Mis sai määravaks ANNELY PEEBO ja MARKO MATVERE valimisel Eurovisiooni lauluvõistluse õhtujuhtideks?

Kroonika andmetel olid Annely Peebo (30) ja Marko Matvere (33) eelvoorukonkurentideks Aigi Vahing, Elektra, Romi Erlach, Hanna-Liina Võsa, Mart Sander, Mait Malmsten ja Hannes Võrno.

«Me ei otsinud lihtsalt õhtujuhte, vaid ennekõike telesaate juhtide paari,» kommenteerib liisu langemist Annely Peebo ja Marko Matvere kasuks lauluvõistluse peaprodutsent Juhan Paadam. «See paar on intelligentne, sharmantne, professionaalne. Soe ja samas mõõdukas, heas mõttes reserveeritud. Sel paaril on taga jõuline lava- ja piisav ekraani-
kogemus. See oli see, mida otsisime.»

Daam ja ürgselt jõuline mees
Kõigepealt klaarus, et naissaatejuht võiks olla Annely Peebo. Seejärel hakati otsima tema kõrvale sobivat meespartnerit.
Kaalusime, kas otsime Peebo kõrvale Deloni või Depardieu’ tüüpi meest. Tundus, et Annely, äärmiselt naiseliku, kauni ja samas sihiteadliku daami kõrvale oleks vaja ürgset jõulist meest. See paar töötab tugeval kontrastil.»
Otsuse tegi lauluvõistluse juhatus: peaprodutsent Juhan Paadam, tegevdirektor Tarmo Krimm, finantsdirektor Jaanus Kõusaar ja rezhissöör Rene Vilbre. Meie mees
te valiku kiitsid heaks Rootsi nõustajad.
Paadam kinnitab, et castingule ehk proovivõtetele kutsuti viis naist ja neli meest, kohale tuli neist kaheksa. Raadiohääl Romi Erlach tunnistas Kroonikale, et tema oli see üheksas, kes jäi tulemata.

Romi Erlach loobus juba eos
«ETV kutsus mind tõesti castingule. Mul oli selle üle hea meel, aga kuna mul oli selleks ajaks kokku lepitud välisreis ja kuna kuulsin, et Annely Peebo oli juba enne suursoosik ning kao-tus oli selge, otsustasin reisi mitte muutma hakata.» 

Sõelale jäänud kaheksa kandidaati võeti üles samades tingimustes, pidulikus rõivastuses (mehed ülikonnas, daamid pikas kleidis), et näha, kuidas keegi ekraanil mõjub.
Proovivõtted tehti kõigiga eraldi, keegi omavahel ei kohtunud. Igaühest tehti kolm duublit. Prooviti läbi Eurovisiooni-saate põhielemendid: sissejuhatus, hääletussüsteemi tutvustamine, punktide lugemine, auhinna üleandmine. Eksitavate riugastega pandi proovile pretendentide reaktsioonikiirus.

Varumängijad?
Peebo jäi Paadamile silma sügisel Kaljuste kammerkoori juubelisaatest, Matvere aga «Hüljatute» etendusel. «Minu meelest tegi tema selle etenduse vaat et üksi ära!» kiidab Paadam. Ta lisab, et arvestatavaid mehi oli vähem kui naisi. Proovivõtted kujunesid Paadami sõnul meeldivaks ka mitmel teisel juhul. Varupaar on veel ametlikult kinnitamata. Kroonika andmetel võivad selleks saada Aigi Vahing ja Mait Malmsten.
«Käisin konkursil ja olen Eurovisiooni korralduskomiteele selle võimaluse eest siiralt tänulik,» ütles Vahing Kroonikale. «Nii tugevale konkurendile, nagu seda on Annely Peebo, pole häbiasi alla jääda.»