Eestit külastas novembri lõpus ilma igasuguse meediakärata tõeline superstaar, malelegend Viktor Kortšnoi (79), kes on andnud ainest maleteemalisele rockooperile «Chess». Viktor võttis osa 11. Pühajärve kiirmaleturniirist.

Kortšnoi jagas Kaido Külaotsaga 3.-4. kohta, kaotades kolm mängu, ka Eesti noorele lootusele Ottomar Ladvale (13). Turniiri võitis Soome suurmeister Tomi Nybäck Eesti maletaja Aleksander Volodini ees.

Nybäck arvas, et tema nii vanalt kui Kortšnoi küll nii hästi mängida ei suuda.

«Kiiresti ja hästi mängida on keeruline,» ütles Nybäck.

Legendiga said rinda pista mitmed Eesti tipud ja tippharrastajad. Turniiril oli harrastajatest parim ärimees Olev Schults, kes edestas isegi suurmeister Jaan Ehlvesti ja Ottomar Ladvat. 14.-15. kohta jagas TV3 juht Priit Leito, 19. oli Gerd Kanteri tiimijuht Raul Rebane. Edasi tulid Äripäeva peatoimetaja Igor Rõtov, näitleja Jüri Järvet juunior, kirjanikud Ülo ja Jüri Tuulik ning lavastaja Roman Baskin.

Kortšnoi näitas ise valmisolekut Eestisse tulla. Turniiri korraldajad pidid katma tema reisikulud ja maksma väikse stardiraha.

«Kortšnoi mängis nagu põrguline. Kiiresti ja täpselt,» iseloomustas turniiri korraldaja Urmas Randma. Turniir peeti handycap-süsteemis, mis tähendas, et Kortšnoil oli kasutada 2 ja harrastajal tema vastu 18 minutit!

Kortšnoi, kes emigreerus Läände 1976. aastal, oli maailma male tipus paarkümmend aastat, mängides korduvalt maailmameistri tiitlile. Aastal 1978 mängis Kortšnoi erakordset rahvusvahelist tähelepanu pälvinud maailmameistri matši teise suurmehe, Anatoli Karpoviga.