Eksmajandusminister MIHKEL PÄRNOJA eraelu on värvikas: nädalavahetused veedab ta Tartus abikaasa EEDI seltsis, Tallinnas on tema sage kaaslanna aga hoopis nõunik MARIA ALAJÕE.

#p2# Rahvasuu levitab nalja sellest, kuidas saada ministri kaasaks. Vastus on lihtne: kõigepealt tuleb hakata ministri nõunikuks. Keskkonnaminister Heiki Kranichi ja tema nõuniku Kristel Meieri armulugu ja nüüdne kooselu on rahvasuu legendi järgi läinud. Kas järgmine minister, kes nalja paikapidavust kinnitab, on Mihkel Pärnoja (54)?
Juba mõnda aega sosistatakse endise majandusministri Mihkel Pärnoja soojast sõprusest noore nõuniku Maria Alajõega (31).
«See on avalik saladus — nende suhe on märksa soojem kui kolleegidele kohane,» sõnab Kroonikale üks Pärnojale lähedal seisev isik.

Väga isiklik otsus
28. septembril teatas kolmikliidu valitsuse ebapopulaarseim minister, et astub ametist tagasi. Pärnoja viitas pressikonverentsil ka sellele, et tema otsus tagasi astuda on väga isiklik. Eksministrile lähedal seisev inimene vihjab, et Pärnoja järjest tõsisemaks muutuv suhe Maria Alajõega võis olla üks põhjus, miks mees avalikkuse eest tagasi tõmbus.
Pärnojat saatsid pidevad skandaalid tema töös majandusministrina. Võimalik, et ta soovib vältida ka avalikke skandaale oma eraelus, kommenteerib lähedal seisev inimene, lisades, et tagasiastumisega loodab Pärnoja ajakirjanduse painavast huvist pääseda.
Mihkel Pärnoja on olnud 30 aastat abielus keemikuharidusega Eed Pärnojaga. Neil on kolm täisealist tütart: Katrin, Ruth ja Piret.
Tööasju arutab Pärnoja ka kodus abikaasa Eediga (55). Proua Pärnoja tunnistas hiljuti Õhtulehele, et mehe tagasiastumine nii vastutavalt kohalt oli neil kodus igast otsast läbi lahatud ning ka tema poolt heaks kiidetud. «Narva elektrijaamade ja Eesti Raudtee erastamise ümber toimunud skandaalid tekitasid temas stressi,» valgustas Eed Pärnoja.

Töö ja lõbu käsikäes
Tallinnas tegutsedes peatub Mihkel Pärnoja Kalamajas asuvas üürikorteris. Nädalavahetused viivad ta pere juurde Tartusse Koidula tänavale, kus asub Pärnojade eramu.
Kroonikale teadaolevalt on Pärnoja ja Maria Alajõe lähem sõprus kestnud juba üle aasta. Paari on nähtud siin-seal restoranides hubaselt õhtustamas. Selle aasta juunis käis Mihkel Pärnoja Itaalias Eesti majandusarengut ja trende tutvustaval ärimissioonil. Delegatsiooni kuulus mõistagi ka Maria Alajõe. Vihjatakse, et asjaolu, et Pärnoja oma nõunike hulgast Itaaliasse sõiduks just Alajõe valis, polnud juhuslik.
Äsja «kujunenud olukorras» mobiilinumbrit vahetanud Mihkel Pärnoja jäi Kroonika trükkimineku hetkeni tabamatuks. Tema pressiesindaja Karin Varkel satub telefonis segadusse: «Ma võin eeldada, et Mihkel Pärnoja ei soovi seda kommenteerida! Ma tean päris hästi, et nad saavad hästi läbi, aga minister saabki oma lähimate töökaaslastega hästi läbi ja suhtleb nendega ka väljaspool tööaega.»
Telefonivestlust Maria Alajõega Pärnoja teemal iseloomustavad pikad pausid ja vaikimised. Viimaks teatab Alajõe, et tal pole hetkel sobiv aeg oma suhteid Mihkel Pärnojaga kommenteerida. «Helistage mulle tunni aja pärast!» soovitab Alajõe. Tunni aja pärast ja hiljemgi on aga tema mobiiltelefon kas välja lülitatud või asub teeninduspiirkonnast väljaspool...