Vahur Kersna, kes raamatukatkendi Kroonikale haiglavoodist teele pani, sõnab, et tegi raamatu tarbeks 33 intervjuud, millest tänaõhtusesse saatesse jõuavad vaid igaühest loetud minutid, raamat aga toob lugejateni need intervjuud pikemalt, lisaks sisaldab 22. oktoobril müügile jõudev raamat fotosid ning kõnekamaid tsitaate Urmas Otilt, mis kõik kokku püüavad leida vastust küsimusele, kes tappis Urmas Oti?

Merike Viilup
ETV meelelahutussaadete peatoimetaja 1995-1999

"Carte blanche'i" ajal olid sina ETV meelelahutussaadete peatoimetaja ja Urmase saade allus sulle. Kui palju te kokku puutusite?

Mitte eriti palju. Urmase saade toimis. See algas juba aastal 92, mina olin peatoimetaja tema viimasel kolmel aastal ETVs. Kõik toimis, kõik oli välja töötatud ja otsest vajadust temaga kokku saada ei olnud. Ta oli selline oma kodus töötaja. Tal ei olnud teles ei oma kabinetti ega lauda, isegi lauasahtlit mitte. Kes teda näha tahtis, võis minna õhtul saate ajal stuudio juurde. Kui oli vaja silmast silma rääkida.

Ta ei vajanud mingit käehoidmist, tal ei olnud ka nõudmisi, et Merike, aja mulle need asjad korda?

Tema töötas täiesti üksinda. Tal ei olnud isegi toimetajat, kes aitaks taustauuringuid teha. Internet oli ju tollel ajal lapsekingades, nii et võib ette kujutada, kui suure töö ta tegelikult saate ettevalmistamisel ära tegi. Aga jah, tal oli üks kindel soov ja nõudmine. See oli ilmselt juba aastast 92, et tema saate esinejatele makstaks honorar kätte kohe pärast saadet, ümbrikus. See oli nagu kompensatsiooniks, valurahaks selle piinapingis olemise eest. Me ju teame, et tema saates osalemine kerge ei olnud.

Mäletad, kui suur see summa oli?

See ei olnud väike, see ei olnud ka midagi kolossaalset. Ma arvan, et see võis olla hilisemal ajal olla 1000 krooni kätte.

Selle sularaha kassast kättesaamine võis olla päris paras kinees?

Selline eristaatus ja eriolukord tema suhtes hakkas juba ajast, kui ta tegi "Teletutvust". Seal olid tal ju Venemaalt esinejad ja me ei saanud kutsudaneid honoraripäeval tagasi Tallinnasse kassasabas seisma. Muidugi oli see natuke keeruline. Oli vaja võtta raha välja, võtta honorarileht, olla kohal, saada inimese käest allkiri. Noh, mõnikord jäi see andmata, eks me siis pidime ise joonistama. Viimases lõpus muutus see eriti keeruliseks, sest uue peadirektori tulekuga likvideeriti kassapidaja koht, kassa pandi kinni ja kõikidele hakati maksma pangaülekandega. Tänapäeval on see ju täiesti iseenesestmõistetav, et igaühel on pangakonto, aga 20 aastat tagasi oli piisavalt neid inimesi, kellel ei olnudki pangakontot. Ja kuna telemajas oli õhk muutunud üsna pingeliseks, kohati ärevaks, siis ma mõtlesin, et pole mõtet Urmast häirida, et katsume kuidagi korraldada need honorarimaksmised. Ja kõik nagu toimis kuni hetkeni, kui ühe saatekülalise puhul ta tundis erilist huvi, et kas kas kõik on korras ja ümbrik olemas. Ja siis selgus tõsiasi, et ei ole ümbrikku ja pole juba üsna mitu korda olnud.

Lepp mäletab, et lõpus sai Urmas palka 30000 krooni saate pealt.

Ei midagi sellist! See on kindlalt ülepaisutatud. See võis olla summa, mida ta küsis mingi erisaate eest. Ma mäletan küll, kui Rebane oli programmidirektor ja me läksime läbi rääkima aastavahetuse saadet ja siis ma mäletan küll, et kui läks jutt Oti honorarile, siis pani see mind natuke kulme kergitama.

Aga see oli ka kuus tundi pikk saade.

Täpselt nii.

Mis see summa oli, mis pani sind kulme kergitama?

20 000. Ja ta sai selle.

Tänapäeva mõistes ikkagi morsiraha.

Noh, jah, muidugi.

Kas Lepa tulek muutis Urmase olukorda ETV-s?

Otseselt mitte. Tema tegi oma saadet, keegi teda ju telemajas eriti ei näinud, üritustel ta ei käinud ja minu arust kõik nagu sujus.

Kas 98. aasta esimesel poolel jõudsid Sinuni ka mingisugused sellised võnked, et ta on väsinud, et ta on tüdinud, et ta tahab seda saadet lõpetada?

