London on praegu täielikult suletud ehk siis inimesed peavad olema kodus ja võivad liikuda kindlatesse kohtadesse ja seda vaid äärmisel vajadusel. Kesklinn on tühi ja turiste pole. Tavarajoonidess veel elu käib, aga see muutub paari päeva jooksul esmaspäeval kehtestatud uue korra järel. Madli ütleb, et London ja UK on natukene Eestist ja teistest suurlinnadest taga pool.

Foto: Scanpix

Koroonaviirus on sealsed inimesed samamoodi kahte leeri jaotanud nagu Eestiski. Need, kes täidavad korraldusi, ja need, kes on veel segaduses, mis selle olukorraga peale hakata.
"Hetkel kutsuvad osad siin seda koduarestiks, teised suhtuvad täie tõsidusega," ütles Madli.

Kriis on seal nagu mujalgi maailmas, nii töökohtade kui ka elukorraldusega. Inimesed kaotavad töökohti ja kogu tavaline elu on kinni pandud. Vaid elutähtsad teenused on avatud ja politseil on ettekirjutiste rikkumise eest õigus trahvida ja lausa arreteerida.
"Ehk ei mingit naljategemist enam," sõnas Madli.

UK meedia on kajastanud elu ka maa-all ehk metroos, kuhu inimesed end masside kaupa sisse pressivad, muutes inimkontakti vältimise võimatuks ja isegi hingamise raskeks. Madli ütles, et see on tingitud rongide vähesusest, kuna metroo liiklus võeti nädalavahetuse graafiku peale.

Foto: Scanpix

"Osaliselt on see tingitud sellest, et on tööandjad ei luba teatud inimestel koju jääda, kes võiksid ja peaksid kodus olema. Ja muidugi vajalik tööjõud nagu meditsiinitöötajad jne peavad ka kuidagi tööle saama," selgitas eestlanna.

Ta lisas: "Need kellel on veel töö alles usuvad, et nad peavad minema sinna rongi, et mitte kaotada seda tööd. Seega, pinge on rahval peal, isegi kui nad ei tahaks sinna minna."

Paljud inimesed leiavad, et meedia õhutab liigselt paanikat, kujutades olukorda hullemana kui see tegelikult on. Madli jaoks on meedias aga liiga palju müra ja inimesed peavad kasutama ametlikke allikaid informatsiooni saamiseks.

"Kuna üldiselt on maailmas veidraid uudiseid koguaeg ja üleliia, seega ilmselgelt on inimesed segaduses, mida uskuda ja palju uskuda. Antud juhul tuleks järgida ametlike ja riiklike uudiseid ja korraldusi. Hetkel tehakse seda kõike meie endi hüvanguks, mitte piinamiseks. Kui ainus palve on püsida kodus ja pesta käsi, siis ma ei usu, et see on üleliia paanika," rääkis ta.

Foto: Scanpix

Ta lisas: "Meie firmas on lisaks riiklikele soovitustele saatnud välja käsu kõikidel püsida kodukontoris ja kodused ja ma kavatsen seda ka järgida. Minu vanemad on Saaremaal ja mina hoian ennast ka sealse kohaliku meediaga kursis, et teada kuidas neil seal olukord on."
Madli Vilsaril on nii palju vedanud, et ta saab kodus isolatsioonis olla ja kaugtööd teha. See võimaldab tal korralikult kodus püsida nagu juhised ette näevad.

"Ükskõik, kuidas sina kriisi olukorrale reageerid ja mida sellest arvad, me võitleme ühe eesmärgi nimel. Mida rutem see asi mööda saab, seda rutem saame tavalise eluga edasi minna Üksi suures linnas selles kriisis olla on veider ja natuke isegi hirmus, aga ma tean, et ma olen õnnelik inimene, sest mul on soe tuba ja toit laual ja saan kodust tööd teha," sõnas endine miss.

Kuigi sellel raskel ajal võiks olla koos perega, siis ei ole see aga praegu võimalik.

"Hea meelega oleks koos perega, aga Tallinnas oleksin samamoodi isolatsioonis ja Saaremaale pere juurde minek on hetkel kindlasti mõeldamatu," ütles Madli kurvastades.