd ütleb ta: «Ma ei tee seda igavesti. Aga minu fond võib igavesti kesta. See on oluline.»