Seda meest peaks astronoomia haridusega poliitiku Ene Ergma kõrval iga endast lugupidav kaasmaalane teadma! Eestlasest kosmoseteadlane Riho Nõmmik, kes pärast lörriläinud abielu kolis Moskvasse, sest Eestis puudus võimalus karjääri jätkata, tähistas seal ülemöödunud laupäeval juba oma 75. sünnipäeva.

Riho Nõmmiku uurimisobjektideks on olnud nii galaktilised kui ka päikese- ja anomaalsed kosmilised kiired. See info on väga tähtis kosmoselendude läbiviimisel, kosmos on ohtlik keskkond just kiirguse tõttu.

Nooruses proovis Nõmmik Eestis teadust teha, kuid segavaks faktoriks sai olme – mehel polnud nõukaajal lihtsalt kuskil elada. «Elasin Tartus ema kahetoalise korteri väikeses toas, kus oli ruumi vaid töölauale ja väikesele diivanile,» pihib Nõmmik. «Samas oli Moskva Ülikooli lõpetamas minu tooaegne abikaasa – mikrobioloog. Talle oli töökoht varutud Tartu Ülikooli ühes uues laboris. Andsin korterikomisjoni avalduse elamistingimuste parandamiseks. Tulemus oli null, mind ei pandud isegi korterisaajate järjekorda. Abikaasa keeldus Tartusse tulemast ja varsti tuli ka lahutus.»

Nõmmik oli ka kaheksa aastat Moskva Eesti Seltsi esimees, kuid loobus sellest ametist südameprobleemide tõttu.