ANDRES PEETSis on ühendatud kolm külge: muusik, ärimees ja elunautija. Niisama logelemine talle ei sobi.

«Kui ma oma firma maha müüsin, siis arvasin, et nüüd algab noore pensionäri elu,» tunnistab Andres Peets (45). Kuid selgus, et selline logelemine talle ei sobi. «Otsisin uut väljakutset, mis mind hommikul voodist üles ajaks ja õigesse päevarütmi käima veaks,» selgitab Peets ning lisab, et äritegevus hoiab teda vajalikus vaimses ja füüsilises toonuses.

Andres Peets on seotud kahe bisnisega. Ta on nõukogu esimees AS Signaalis, mille üks tema firmadest Tallinna linna käest ära ostis.

Teine äri on ööklubi BonBon, kus Peets hakkas osanikuks koos oma kauaaegsete sõpradega. «See annab võimaluse lõbusamalt ja kreatiivsemalt äri ajada,» selgitab ta. «Ma olen endine muusik. Mulle sobib selline sümbioos ideaalselt.»

Jazzpianist Peets

Muusika ja äri sobivad kokku sama hästi kui näiteks golf ja äri, arvab Peets. Meeldiv ja kasulik koos nagu sukk ja saabas. «Mul on tihti olnud juhuseid, kus õhtustan uute äripartneritega kohas, kus on ka klaver. Paari klaasi veini järel kipun ikka klaviatuuri taha mõnd lugu esitama,» poetab Peets ja jätkab hoogsamalt: «See avaks nagu uue dimensiooni. Inimesed lõdvestuvad silmanähtavalt ning pärast seda on ka ärist lihtsam rääkida. Tekib absoluutselt uus õhustik. Ma ütleksin, et see on isegi parem kui golfiväljakul, kus üks osapool peab paratamatult kaotusega leppima.»

Musitseerides ei kaota keegi. «Kõik saavad lihtsalt meeldiva elamuse võrra rikkamaks,» kirjeldab klubimees. Jazzpianistiks ei julge ta end siiski nimetada.

«Muusikakoolis õppisin puhkpilli, aga olen igasugustes bändides mänginud, töötanud restoranides ja paari Eesti pundiga kogu Venemaa läbi sõitnud. Seal olin ma ikka klaveri taga ning sealt tuli ka praktika,» selgitab Peets.

Ka mõiste jazz tekitab temas kerget segadust. «Mulle meeldib jazz, aga see mõiste on hägustunud ja väga lai: house, funky, uued miksitud stiilid…»

Peetsi jaoks on muusika suur kirg. «Mul kuluvad õhtuti pikad tunnid, klapid peas, klaverit mängides. See on nagu sport, mis aitab pingest vabaneda.»

Publiku ees võib Peetsi kohata bändi Flirt koosseisus. 1980. aastatel oli ta Viru ööklubi tantsuansambli pianist. «Ma tunnen kõiki, kes sellest majast tuule tiibadesse said,» tunnistab ta. Kuid nimede ja numbrite paljastamisega on ta enam kui tagasihoidlik.

Ja kui nüüd koonerdamisest rääkida, siis — oma naissuhetest ei poeta ta sõnagi. Teada on, et Peets elab abikaasast eraldi.

Ärimees Peets

Lugu oli nii, et pere tahtis toitmist ja 1990ndatel sukeldus Andres Peets ärisse. Kohe sellisesse mõnusalt käibes ja kasumis kümblevasse valdkonda nagu telekommunikatsioonid.

Hiljuti erastas ta ettevõtte nimega Signaal, mis tegeleb Tallinnas valgusfooride ja liiklusmärkide paigaldamisega.«Töötame välja uut äriplaani, kuid plaanime jätkata ikka liiklusturvalisuse alal. See on hästi juhitud stabiilne ettevõte,» kinnitab mees.

Peets ei ole võtnud suuri majanduslikke riske. «Mul ei ole selliseid ambitsioone. Sõna «äri» kõlab väga tummiselt. Olen keskmine ettevõtja,» jääb mees tagasihoidlikuks. Riskivaba ettevõtlustegevust aga naljalt ei leia. «Iga ärimees muretseb oma ettevõtte pärast.»

Elu kui pillerkaar

Andres Peets on aktiivne klubimees, ikka viimaste hulgas lahkuja. Kuigi Peetsil ei ole välja kujunenud oma kuldset klubiringi, alustab ta rituaali alati restoranis. Lemmikuteks on kohad nimedega Ö, Bocca, Pegasus ja Controvento. Seal süüakse ja juuakse ühes sõpradega. Kui soojendus tehtud, siis minnakse klubisse suhtlema.

