Monacos elavat Toomas Tooli peetakse üheks rikkaimaks eestlaseks. Ta on abielus endise modelli ja ilmatüdruku Mari Uusõuega, kellega tal on kolm last. Seni ajakirjanikele tabamatuks jäänud Tool annab Kroonikale oma elu esimese intervjuu.

Toomas (45) on tuntud kinnisvara ja firmade ostja ning ülevõtja. Tema saagiks on langenud naistepesu tootja Silvano Fashion, aga tal oli isu ka Arco Vara järele. Kuna Tooli ärihuvid ei piirdu
ainult Eestiga, siis ei paista ta siinsetest rikaste edetabelitest välja.

Oscari võitnud 80ndate kultusfilmis «Wall Street» tegutsevad glamuursed börsimaaklerid ja ärimehed — kiired autod ja kiired tehingud, mille tulemuseks on stiilne kinnisvara ja ilusad naised. Paha ja hea peavad võitlust ennekõike inimese hinges, põrkuvad ahnus, soov särava elu järele ja igivanad inimväärtused. Midagi sarnast toimub vahel ka väikses Tallinnas. Nüüd on ärituus Tool ja SEBi maakler Karoly Kimber (30) kohtupingis. Toomas on veidi selline Gordon Gekko taoline tüüp, keda mängib filmis Michael Douglas, Karoly Kimber aga Charlie Sheeni kehastatud Bud Foxi moodi tegelane.

Tool on Eesti ärigeenius, kes kaasa teinud paljudes siinsetes rikastumisskeemides. Viimati rääkisin temaga aastaid tagasi Olümpia hotelli teise korruse kohvikus, kus 90ndatel käis koos ellujäänud metalliärimeeste klubi. Muide, iga kord oli paar liiget jälle vähem.

Uuel aastatuhandel abiellus Tool teist korda.

{poolik}

Tema väljavalituks osutus  eksootiline brünett, Kanal Kahe ilmatüdruk ja modell Mari (32). Nende kolm last — Elisa-beth ning kaksikud Jacqueline ja Josephine — on sündinud Soomes. Külmal ajal elab paar Vahemere ääres Monacos.

Arco Vara tehingusse sattus Tool kaksikute sünni järel. Ta oli pikalt Soomes Mari kätt hoidnud ja põikas vahelduseks Eesti börsimaastikule.

Kohtuprotsess on pikk. Kui ma kohtusaali astusin, käis 2008. aasta juuli salvestuste ettemängimine. Nende alusel süüdistatakse Tooli turuga manipuleerimises (karistusseadustiku §3981). Kõik Tooli ja Kimberi vahelised jutuajamised on lindistatud ja nüüd käib nende ühiskuulamine.

Siis tuleb lõunavaheaeg. Tooli advokaadid ja juriidilised nõustajad suunduvad Liivalaia tänaval olevasse kiirsööklasse, kus seisab leti taga miljonär Margit Hakomaa. Toomas istub eraldi. Ta on tellinud prae, klaasi mahla ja kohvi. Võtan supi ja küsin kohtualuselt ärimehelt luba temaga koos lõunatada. Lõunavestlus läheb üle intervjuuks.

Kas naine muretseb?

Kas ma näen nii välja, et minu pärast peab muret tundma? Erinevates riikides võib ikka vahel äpardusi juhtuda. Ainult sellel ei juhtu midagi, kes midagi ei tee.

Kuidas perekond elab?

Hästi, tänan küsimast.

Miks sa kohtupingis oled?

Kuskilt peab kinni hakkama.

Kas mujalt ei saadud kinni?

Ei saa. Mis sa hädaga teed. Parim kaitse on ikkagi rünnak.

Lintidest, nii palju kui mina kuulsin, näis et sa pigem pendeldasid turul, ostsid ja müüsid. Sa nagu ootasid langust, mitte ei korraldanud langust?

Ma müüsin kogu aeg parema poole pealt. Ma ei müünud vasaku poole hinnaga, kus on väljas ostja pakutud hind. Vasakul ost ja paremal poolel müük. Riputasime oma asjad välja — kui keegi ostis, siis ostis.

Sul oli käes mingi ports aktsiaid, millest tahtsid
vabaneda?

Loomulikult tahtsin vabaneda. Ma olin ostnud portsu Arco Vara aktsiaid ja siis kohtusin teiste suuraktsionäridega ja mul kadus isu ära omada selle ettevõtte aktsiaid. Mulle jäi arvamus, et langus jääb jätkuma, sest nii ei juhita ettevõtet. Tomingas ja Luitsalu (Arco Vara juhid Richard Tomingas ja Hillar-Peeter Luitsalu – P.K.) kelkisid, et turul on palju lolli raha, ja nad võtsid lolli raha sisse ja sellega nüüd majandatakse. See jättis halva mulje, sest ma ei tahtnud ennast tunda lolli rahana. Ma olin ju ka sellesse ettevõttesse end sisse ostnud.

Millega sisse ostsid?

Ma ostsin sisse 52 eurosendi pealt. Põhi tuli hiljem ja see oli 0,6 eurosenti ehk kümme korda madalamal, kui mina end sisse ostsin.

Silvano FG aktsiad õnnestus sul kokku osta?

Pangad ikka pakuvad vahel midagi müüa. Ma ostsin Austria Unicreditilt.

Arco Vara hind kukkus turul täiesti kokku ja firma raporteeris 1160 miljoni krooni suurusest aasta kahjumist seoses globaalse majanduskriisiga. Miks sind rünnatakse?

