Lauljatar Maarja-Liis Ilus lendas koos elukaaslase Fred Kriegeriga Hispaania pealinna Madridi, et osta oma uude koju sisustust ja osaleda mainekal pokkeriturniiril.

Maarja-Liis Ilusa (30) ja tema muusikaprodutsendist kallima Fred Kriegeri (33) elus on praegu kõige olulisemal kohal elamise sisseseadmine oma uues, Kadriorus asuvas korteris.

Maarja-Liis ütleb, et kodu sisustamine on nagu täiskohaga töölkäimine ja et lõplikult saab kõik paika alles paari aasta pärast. Hea võimaluse värskete ideede ja põnevate sisustus-elementide leidmiseks pakkus Maarja-Liisile reis Madridi, kuhu ta kutsuti naiste pokkeriturniirile.

Maarja, su elu on äärmiselt tempokas. Kuidas sa oma aega jagad?

Sel aastal on vaba aeg kulunud põhiliselt kodu sisustamisele. Pühapäevad mööduvad superstaarisaate seltsis ning reeded ja laupäevad on töised. Hiljuti lõppes mu elus üks etapp – mängisin viimase Evita. Vähemalt mõneks ajaks. Selline elustiil sobib mulle hästi, et töötan nädalavahetustel ja argipäevadel saan hobidega tegeleda. Praegu on peamiseks hobiks just kodu sisustamine.

Kas superstaarisaade on su elu kuidagi segi paisanud?

Pigem vastupidi. Kuna saade on nii põnev, ei ole mul kordagi tekkinud tunnet, nagu läheksin sinna tööle. Pealegi on alati tore Reinu, Mihkli ja saatetiimiga kohtuda. See on kujunenud hästi meeldivaks pühapäeva veetmise viisiks. Samas on kohtuniku töö väga vastutusrikas. Ega see pole niisama, et lähen kuulan ja naudin. Pea peab olema värske ja puhanud.

{poolik}

Kui suure osa päevast saade võtab?

See ei võta suurt osa. Tihtipeale käin pühapäeval enne saadet vanemate juures lõunal ja siis õhtul, kusagil viie-kuue paiku, lähen stuudiosse salvestusele.

Kuidas sa Madridi reisi oma plaanidesse mahutasid?

PokerStars oli mulle juba varem pakkunud, et võiks midagi sellist ette võtta. Aga pokkeriturniirid on tihtipeale nädalavahetustel, mistõttu me ei saanud aegu klappima. Siis selgus, et Madridis on tulemas naiste pokkeriturniir, mis toimub nädala sees. Kõik klappis ja sain selle reisi superstaarisaadete vahele ära mahutada.

Kui tihti sa reisid?

Minu jaoks on reisimine ja maailma avastamine elus väga olulisel kohal. Teen tööd selle mõttega, et saaksin endale reisimist lubada ja kodusse investeerida.

Sel aastal olen käinud näiteks Lon-donis, Stockholmis ja Mehhikos puhkamas. Samuti käisin USAs, kus esinesin koos Jakko Maltisega Chicago, Lakewoodi ja New Yorgi eesti majades.

Aprillis käisin esinemas Tel Avivis ja nüüd Madridis. Siia vahele mahuvad Soome reisid, mis minu jaoks ei võrdugi välismaale minekuga, sest need on nii kiired sutsud.

Kuidas Hispaania teiste riikide kõrval tundub?

Minu lemmik on Itaalia, eriti selle pealinn Rooma ja Sitsiilia. Ka New Yorki ja Hong Kongi lähen alati hea meelega tagasi. Madridis olin esimest korda. Mulle meeldis siin väga.

Sa võtsid osa maineka PokerStars European Poker Touri (EPT) Madridi naiste pokkeriturniirist ja Eesti naistest läks sul kõige paremini – sa said 60 osavõtja seas 26. koha. Kuidas mäng tundus?

Pokkerit on kihvt mängida, kuid samas kaasneb sellega pinge ja närvidemäng. Tundsin turniiri lõppedes, et sain taas ühe suure kogemuse võrra rikkamaks. Aga mulle jäi hingele kripeldama viimane käik, mis mind alt vedas. Selle teeksin järgmisel korral teisiti.

