USA teadlaste kolmapäeval avaldatud uurimiskokkuvõttest nähtub selgelt, et mehed tõrguvad abiellumast.

Teadlaste meelest on abielu edasilükkamise peapõhjuseks asjaolu, et tänapäeval elavad üha enamad paarid juba enne abielu koos ja seetõttu on seks — traditsiooniliselt mehi abielluma ajendanud nähtus — suurema vaevata kättesaadav.

Säärase kooseluga saab mees naise, kuid ei pea end siduma, seletas New Jersey Rutgersi Ülikooli riiklikku abieluprojekti juhatav David Popenoe.

“Teine asi kooselu kõrval on see, et mehed tunnevad väga suurt muret lahutuse pärast. Asi ei ole murtud südames… halvim, mis võib juhtuda, on see, et keegi võib nende raha ära võtta,” lisas Popenoe.

Uurimistöö esimeses etapis küsitleti 60 vallalist, heteroseksuaalset 25-33 aastast meest erineva usulise, etnilise ja perekondliku taustaga. Uurimisalused valiti neljast suurlinnapiirkonnast USA põhjaosas — New Jerseyst, Chicagost, Houstonist ja Washingtonist.

Teadlaste sõnul lükkavad abielu edasi nii mehed kui naised. Meeste keskmine abieluiga on tõusnud kõigi aegade kõrgemale tasemele — 27 eluaastale. Veel 1960. aastal abiellusid mehed keskmiselt 23-aastaselt.

Naised lähevad mehele keskmiselt 25-aastaselt, viis aastat vanemana kui 1960. aastal, ütles Popenoe.

Abielu edasilükkamise tendents puudutab rohkem siiski mehi. “Mehed võivad endale lubada abieluga oodata. Mida vanemaks nad saavad, seda paremad on mitmes mõttes nende abieluväljavaated, naistega on aga asi vastupidi,” seletas teadlane.

“Kui naine on jõudnud 30. aastatesse, on üsna tõenäoline, et tal tuleb abielluda mehega, kes on juba kord abielus olnud ja kes toob uude abiellu lapsed kaasa.”.