Eesti ja Hollywoodi filmitegijad väntasid kaks päeva maalilises Austrias kevadel etenduva muusikali «Helisev muusika» teleklippi. Kroonika jälgis toimunut kõrvalt.

Võtteseltskonda kuuluvad lauljatar Maarja ehk Maarja-Liis Ilus (21) ja näitleja Marko Matvere (34), kes on märtsi alguses esietenduva Richard Rodgersi muusikali «Helisev muusika» peaosatäitjad, lavastaja Ivo Eensalu (53), reklaamklipi operaator-rezhissöör Arko Okk (34) ning muusikali produtsent, Ivo Eensalu tütar Eva-Maria Eensalu (29).
Päev enne Austriasse sõitu sai Maarja teada, et mängib populaarses muusikalis peategelast Mariat ning et tal tuleb kohvrid pakkida ja järgmisel päeval Austriasse filmimisele sõita.

Reisil selgub, et Maarja on nutikas kaardilugeja, kes meid Austrias rekordilise kiirusega eksiradadelt õigele suunale tagasi juhatab. Reisi algul imevaiksena püsinud Maarja osutub pikapeale soojaks ja vaimukaks tüdrukuks.

Marko Matvere saab Ivo Eensalult hüüdnimeks Matu. Matu teravmeelsed naljad hoiavad kogu rännaku vältel kõigi tuju üleval.

Operaator Hollywoodist
Viinis lennukist väljudes mainib Maarja, et oleme justkui tagasi südasuves. Tõepoolest, päike särab ja sooja on 25 kraadi. Viini lennujaamas ootab meid renditud väikebuss ning nelja tunni pärast jõuame lillelõhnalisse Salzburgi. Rõdudelt alla vohavad helelillad, roosad ja punased lilled ning maalilised mäed loovad muinasjutulise mulje.
Hotellis ootavad Münchenist pärit valgustaja-assistent ja peamiselt Hollywoodi filmide #p6v#juures tegutsev horvaadist operaator Goran Mecava, kelle kunstiks on töötada Steadicam kaameraga, mis võimaldab vabalt ringi liikuda, ilma et pilt hüpleks. Tema viimaste filmide hulka kuulub näiteks Nicole Kidmani ja George Clooneyga vändatud «The Peacemaker». Kuidas nii hõivatud ja nõutud operaator Eestisse suunatud reklaami tegema meelitati, jääb saladuseks.
«Kõik on tahtmise küsimus,» seletab Arko lihtsalt.

Kolm tundi tööd — viis sekundit filmi
Järgmisel päeval ärkame kell seitse. Vestibüülis ootavad meid giid ja autojuht Christof, kes teab une pealt iga Salzburgi imelist nurgakest ja üksikasja «Helisevast muusikast», austerlaste uhkusest.

Esimeseks filmimispaigaks saab seesama koht, kus nelikümmend üks aastat tagasi vändati «Heliseva muusika» filmiversiooni kuulus kaader — Julie Andrews, käed laiali, mäenõlval jalutamas. Ent rezhissöör Arko soovib dramaatilisemat tausta ja nii leitaksegi teine filmimispaik.

Maarjast saab Maria. Grimmi teeb lauljatar ise, riided on Tallinnast kaasa toodud. Järgnevad kümned proovid — Maarja mäest üles astumas, käed laiali, mäel keerutamas, lummatult mägedesse vaatamas... Keskpäevaks on viis sekundit materjali üles võetud.  Järgneb kohalikust folklooripoest Maarjale ja Markole austria rahvariiete laenutamine. Õhtu saabudes filmitakse Maria ja kapten von Trappi romantilist kohtumist järve ääres, kus Marko kitarri tinistab.

Esimene võttepäev saab läbi. Väsinud asjaosalised valguvad hotellis oma tubadesse.
Melu turistide seas

Kui neljapäeval ilmub ajakirjanduses uudis, et Ivo Eensalu lavastab «Helisevat muusikat», hakkab Eensalu telefon vahetpidamata helisema. Mõned ambitsioonikad lapsevanemad pakuvad oma võsukesi muusikalis kaasa tegema, samuti pakuvad  oma teeneid paar lauljat. Et Salzburgis juba Maarja ja Markoga muusikali reklaami vändatakse, ei tea veel keegi.

Võttegrupp otsib maalilist parki, kus veel mõned romantilised stseenid filmida. Mirabelli lossipark sobib selleks ideaalselt.

Enim äratavad möödujate tähelepanu stseenid, mis vändatakse lossi lilli täis pargis. Austria rahvariietes Maarja ja Marko ning üles seatud videokaamera mõjuvad turistidele magnetina. Grupid peatuvad, sedamaid unustatakse pargi lilleilu — surisevad käsikaamerad ja fotoaparaadid suunatakse aplalt Maarjale ja Markole...
Kui kuues võttepaigas filmitud materjal on koos, saabub tagasisõidu aeg. Esialgne võõrastamine on muutunud soojaks läbisaamiseks. Ühiselt otsitu ja leitu on reisikaaslased lühikeseks ajaks väikeseks perekonnaks liitnud.

Stella K. Wadowsky
Salzburg – Tallinn