Mis sellega oli?

Ma arvan, et võtsin liiga suure riski ja oligi nii, et kas kõik või mitte midagi. Järgmisel korral ei julgeks ma sel viisil riskida.

Kuna ma mängin üsna harva, siis on pokker minu jaoks pigem õnnemäng. Ma ei saa midagi teha, et mu oskused ei ole sellised, et saaksin nendega vastu inimestele, kes on aastaid mänginud. Pean pigem heale õnnele lootma ja aeg-ajalt ka sellised mittemõistlikke riske võtma.

Kuidas sa oma konkurente hindad?

Ega ma ise polekski teadnud, kelle vastu mängin, aga teised eestlased rääkisid. Näiteks olin ma vahepeal tükk aega kõrvuti eelmise aasta võitja ja paljude teiste kõvade mängijatega. Eks see mõnes mõttes hirmutab ka ja teeb ettevaatlikuks. Selgelt oli näha, et kogenud mängijate mängustiil on tunduvalt agressiivsem.

Miks sul mängu ajal päikeseprillid ees olid?

See on mulle endale kasulik, turvaline omaette olemine. Prillidega on lihtsam ka teisi jälgida. Kui ma eelmise aasta võitja kõrvale istusin, siis ta tükk aega põrnitses mind, et mind tundma õppida. Mõnda mängijat aitab ka muusika kuulamine, aga minu mõtted läheksid siis hajevile. Mulle meeldib, kui saan keskenduda.

Kas pokker sobib sinu iseloomuga?

Ma olen pokkerit mängides muutunud – oskan nüüd ennast ja oma tundeid mängu ajal paremini kontrollida. Siiski on mu jaoks raske mitte elevile minna, kui hea kaart juhtub kätte tulema, mul võivad isegi käed värisema hakata.

Oled sa hea inimeste lugeja?

Ma ei tee oma otsuseid pelgalt inimeste lugemise põhjal. Pigem püüan rakendada reeglipärasust, mida olen õppinud. See oli nii suure sisseostuga turniir, 550
eurot, et siia päris suvalised mängijad ei satu. Nad oskavad teeselda kõiki emotsioone.

Kui tõsiselt sa pokkerit võtad?

Pokkeri üle on vaieldud, et kas see on hasartmäng või mitte. Jah, seda mängides võib hasart tekkida. Mina pooldan pigem turniirimängu, mis on kindla osavõtutasuga ja sarnaneb teiste kulukate hobidega. Ainult pokkerist elatumisele ma loota ei julgeks.

Kui suur oli sel korral võidusumma?

Ausalt öeldes, ma ei teagi. Arvan, et see oli üle 10 000 euro, mis on minu jaoks väga suur raha. Kui mõelda, et sul on ühe päevaga võimalik võita nii palju raha, siis on see loomulikult ahvatlev.

Kuidas sa selleks pingeliseks päevaks valmistusid?

Ma võtsin turniiri, nagu ma võtan tavaliselt esinemisi. Puhkasin korralikult välja, ei tarbinud eelmisel päeval alkoholi ega pidutsenud. Kui ma nii talitan, siis tean, et mul on vaimne ja füüsiline vorm parim, mis olla saab. Minu jaoks oli see ikkagi tõsine ettevõtmine.

Ärevus oli sees?

Ei, ärevust ei tekkinud. Pigem kihk, et tahaks juba mängida.

Turniir kestis minu jaoks kuus tundi ja see aeg läks tohutu kiirusega. Oli väga pingeline päev. Kui ma lõpuks laua tagant tõusin, oli keha kange.

Kui palju on pokkeris õnne vaja?

Üks proff on mulle öelnud, et 4% on õnn ja ülejäänu oskused. Minu arvates on õnneprotsent ikka oluliselt suurem, vähemalt minu kogemus ütleb nii.

Millised iseloomuomadused peavad olema pokkerimängijal?

