“Hakkasin kohut käima selle pärast, et Ekseko rikub seadusi ja maavanem riigi esindajana andis seakombinaadile läga laotamiseks loa,” ütles Parve Sakalale. “See on peamine põhjus, miks meil Viiratsis ja linnas lägahais levib.”

Naine kirjutas möödunud suvel üles kõik need päevad, mil Viiratsis oli tunda lägahaisu. Ta rääkis oma vaatlustest detsembris Viljandi linnavalitsuse saalis peetud koosolekul, kuid aktsiaseltsi Ekseko juhatuse esimees Teet Soorm leidis, et Viiratsis saastavad õhku ka teised firmad ning tõi näiteks osaühingu Viiratsi Agro lehmalaudad.

Kohtuasjasse asutusena kaasatud Viljandimaa Keskkonnateenistuse juhataja Veikko Kunberg ütles, et kuna vahepeal on paljusid seadusi muudetud, siis on ka Ekseko vee erikasutusluba pikendatud tänavuse aasta 31. detsembrini.

Kohtuasja arutamine lükati eelmisel neljapäeval edasi 16. maile, sest Ekseko keskkonnalubade kohta selgitusi andnud Veikko Kunberg ja seakombinaadi reostusprobleemidega tegeleva keskkonnainspektsiooni keskkonnakaitseosakonna juhataja kohusetäitja Toomas Liidja ei jõudnud läga küsimuses kokkuleppele.

Liidja leiab, et läga tekitab põldudele laotamise puhul teatud reostuse, kuid Kunbergi arvates on läga käsitatav väetisena.

Maavanema Helir-Valdor Seedri sõnul on tegemist mõttetu kohtuvaidlusega. “Reaalset olukorda see ei muuda,” lausus ta.