Kuninglik brünett

Esimest korda märkasid ajakirjanikud Jackie võlu, kui ta oli 18-aastane. Sellesse ikka jõudnud tüdrukute auks korraldati traditsiooniline ameerika pidu ning Jackie omast sai tema jaoks võidumarss seltskonda. Kolumnistid nimetasid ta aasta debütandiks. Reporter kaotas Jackiet ülistades südame ning kirjutas: “Käesoleva, 1947. aasta Debütantide kuninganna on Jacqueline Bouvier, klassikaliste näojoonte ja Dresdeni portselanina habras kuninglik brünett. Ta on graatsiline, räägib tagasihoidlikult ja intelligentselt, need kõik on asjad, mis peavad juhtival debütandil olemas olema.”

Õige pea poseeris Jackie ajakirja Life veergudel ja teatas oma vanematele, et tahaks modelliks saada. Selline soov ajas marru Jackie isa, kes ütles, et ta pole tütre haridusele tuhandeid dollareid seepärast kulutanud, et too hakkaks poodiumil edasi-tagasi tippima.

20. juulil 1953 poseeris Jackie koos John Kennedyga ajakirja Life esikaanel, kus kirjutati lahti nende romantiline armulugu ja teatati peatsetest pulmadest. Kolossaalse tähelepanu pälvis Jackie 1961. aastal, mil John F. Kennedy sai Ameerika presidendiks ja temast sai 31- aastaselt üks nooremaid presidendi prouasid ajaloos.


Lihtne lõige, rabav värv

Esimeseks leediks saades kirjutas Jackie oma ihudisainer Oleg Cassinile, et ta soovib riietuda nii “nagu Jack oleks Prantsusmaa president”. Jackie nõue oli, et mitte keegi ei saaks samasuguseid kleite nagu tema — “Tahan, et mu rõivad oleksid originaalid ja ükski väike paksuke ei kalpsaks ringi samasuguse kleidiga!”

Cassini on vihjanud, et koostöö esimese leediga polnud alati koore lakkumine — “Ikka juhtus, et mina pakkusin idee ja tema lükkas selle tagasi".

Jackiel olid väga kindlad soovid nii lõigete kui ka värvide suhtes ning tihti osales ta ise paljude kostüümide loomisel. Näiteks esimesel inauguratsiooniballil kandis ta kleiti, mille oli ise visandanud. Tema stiiliks oli valida väga lihtne lõige, kuid rabav värv.

Nukuliku välimuse sünd

Cassini sõnul lõi Jackie oma stiili ise. Oma toretseva nukuvälimusega pani ta aluse Jackie stiilile, mis muutis moodi ja aitas murda Ameerikas levinud puritaanlikku suhtumist, et väärisehteid ja uhkeid soenguid ei sobi kanda, et väär on elada elegantselt ja kaunilt, väär kanda rätseparõivaid, kasukaid ja põlvi paljaks jätvaid seelikuid.

See kõik tähendas, et täiskasvanud naised võtsid omaks nukuliku välimuse. John ja Jacqueline Kennedy sarnanesid filmitähtedega, rohkem kui suurem osa filmitähti endid. See meeldis rahvale — kõik tahtsid samastuda printsessiga.

Peale Cassini oli Jackiel teisigi nõuandjaid, näiteks moedojään Diana Vreeland, kes soovitas Jackiel inauguratsioonil sooblimuhvi kanda. Vreeland andis tihti Jackiele moealast nõu. Nad kohtusid Valges Majas, Jackie spetsiaalses rõivastumisruumis ja arutasid kamina ees, sinisel kanapeel moeteemasid.

Lohk, mis muutis moodi

Jackie mõju moemaailmas oli tähelepanuväärne. See algas juba esimeste avalike suurüritustega.

Näiteks inauguratsioonipäeval kandis Jackie väikest kübarat. Kuna oli tuuline päev, siis autost väljudes pani ta käe kübarale, et see peast ei lendaks, vajutades kübarale lohu. Lohk ilmus kõikidel fotodel.

Pärast seda hakkasid naised oma kübaratesse lohke suruma ja moekunstnikud neid niimoodi disainima. Kõik, mida ta kandis oli paugupealt moes. Temast sai moevalitsejanna, keda jäljendati koheselt. Ajakirjandus jälgis Jackie igat sammu ja kostüümi painajalikult. Jackie ise põlgas ajakirjanikke. Kui ta ilmus Valgesse Majja äsa ostetud hundikoerakutsikaga ja ajakirjanikud pärisid, millega ta looma toita kavatseb, nähvas esimene leedi: “Reporteritega!”

Ostuorgiad Jackie stiilis

Monaco printsess Grace meenutas kohtumist JFK`ga: “Kui me lõunatasime, pöördus president Kennedy minu poole ja küsis: “Kas see on Givenchy, mida te kannate?” Olin üllatunud, sest just sel päeval kandsin ma Givenchy kostüümi. “Teil on täpne silm, härra president. Kust te seda teate?” küsisin üllatunult. “Oh, ma olen moe alal juba päris suur asjatundja. Eriti nüüd, mil moest räägitakse rohkem kui poliitikast, ja Jackie rõivad pälvivad pressis rohkem tähelepanu, kui minu kõned.”

Presidendipaar tülitses pidevalt raha teemadel. Näiteks üks sissekanne Jackie arveraamatus oli kaubamajad — 40 000 dollarit, ja mitte keegi ei osanud seletada, kuhu raha oli kadunud, Jackie ise kõige vähem. Lõpuks võeti appi perekonnasõbrast raamatupidaja, kes asus Jackie arveid kontrollima. Esimese leedi isiklikud kulutused šokeerisid kõiki pereliikmeid — 1961. aasta jooksul kulutas ta 105 440 dollarit ja 1962. aastal läks isiklike arvete tasumiseks 121 460 dollarit.