Väga tugevad närvid, sihikindlus, stabiilsus, kannatlikkus ja hea mõtlemine.

Millised on olnud su suurimad võidud ja kaotused?

Meil on oma klubi «All-linn», kuhu kuuluvad lisaks minule näiteks Henri Käsper, Martin Müürsepp, Marek Reinaas, Tanel Padar ja teised nimekad tegelased. Ühel korral õnnestus mul isegi klubiturniir võita. Raha võitmine pole mu eesmärk kunagi olnud. Kui peaksin kunagi arvestatava võidusumma saama, siis annetaksin selle heategevuseks. Pigem naudin ma mängu.

Muidugi, kui kuulen neid summasid, mis on pokkerit mängides ühe päevaga võidetud… Kui võidaksin miljon eurot, siis ma ei ole kindel, kas suudaksin kogu summa heategevuseks annetada, aga ma loodan, et suudan. Hetkel mõtlen küll
ainult kodu sisustamise peale ja et mitu lampi ma selle raha eest saaksin. (Naerab.)

Mis sind pokkeri juures paelub?

Võtad sõpradega klaasi veini ja räägid juttu. Mäng on boonus selle juurde. Aga muidugi mäng ise on ka põnev ja proovilepanev.

Su elukaaslane Fred mängib ka pokkerit. Kumb on peres kibedam käsi?

Fred mängib vähem. Vahel läheb temal paremini, vahel minul. Kokkuvõtvalt on ilmselt minul rohkem õnnestumisi olnud.

Kas sul on sõpradega mängides samuti hasart sees?

Kodus on hoopis teine õhkkond. Seal oled eelkõige peo perenaine, kes hoolitseb, et söök ja jook otsa ei saaks ning et kõik end hästi tunneksid. Kodus mängimine pole sama, mis turniiril. Kodus pole võit kunagi oluline.

Kuidas te Madridis pokkerimängust vaba aja sisustasite?

Me kasutasime ära võimaluse sisustuspoodides käia, et inspiratsiooni koguda ja midagi ka kaasa osta. Me ostame reisidelt alati mõne sisustuselemendi, näiteks vaasi või kujukese. Kogume neid esemeid kirglikumalt kui pilte. Asjadega, mida kasutad igapäevaselt, püsib reisi emotsioon kogu aeg meeles.

Eestis on kohapealne valik väike, mistõttu peab paljusid asju kataloogist tellima. Olen selleks liiga kärsitu. Mulle meeldib, kui saan ise kaupa katsuda, näha ja seejärel otsustada. Ideid leiab Madridist kuhjaga. Meil on Eestis üks vahva puusepp, kes oskab uued ideed perfektselt teoks teha.

Varem šoppasid põhiliselt riideid?

Jah. Eks siis, kui kodu on sisustaud, muutub see tagasi, aga ka eelmise koduga läks meil aastaid, enne kui see valmis sai. Kui kõik oli valmis, siis umbes pool aastat elasime seal. Seejärel otsustasime ära kolida. Ma arvan, et viis-kuus aastat on ühes korteris elamiseks piisav aeg.

Millal teie uus kodu sisustatud saab?

Seda ei tea keegi, millal kõik päriselt valmis saab. Köögisisustus peaks tulema juunis ja kui selle saab paika, jäävad väiksemad asjad teha.

  Meil on vaja kalad ära transportida. Akvaariumi viimine vanast kodust uude on üks suur tegemine. Uues akvaariumis on vesi juba sees, aga ma tahan ise kohal olla ja veenduda, et kõik laabuks viperusteta. Loomulikult ootab meid kodus koer Bianca, kes on hetkel mu ema ja isa hoida.

On sul plaanis Madridi tagasi minna?

Siiani on juhtunud nii, et kui me Euroopasse reisime, siis ikka Itaaliasse. Aga miks mitte ka Hispaaniasse – näiteks Barcelona reisi võiks ka pokkeriga siduda, sest PokerStars korraldab ka seal igal aastal suure festivali. Madridis saime meeldivaid toiduelamusi ja ilm oli hea. Need koos moodustavad parima koosluse.