MATT DAMONile tähendab perekond võimalust vähem trenni teha ja paremini näidelda.

Matt Damon (36) näitab kolmandas Bourne’i filmis «Bourne’i ultimaatum» (The Bourne Ultimatum) jälle oma võrratuid muskleid. Kuid palju suurem väljakutse on talle isaroll. Argentiinast pärit abikaasa Luciana Barroso sünnitas talle aasta eest tütre Isabella, ning sestsaadik on Matt õppinud iga päev midagi uut. Õnneks on talle nende õppetundide omandamisel abiks vana sõber Ben Affleck, kelle tütar on Matti omast aasta vanem.


Kuidas sulle meeldivad unetud ööd?

Hästi. Olen filmibisnises töötades unetute öödega ammuilma ära harjunud. Mul on suurepärane abikaasa, ta hoolitseb lapse eest, kui mul on tihedam tööperiood. Ta annab mulle paar tundi und, kui laps ärkab kell viis hommikul.
 
Kas Ben Affleck on sulle ka nõu andnud?
Ei, aga ta andis meile ühe mänguasja. Ta marssis ükspäev meie majja, pani selle põrandale ja teatas: «See toimib!» Siis pööras otsa ringi ja kõndis minema. Selle asja sisse saab lapse istuma panna ja see ümbritseb teda väikeste tegevustega. Sinna on hea teda panna, kui tahad viieks minutiks rahu saada.
 
Kas isaks saamine muutis sinu ellusuhtumist?
Muutis küll. Inimesed ütlesid, et see muudab mu elu totaalselt, ja see on selles mõttes tõsi, et sellist tunnet pole mul tõesti varem olnud. Mul ei olnud väljaspool filmiäri üldse mingit elu. Ma töötasin päev otsa, läksin trenni ja sealt otse koju magama. Nüüd on mul kodu. Ma tulen pärast tööd koju.
 
Trenn pole enam oluline?
Mul on kõigis «Bourne’i» filmides olnud sama eratreener. Seekord oli nii, et kui tema lahkus, lahkusin ka mina, sest ma tahtsin enne magamaminekut tütart näha.
 
Kas see sinu tööd ei mõjutanud?
Kui võtted olid poole peale jõudnud, ütles režissöör Paul Greengrass: «Sa näed kohutav välja.» Vabandasin end unetute öödega, aga tema ütles: «Ei, see on väga hea. Laps tuli õigel ajal, sa näitled tänu temale paremini.»
 
Sind peetakse vaikseks ja järelemõtlikuks inimeseks. Sul on nii palju kuulsaid sõpru, ometi ei kohta sind tihti kõmuajakirjades…
Ma ütleksin, et selline on minu strateegia, aga mul on sõpru, kes on ikkagi kõmulehtedes, mis sest, et nad ise ei tee selle heaks midagi. Brad Pitt ja Angelina Jolie ei pinguta, et tabloididesse sattuda, ometi neid jälgitakse ja jälitatakse kogu aeg. Arvan, et siin on ikkagi asi avalikkuse huvi puudumises.
 
Nii et sa oled igav inimene?
Just, täpselt! Ja see on hea! Aga sa ei pea olema igav, et inimesed arvaksid, et sa oled igav.
 
Kuidas sa seda siis teeskled?
Kui sa midagi ei tee, lase neil pildistada ja ennast ahistada. Senikaua, kui sa midagi ei tee, ei saa nad uusi pilte. Nad ei saa teha üht ja sedasama pilti, keegi ei osta seda. Edward Norton õpetas mulle seda, temal on see asi käpas. Roundersi võtetel olin esimest korda olukorras, kus võtetele lasti fotograafid. Nad tulid ja pildistasid meid päev otsa ja see käis mulle kohutavalt närvidele. Aga Edward oli rahulik. Kui nad järgmisel päeval tulid, ütles ta: «Ära muretse. Ära tee midagi, ja nad lähevad ära.» Nad passisid seal 20 minutit ja läksid laiali.
 
Kas see on ka abiks olnud, et oled abielus inimesega, kes pole kuulus?
See on samuti abiks olnud. Abielu kuulsusega kahekordistab seda möllu.
 
Aga su sõbrad on kõik kuulsustega abielus?
Mis teha. Inimene armub sellesse, kellesse ta armub.
 
Kas Ladina-Ameerika naised on kirglikud?
Väga! Selline on minu kogemus!
 
Kus sa oma Oscarit hoiad?
Hoian seda oma New Yorgi korteris. Aga seal oli üleujutus. See juhtus umbes kaks nädalat pärast tütre sündi. Olen kindel, et see oli üks neist lepingutest, mida jumalaga sõlmitakse. Sünnitus oli küllaltki raske ja ühel hetkel ma ütlesin: «Võta minult kõik, kuid ära võta minult naist ja last.» Kaks nädalat hiljem helistati mulle ja öeldi, et kogu mu varandus on läinud. Tütar oli mul parajasti süles ja ma ütlesin: «Ärge muretsege. Küll ma selle asja korda ajan.» Arvan, et see oli mingi kosmiline diil. Kogu mu varandus on kusagil laos.
 
Kas igatsed oma poissmehepõlve?
Praegu ei tunne ma millestki puudust. Olen alles veidi üle pooleteise aasta abielus olnud. Ma ei tea, millal me ei ole enam äsjaabiellunud, aga siiamaani on kõik hea. Mul on veel umbes kuus aastat aega, kas pole nii?
 
Sind peetakse väga mõistlikuks inimeseks. Kuidas see sul õnnestunud on? Mõned su kolleegid muutuvad kuulsaks saades päris pööraseks.
Ma loodan, et olen endast sellise mulje jätnud. Eks me kõik ole kuulnud neid lugusid Hollywoodi primadonnadest. Minul sellist kogemust ei ole. Võib-olla on mul lihtsalt vedanud? Minu kogemus on laias laastus olnud väga positiivne. Olen töötanud kurikuulsate kenade inimestega, nagu Tom Hanks, Robin Williams ja Danny De Vito. Nad on tõesti suurepärased. Ma pole kunagi töötanud mingite fruktidega. Või kui järele mõelda, siis ehk poisid filmist Ocean’s Thirteen…