Miks pühendas Jacki end ostlemisele?

Üheks põhjuseks leotakse seda, et presidendil oli sadu armukesi. Terve Valge Maja kubises nägusatest ametnikest ja sekretäridest, kes kõik olid JFK voodist läbi käinud. Lisaks vallatles president ka modellide, näitlejannade ning prostituutidega.

Nii kasutaski Jackie šoppamist, kui teraapiat, kulutades tuhandeid dollareid väärisehete, disaineri rõivastele, antiikmööblile, maalidele ja kõigele, mida hing ihaldas. Lõpuks maksis äiapapa Joe Kennedy Jackie kostüümid kinni. Sellest, kui suuri arveid Kennedy seenior sai, ajalugu vaikib.

Coco Chaneli kriitika

Mitmed riigipead olid Jackiest ülimas vaimustuses. Näiteks, kui Jackie päris Venemaa visiidil Nikita Hruštšovilt kosmosesse saadetud koerte järele, lubas Hruštšov talle ühe saata ja tegigi seda. Che Guevara ütles kord, et Jackie on ainus ameeriklane, kellega ta sooviks kohtuda — ja mitte konverentsilaua taga. Esimese leedi suurimad austajad olid aga Prantsusmaa toonane president Charles de Gaulle ja kultuuriminister Andre` Malraux. Jackie võlus neid oma prantsuse päritoluga ja sorava prantsuse keelega.

Kuid sama palju, kui Jackile oli austajaid, oli tal ka vaenlasi. Moelooja Coco Chanel on öelnud, et Jackie on kõigi mandrite maitsetuim naine. Seda öeldes unustas Chanel ilmselt tõiga, et päeval, mil president Kennedy Texases maha lasti, kandis Jackie just Chaneli roosat kostüümi. Jackiet ennast Chaneli kriitika ei kõigutanud, ta kandis häirimatult kuni surmani tema loomingut.

Uus elu

Pärast president Kennedy surma muutus Jackie stiil. Kadusid Cassini kostüümid, kübarad, kolme realised pärlikeed ja valged kindad. Tema lemmikrõivaiks said T-särgid ja teksased.

Kuus aastat pärast presidendi surma abiellus Jackie ameeriklaste suureks pahameeleks laevandusmagnaadi Aristoteles Onassisega. Privileegi eest abielluda endise esimese leediga, maksis Onassis Jackie pangaarvele kolm miljonit dollarit. Paljud tähendasid seepeale: “Sellel naisel on südame asemel pangašeif!” Onassis andis Jackiele turvatunde, sest naine kartis, et nood, kes tapsid ta mehe ja 1968. aastal mehevenna Bobby, jahivad nüüd ka teda ja ta kahte last.

Pärast Onassisega abiellumist muutus Jackie ostlemine maaniaks. Ta lähedased teadsid, et naine oli kiirostja. Ta võis kümne minutiga ükskõik millisele maailma kauplusele ringi peale teha ning selle ajaga läbi lüüa sadatuhat dollarit või rohkemgi. Üldine arvamus oli, et Jackie võiks oma ostukirega ka panga pankrotti ajada. Ka Onassis oli abikaasa šoppingutest rabatud. “Mida ta teeb kõigi nende riietega?” päris mees hämmeldunult. “Ta ei kanna ju midagi muud, kui teksaseid…”

Ovaalsete prillide võidukäik

Sel ajal said Jackie stiili lahutamatuks osaks suured ovaalsed päikeseprillid. Aastaid hiljem, kui Jackie töötas kirjastuses Doubleday, tõmbas üks kolleeg Jackie lauasahtli lahti ja jahmus — seal oli kümneid musti prille. Jackie kandis ka kuulsaks juveliir Schlumberger`i eksklusiivse kullast emailitud käevõru, mida pildistati tema randmel nii tihti, et seda hakati Jackie käevõruks nimetama.

Jackie kandis oma hinnalisi rõivaid vaid korra või kaks, ja müüs need siis maha. Brändid, mida naine kandis, olid parimate killast — Valentino, Yves Saint Laurent, Halston, Christian Dior, Chanel jne.

64-aastaselt lümfivähki surnud Jackiest on tänaseks saanud ikoon. Oleg Cassini lõi tema lemmikehete põhjal kollektsiooni “Meenutades Jackie't” ja tema stiilist on kirjutatud sadu raamatuid.

Valge Maja

Ajakirjandus on Jackiet nimetanud stiilikuningannaks ja Women`s Wear Daily ristis Jackie Tema Elegantsiks.

Siiski ei läinud ta ajalukku kui moekuninganna, vaid naisena, kes oma stiilitaju ja asjatundlikkusega laskis säilitada väärtusliku ajaloolise pärandi — Valge Maja. Tema lõi Valge Maja stiili, restaureerimiskomisjonid ning võitles välja väärtuslikke maale ja antiikmööblit.

Jackie uskus, et Valge Maja peab välja nägema selline, kust iga väike poiss saab teadmisi Ameerika ajaloo kohta ja iga väike tüdruk näeb, kui ilusaks teevad kodu lilleseaded ja kamin. Jackie ise on jäänud inimeste mällu, kui kõige glamuursem esimene leedi terve Ameerika ajaloos. Naine, kes oskas elegantselt elada.