“Tänud möödunud aasta sündmuse lavastajale Mart Kolditsale! See kaval lavastaja meelitas mu Eesti Vabariigi tähistamise ürituse kunstnikuks, jättes mulje, et seal on vaja teha ainult natuke lavakujundust ja kontseptuaalset mõttetööd. Aga tuli välja, et ma pean kujundama ära kogu Jõhvi kontserdimaja otsast lõpuni ja põrandast laeni, iga viimset kui sentimeetrit kavatseb ETV üle kanda piinliku täpsuseni kõikidesse kodudesse, nii Eestis kui üldse igal pool üle maailma. Oleks ma seda ometi ette teadnud!" imestab Marko Mäetamm.

Kunstnik jätkab: "Istusin siis oma köögis laua taga ja lihtsalt hakkasin otsast tegema. Meenus, et kogu selle ürituse kontsept oli Mutionu pidu ja lähtuda tuli tõsiasjast, et Eesti ei ole just kõige tolerantsem koht maamunal. Ehk et kõik, mis natukenegi heast nö Harju keskmisest hälbib, on tegelikult üks kahtlane kraam. Järelikult - tuleb teha kahtlasi tegelasi. Niisuguseid, keda iga päev kindlasti ei kohta ja lisaks veel omavahel paaris nii, nagu mitte mingil juhul olla ei tohiks. Näiteks karu ja jahimees. Või siis kass ja hiir. Täna, Eesti riigi 97. aasta viimasel päeval ajas tagasi vaadates näeme neil särkidel tõde nii, nagu me seda ise näha soovime."

Indrek Kaing: “Waba teeb särke ainult siis, kui tunne on õige, ja neid särke, mis endale korda lähevad. Me ei allu hooaegadele ega mingitele reeglitele. Meie tiimile meeldis Mäetamm just oma vaba ja pingevaba käekirja tõttu ning samadel põhjustel ka meie temale. Alustame EV97 puhuks loodud rikkaliku läbilõikega ühiskonnast ning peagi on meie särgivalikus oodata juba Marko järgmiste teoste tõlgendusi. Meie eesmärk on tuua autori teoseid rahvale lähemale ning läbi igapäevase kasutuse kasvatada tema üldist tuntust. Särgi hinnaks on 55€ ning esimene partii tuleb piiratud koguses vaid 300 tükki.”