«Sõprade» staar MATTHEW PERRY on ilus, rikas ja kuulus. Tal on luksuskodu Hollywood Hillsis, bassein, mullivann ja garaazhitäis kalleid autosid. Kuid selle idüllilise maailma kohal on vari.

Pole mingi saladus, et Matthew Perry (33) on säravast karjäärist hoolimata olnud pahuksis uimastite ja alkoholiga. Kaks aastat tagasi marssis Matthew Dallases filmi Serving Sara («Sara lahutuspaberid») võtetelt minema. Otseteed võõrutuskliinikusse. Tema sõnul oli see elu ja surma küsimus. Järgnevas intervjuus räägib Matthew oma mõnusast poissmeheelust ja selle painavast varjuküljest.

Oled öelnud, et sulle meeldib elust võtta, mis võtta annab.

Olen seda öelnud, ja see on mulle aeg-ajalt häda kaela toonud.

Mis juhtus, kui sa filmitöö pooleli jätsid ja ravile läksid?

Juhtus see nii: film oli peaaegu valmis, aga mul oli väga raske aeg. Sellistel elu ja surma hetkedel tuleb asjad tähtsuse järjekorda panna. Ütlesin: «Vaadake, lugu on halb, ma pean selle asja korda ajama. Unustage film, unustage seriaal, tulevikku ei ole!» Asi oli väga kehv. Läksin ravile.

Millal said aru, et vajad abi?

Ööl enne seda, kui lahkusin. Kartsin oma elu pärast. Seis oli päris vilets.

See pidi olema hirmus, teades, et sul jäi filmi- ja ka seriaalitöö pooleli.

Olin piisavalt tark, et kuulata inimesi enda ümber. Nad soovitasid mul sellest kõigest mitte välja teha, ja ma ei teinud. Mul on väga armastav perekond, väga armastavad sõbrad. Ja kolleegid on ka toredad. Nad said aru, et tervis on kõige tähtsam. Õnneks taipasid seda ka mu töökaaslased ja ülemused. Ja see on just see, mida sa sellisel hetkel loodad. Ma olen igavesti tänulik, et nad mind mõistsid.

Oli see su elu raskeim võitlus?

Seda see kahtlemata oli. Väga raske tõepoolest. Arvasin, et vajan neid asju, et nautida lõbusat ja õnnelikku elu. Need on nagu kargud. Nüüd olen ligi kaks aastat kainelt elanud ja see on olnud hämmastav aeg. Minu elu kulgeb iga päev suurepäraselt.

Kas uimastisõltuvus on kuidagi ka kätte maksnud? Kas keegi on nõudnud sinult enne töölevõtmist narkotesti?

Ei, selle poolest on mul vedanud. Kõik on mind toetanud.

Mida sa sellest kogemusest õppisid?

Olen õppinud, et sellest lahtisaamiseks pead andma endast sada protsenti. Hetkekski ei tohi end lõdvaks lasta, või muidu oled samal teel tagasi. Sõltuvus on eluaegne probleem. See on haigus, ja selle vastu on raviprogramm, igapäevane hingeline seisund, millest peab kinni pidama. Võti peitub selles, et ei tohi unustada, kui halvaks võivad asjad minna. Praegu tunnen end üpris rõõmsana, mul on elus head ajad. Väga kerge oleks unustada, kui halb mul oli. See on suurim oht.

Milline sa oled väljaspool tööd?

Olen väga emotsionaalne, aga kui tahaksin elada sama meelelahutuslikult, kui on mu töö, võiksin kergesti lõksu langeda. See on lihtsalt väsitav. Püüdsin mõnda aega nii elada. Püüdsin olla vaimukas mees. Nüüd on sel oma aeg ja koht. Kui mul on tuju nalja visata, siis seda ma teen. Kui ei, olen see, kes olen.

Viimastel aastatel olen õppinud elama vaiksemalt. Tunnen end vaikuses veidi paremini kui varem. Inimene unustab, et õhtuti väljas käimine ja pidutsemine on lõbus. See on lõbus, aga ainult senikaua, kui sa sellest ei sõltu. Ma poleks iial uskunud, et suudan pidudel kaineks jääda. Nüüd ma ei joo, ja mul on ikkagi lõbus!

Mida teed, et lõõgastuda?

Ma olen tavaline mees. Käin kinos, sõpradega lõunal. Vahepeal, kui ma ei töötanud, oli mul selleks aega laialt käes, ja see oli väga mõnus.

Olid minevikus oma kehakaaluga kimpus. Kuidas sa end vormis hoiad?

Mängin tennist, see aitab. Mängin paar tundi päevas. Üldiselt ma jõusaaliinimene pole.

Oled viimasel ajal Jennifer Capriatiga tennist mänginud. Kas oled teda ka võitnud?

Ei, ei! Niipea, kui meil on tõeline matš, tapab ta mu ära. Kõige paremini läheb meil mäng siis, kui ta on segapaarismängus mu partner. Ükspäev mängisime Serena Williamsi ja Rick Foxiga — ja võitsime!

Sa oled Hollywoodi ihaldusväärsemaid poissmehi. On sul plaanis abielluda ja pere luua?

Jah, millalgi teen ma seda kindlasti. See oleks tore, ma olen suur abielu fänn. Loodetavasti panen ennast varsti järjekorda.

Kas unistuste naist on raske leida?

Loomulikult on see raske, aga mul on teda otsides lõbu laialt.

Millele sa raha kulutad?

Ostsin just üsna kalli auto, BMW, aga üldiselt ei ole ma väga ekstravagantne. Mulle meeldib õhtusöökidel käia ja võõrustada, aga mul ei ole terve ilm kinnisvara täis.

Kas «Sõprade» lõpp tuleb raske?

Loomulikult. Kui alustasin, olin 24aastane. Nüüd olen 33ne, sinna on jäänud olulised aastad mu elust. Ma ei tahaks sellele väga palju mõelda. Need viimased nädalad on ilmselt väga rasked. Aga ikkagi mõtleme, et kui üks uks me elus sulgub, siis kuskil mujal avaneb teine. Meie asi on see üles leida.

Kuidas Chandler peaks lõpetama?

Tema on selles seriaalis ehk kõige rohkem arenenud. Alguses oli ta selline neurootiline friik, nüüd on ta abielus. Minu arust oleks see tore, kui Monica viimane lause Chandlerile oleks: «Ma ootan last.»