Värskes Kroonikas: Taaskasutus missugune! Vanemuise mängukavast maha läinud «Kosmonaut Lotte» sõidumasin ei seisa sugugi kurvalt teatri keldris, vaid on leidnud kasutust näitleja Merle «Merca» Jäägeri Setomaal Küllätüva külas asuvas maakodus välikemmerguna.

«Meil on üleküla peldik, mille hüüdlauseks on «Situ innäst kosmosehe!» kiidab Merca. «Kohalikud lapsed käivad seal ekskursioonil. Uhke värk!»
Sügisel soetatud Setomaa talus on Merca iga oma vaba hetke ja mõistagi kogu suve, mil Obinitsas teatrit tehakse. «Sain talu omanikuks väga ootamatult. See oli 14 aastat tühjana seisnud ja jõudis minuni kummalisi teid pidi. Tuttavad ja sõbrad ütlevad, et talu leidis mind, mitte mina teda. Elektrit seal pole ja vett ka mitte. Kaevu pole kunagi olnud. Mulle sobib!»
Naine räägib põneva looga paigast suure õhinaga: «1886. aastal kerkinud tare oli Üle-Pelska nulki esimene eterniitkatusega maja. Siinne elanik Vana-Ode (Merca enda tütar kannab juhtumisi sama nime – toim.) oli väga usklik ja käis kogu aeg Petseri kloostris. Eterniitkatuse panid siia mungad ja tänu sellele see vist nii hästi püsinud ongi.»
Emaliini pidi seto Merca lasi korda teha ka vana ahju. «Sealt tõmmati viisteist pange sodi välja ja nüüd töötab mis mühiseb! Ja võimas leso on sel ka!»
Kui Merca vastu jõule talu koristama läks, sai ta vanalt hoonelt uhke kingituse. «Tare pühkimine tõi mulle konkreetselt sisse, paranes minu majanduslik seis – vanu münte tuli välja.»

Jaga
Kommentaarid