Novot, kui me nüüd räägime sellest vahejuhtumist, mis sellele saatekülalistele honorari väljamaksmisele järgnes... Sellest olukorrast oli vaja kuidagi välja saada ja ma pakkusin välja, et saame kolmekesi Toomas Lepaga kokku ja räägime need asjad selgeks. Et kuidas siis ikkagi see maksmine toimub. Kuna ma arvasin ette, et sellest võib tulla mõttetu konflikt kui ma lähen Lepa käest ise seda erandit küsima, siis ma mõtlesin, et kui ma lähen nüüd Urmas Otiga, siis on tal ehk raskem ära öelda. Ja see kohtumine oli väga sõbralik. Ei mingit probleemi, jaa, loomulikult, kõik saab makstud, Merike, me anname sulle ETV pangakaardi, millega sa saad automaadist raha välja võtta ja küsimus lahendatud. Nii et see kohtumine lõppes suhteliselt kiiresti. Aga kui see päev saabus, kui oli vaja honorari maksta, siis oli Lepp jõudnud ümber mõelda. See tähendas seda, et ei mingit pangakaarti, ei mingit sularaha ja ei mingit erandit! Ja mis mul üle jäi, eks ma siis helistasin Urmasele ja ütlesin, et vot nii. Ja nüüd ma ei tea, kas nad siis kohtusid või oli see ainult telefonivestlus, aga kui me Otiga pärast seda rääkisime, siis Urmas oli väga ärritatud, väljendas end väga krõbedalt, pehmelt öeldes saatis peadirektori pikalt. Ütles, et ta üldse lõpetab selle saate tegemise. Ma üritasin teda maha rahustada ja arvasin, et see on...

See oli mis kuus?

See võis olla kusagil märtsi lõpp, aprilli algus. Hooaja lõpuni oli veel pea kaks kuud aega. Ja siis ma mõtlesin, et ah, see on võib-olla niisugune hetkeemotsioon. Noh, saated läksid edasi ja ju me ikkagi siis neid ülekandeid esinemise eest pangakontodele tegime. Mulle tundus, et olukord on rahunenud. Aga kui see viimane saade lähenes, siis ta palus, et kas ma saaksin korraldada väikese laua stuudio ette, et ta saaks pärast saadet jätta oma saatetiimiga jumalaga. Tal oli väga kindel tiim, need, kellega ta oli nõus koos töötama, kes temast väga lugu pidasid ja teda toetasid. Ta tahtis neid inimesi natuke tänada, nii et jah, nii me siis tegimegi.

Ja siis ta tuli stuudiost välja...

Siis ta tuli stuudiost välja, niisugune lõdvestunud, suhteliselt heas meeleolus. Ja siis, ka minule suureks üllatuseks saabus sinna Toomas Lepp, šampusepudelid näpus. Koos tollase peatoimetaja Mariina Mälgu ja pearežissöör Jaanus Nõgistoga. Ja siis ma nägin, kuidas äkki toimus midagi, mingisugune nihe Urmase olekus! Seda ma mäletan. Nii mõnigi kõrvaltvaataja nägi, et Lepp ei oleks pidanud seal olema. Ta tundiski ennast natuke ebamugavalt ja see olukord kuidagi muutus hoopis teistsuguseks kui võib-olla Ott oli seda mõelnud.

Mis sa nägid tema pilgus, millest see rääkis?

Ma nägin tema olekus sellist ebameeldivat jõnksatust, üllatust, mitte selle sõna positiivses mõttes. Ta natuke kogus, võttis mingi hoiaku ja siis hakkas sealt tulema üsna negatiivset teksti kogu tolleaegse televisiooni õhkkonna suhtes. See oli tema suhteliselt pikk monoloog. Ta nagu jättis tegelikult hüvasti selle majaga, minu meelest lõikas ta sel hetkel läbi võimaluse, et ta võiks ETV-s jätkata.

Lepp kuulas, kõrvad lontis?

No võib üsna nii öelda, jah.

Aga ei andestanud seda?

Tõenäoliselt mitte.

Kas Ott võis olla tolleks ajaks sellest saatest nii väsinud, nii tüdinenud, et ta mängis iseennast teadlikult platsilt välja? Ja ei olnud ka juhtkonnas mitte kedagi, kes oleks talle öelnud, et: "Puhka, lase lõdvaks, kogu mõtteid, käi rannas jalutamas, vaata merd ja - küll kõik sujub?"

No kes seda oleks saanud öelda? See ei tulnud ilmselt kellelegi pähegi.

Et olukord nii hull on?

Jah. Ma veel küsisin Urmase käest, et kui sul äkki on mõni uhke projekt Moskvaga tagataskust võtta? Mulle tundus, et tal nagu midagi võis seal olla, mulle jäi küll niisugune mulje. Aga muidugi ega ma konkreetset vastust ei saanud. Ta siiski väga raudselt jäi oma tahtmise, oma soovi, oma ütlemiste juurde ja - ei sammugi tagasi! See tüli Lepaga mingi tühise honorari väljamaksmise tõttu ju tegelikult ei saanud olla see põhjus, mille pärast ETV-st ära minna. Aga see võis olla ajend.

Ühelt poolt tema loominguline väsimus, teiselt poolt ilmselgelt nende keemiad Lepaga ei sobinud.

Seda kindlasti. Seetõttu läks nagu läks. Millest oli iseenesest ju väga kahju, et Urmasele ei antud seda võimalust. Aga teisest küljest, me ei tea, kas ta oleks selle võimaluse vastu võtnud. Uhke ja sirge seljaga, nagu ta oli.

Raamatu jõuab müügile esmaspäeval, 22. oktoobril. Täiendatud saade "Urmas Ott. One Man Show" ETVs täna kell 22.05.

Autor: Vahur Kersna

Kujundanud: Asko Künnap