«Soojenduseta ei ole mõtet klubisse tulla,» teab elukunstnik.

«No klubi avatakse kell 11. Selleks ajaks on juba väiksed napsud tehtud ja suheldud. Loomulikult ei saa tuju ülesse, kui kodust lihtsalt peale tulla. Klubisse ei tulda mossis näoga ega seista nurgas nagu miilitsa matustel.»

Klubi on koht, kus suhelda. «Sõpradega rääkimine, naistele komplimentide tegemine, see on suhtlemine,» leiab Peets. «Vahel tahad võtta mõne napsu rohkem või öelda ka mõne krõbedama sõna. Töökeskkonnas see ei sobi. Ka ärimeeste seltskond tahab vahetada rolli: visata soliidse ülikonna nurka, panna selga lõbusa T-särgi, pidutseda ja lävida teiste ringkondade inimestega.»

Tihti on klubides teatud kellaajaks kujunenud õhkkond, kus põrand kleepub mahaloksunud kokteilidest ning kõikjal kõigub väsinud «meremehi ja naisi».

«See on ka põhjus, miks me paneme BonBoni kinni kell neli öösel,» selgitab klubiekspert. «Selleks hetkeks on klubiõhtu oma kosutava mõju kaotanud ja inimesed hakkavad väsima.»

Peetsi sõnul on eesmärk mitte kaotada enesekontrolli. «Kui asi muutub plämaks, siis see ei ole enam lõbus. Kui tolgendad niisama ja tajud on kustunud, siis on pidu läbi. See on signaal lahkumiseks.» Ent ta lisab ka: «Samas — kui seltskond on kosutav ja teema üleval, siis ei ole aega äravajumiseks.»

Klubimaailma parandaja

Klubiomanikuna plaanib Andres Peets oma pidutsemishoogu piirata. «Nüüd tuleb enda käitumist korrigeerida. Ikkagi omanik,» hindab Peets. Küll aga kohustab uus amet jälgima, mida konkurendid teevad, ning seda kõigil klubipäevadel — kolmapäev, reede, laupäev…

Mees sõnab, et ei tee seda siiski pidevalt. «No mitte nüüd iga nädal. Ma ei planeeri mingit luureringi ja klubide kaardistamist, aga kursis peab olema.» Tal on kindel plaan BonBoni teenuseid parandada.

«Teenindus on paljudes kohtades sõbralikumaks muutunud, aga tõelisest kvaliteedist on veel vara rääkida.» Sellele tahab ta tähelepanu pöörata oma ööklubis ja selle juurde kuuluvas restoranis Ö. Samuti varsti avatavas kohvikus Nu Spirit.

Peets annab endale aru, et see pole kaugelt mitte kukepea. Kõik need kolm asutust asuvad kõrvuti Mere puiestee 6 sisehoovis, kus tuksleb tulise turistilõksuna kliente jahtides trobikond teisigi teenindusasutusi.

Teised Andres Peetsist

Tennisepartner Urmas Sõõrumaa: «Olen sattunud temaga vahel tennist mängima. Ta võtab elu kerge huumoriga. Meeldejääv inimene. Sportlik. Kui ruumis on ka klaver, siis ei pääse ta sellest mööda, ilma et paari lugu esitaks. Oma ellusuhtumiselt meenutab ta veidi Erkki Aavikut, kes on ka muusik ja elunautija.»

Muusikaguru Raul Saaremets: «Ma hindan teda ennekõike muusikuna, tema majandussaavutustest ei oska ma midagi arvata. See aeg ei ole kaugel, kui Peets oma jazzbändi kokku paneb ja ärist päriselt eemaldub.»

1990. aastatel asus Andres Peets tegelema telekommunikatsiooniäriga. AS Reveko Telekommunikatsioonid tõi maale büroo- ja sideseadmeid. Korra heideti kokku suure ja vägeva Soneraga, mille tulemusel sündis Reveko Telekom. Firma müüdi edasi Eesti Telefonile, täpsemalt viimase gruppi kuuluvale firmale Connecto.

Hiljuti erastati AS Signaal. Ettevõtte ostis OÜ Richtel, mis on Reveko Telekommunikatsioonide tütarfirma, mis omakorda kuulub täiel määral Peetsile.