Rünnata on vaja. Ikka selleks, et keegi ei küsiks, kuhu raha jäi. Ründad ja paned inimese tegelema enda kaitsega ja tal polegi aega pista oma nina võõrastesse asjadesse. Mind ründab finantsinspektsioon. Arco Vara nõukogus istub vandeadvokaat Aare Tark, kelle sidemed finantsinspektsiooniga võiks läbi valgustada. Kas see pole imelik, et rünnatakse läbi riikliku organi?

Sind süüdistatakse aktsiahinna allaajamises ja
sellega ähvardamises?

Vastupidi, ma pakkusin oma abi, et kulla sõbrad, te ei tule sellest ise välja. Ma ütlesin juba aastal 2008, et see firma kaotab raha.

Kas sul oli lootus või
spekulatiivne huvi?

Mis lootus? Vahepeal tekkis tunne, et Citibank ostab kontrollpakki kokku 62 sendiga aktsia eest. Need sõbrad ei võtnud pakkumist vastu ja, nagu näitab tänane aktsia hind, oleks tulnud see pakkumine vastu võtta ja kättpidi ostjat tänada.

Mina oleksin meelsasti müünud 62 sendiga, mis oleks väga ilus tehing. Kuid ostja tahtis enamust korraga saada ja minu aktsiapakk oli liiga väike. Eraldi ei tahetud osta. Ma pakkusin suuraktsionäridele, et paneme seljad kokku ja hoiame ettevõtet käes või müüme selle kõik koos maha.

Kas koostöö kukkus läbi?

Aga millal enne on tahtnud Eesti mehed koostööd teha ja seljad kokku panna? Selle asemel otsustati rünnata. Mul on veel hulk Arco Vara aktsiaid ja ma loodan, et Citibanki ülevõtmispakkumine on õhus. Mida ma neist muidu müün! Kaotus on niikuinii ja süüdistus ka veel kaelas. Ma ei julge üldse midagi müüa. Selle loogika järgi ei saa sa müüa ka oma maja, sest naabrimehel on laen kaelas ja müües lased sa piirkonna hinna alla ja saad süüdistuse selga.

Kas mõtled sageli kohtuasjale?

See ei ole nii tähtis asi, et sellele kogu aeg mõelda, aga muidu läheb hästi. Kohus otsustab. Vaadates süüdistust, siis peaksin võitma. Teades seda statistikat, et esimeses astmes mõistetakse õigeks ainult üks protsent kohtualuseid, siis tundub et šansid ei ole väga head.

Mis riigi maksumaksja oled?

Ma olen Läti hingekirjas.

Kas kohtuasja taga olevad mehed on ka kompromissi pakkunud?

Mul tundus, et Richard Tomingasel oli natuke piinlik, aga Hillar-Peeter Luitsalu ei saa ise ka aru, mida teeb. Ma küsisin Richardi käest, kas Saaremaa mehed omavahel nii käituvad. Ta vaatas maha ja tundis piinlikkust. Ütlesin, et kui on mingi probleem, siis sa oleksid võinud helistada ja rääkida. Minu telefoninumbrit ta ju teab. Õhtust sööma võib ju ikka minna. Tomingas väitis vaid, et see asi oli Luitsalu initsiatiiv, ja vaatas maha.

Kas pangad pakuvad tihti aktsiablokke müüa?

Harva. Ega eestlastega palju ei räägitud. Kinnisvara ostetakse panga riiulile ja ka aktsiad oleks pargitud oma fondi. Niigi on skandinaavlaste osakaal börsifirmade aktsionäridena tõusnud 48 protsendini. Ja eestlaste käes on 38 protsenti. Väga paljud panga osakonnad liiguvad ära Stockholmi ja indiaanlastele öeldakse, et nii palju kui te indiaanlaste käest raha ära korjate, nii palju võib neile ka tagasi laenata. Muude asjadega tegeleme me ise. Eestis kapitaliturgu ei ole, siin on vaid hoiukassa juhataja ja tellerid.

Me oleme ju olukorras, et kõigil on laenud kaelas, vaevu jõutakse intresse maksta. Kui lähed raha küsima, siis öeldakse et näitajad on kehvad, kasum ja käive olematud. 

Kas see tekitab hirmu, et suvalise asja eest võib sind kohtusse anda?

Jah, muidugi. Kõige lihtsam viis hävitada ettevõtet või erainvestorit on alustada tema vastu protsessi, et ta ei saaks tegelda raha teenimise, vaid vastuvõitlemisega. See ajab igaühe pankrotti. Kui Eestis läheb konkurents selle peale, kellel on paremad advokaadid, mitte sellele, kes teeb paremini tööd, siis on midagi väga viltu. Ja asi liigub sinna suunas. Vaata, mis toimub ehituskonkurssidel! Keegi ei vaata, kes on parem ehitaja või kes teeb kvaliteetsemat tööd, vaid kohe sekkuvad advokaadid, kes hakkavad omavahel kokku leppima ja mõõtu võtma. Võidab see, kellel on parim esindaja. Vanasti võitis spordivõistlusel see, kes hüppas kaugemale, mitte see, kes rohkem proteste esitas. 

Hakkame väikeseks Ameerikaks muutuma. Iga samm peab olema advokaadiga kooskõlastatud, sest iial ei tea, kus ja mille eest kohtusse kaevatakse.