Investeerimispanga LHV osanik RAIN LÕHMUS on mõne aastaga kadunud Maarjamaa rikaste edetabelitest. Kuhu ühe Eesti panganduse imelapse raha kaob?

Rain Lõhmus (37) on viimasel ajal viljelnud heategevust. Kõige rohkem on saanud Eesti purjelauaspordi liit, ent nuriseda ei saa ka koomikupaar Ken Saan ja Rain Tolk. Keni uues saatesarjas pakuti Lõhmusele heade suhete märgiks koguni kodutu rolli.

Kuid ärge tormake seda lugu lugedes kohe sponsorraha küsima. Lõhmus on ikkagi elukutseline investor ja oma raha laialijagamisega tal kiiret pole. Lisaks, nii nagu iga endast lugupidav Eesti ärimees või poliitik, üritab ta olla ka mõne spordialaliidu president. Lõhmus juhib purjelaudureid ning oma alaliitu tuleb ju ikka toetada.

Kas sul endal purjelaud on?

Mul on mitu lauda. Üks piisavalt moodne eelmisest aastast, aga ülejäänud on moraalselt aegunud. Sõita muidugi kõlbab.

Eelistad kiiresti põhja vajuvat lauda või sellist, mille peal saab rahulikult loksuda?

Kuna olen aeg-ajalt tuulevaikuses merehätta jäänud, siis eelistan sellist, mis päris põhja ei vaju, kui tuul vaibub. See on selline vahepealne, millega saab vaikselt ka merelt tagasi sõita.

Mul on ka kiiresti põhja minev, aga kuna olen korralik tööinimene, siis sõidan, kui aega üle jääb. Õige purjelaudur teeb muidugi tööd ainult siis, kui tuult ei ole.

Millal hooaega alustad?

Juunis viin kama (varustus purjelaudurite keeles — toim) vette. Mitte varem. Soe peab olema. Sõidan Pirital.

Sinuga on seotud kuulus juhtum Tallinn-Aegna-Tallinna maratonide ajaloost, kui grupp sõitjaid randus Aegna asemel Naissaarel.

Võtsin sappa ühele mehele, kes ei olnud vist võistleja. Ta sõitis Naissaarele, ja nii ma seal ka randusin.

Teinekord, kui juba teadsin, kus Aegna on, ja olin õige suuna peal, vaibus tuul totaalselt ära. Enamik sõitjaid, kaasa arvatud mina, toodi kaatriga ära.

Eelmisel aastal oli väga tugev vastutuul ja jõu säästmiseks tegin lühema ringi — Kuuli munani (betoonplatvorm Tallinna lahel — toim) ja tagasi.

Kas sa lõunamere-laagrites käid?

Egiptuse ja Hispaania surfilaagrites ei ole käinud. Aega pole. Valikuid peab tegema. LHVs on vaja tööd ka teha.

Kas LHV on töö või hobi?

See on üha rohkem korraliku töö moodi. Organisatsioon kasvab jõudsalt.

Kas koduuksest välja minnes saad sõitma minna?

Naaber Andres Saame (Hansapanga üks asutajaid — toim) käib Tiskres pidevalt sõitmas, aga eelnevalt tuleb, varustus õlal, pool kilomeetrit jalutada. Aga lauda ja purje tassides ei ole see meeldiv. Tiskres on meri kaugel. Pirital vaid 50 meetrit kõndida.

Kas su lapsed sõidavad samuti?

Tütar Susanna on mõelnud trenni minna, aga eelmisel aastal ta viitsinud käia. Ta on nii suur, et teeb oma valikuid ise. Kui ta väga tahab, siis käib.

Kas purjelaud võibki ühel päeval osutuda sinu eluks? Oled sa selle pärast juba kell kolm töölt minema hiilinud?

Mõne korra, suhteliselt vähe. Purjelaualiidu funktsionäärina ei pea ma selle üle muretsema. Inimesi, kes varem töölt minema lähevad, on palju ja neid tuleb järjest juurde. Vaata kolleege: kes tuulise ilmaga lahkub, see võib olla purjelauafanaatik.

Sul on õnnestunud välja langeda kõigist Eesti rikaste edetabelitest. Esikolmekümnest me sind enam ei leia.

Loomulikult. Ma toetan kultuuri, sporti. Nii see kaob. See on paratamatu saatus.

Ajakirjanduse andmetel «toetasid» sa läinud aastal 10 miljoni krooniga ka maksuametit. Kuidas kommenteerid?

Mul ei ole eesti kultuuri heaks millestki kahju. Näiteks hip-hop-artiste toetades (Lõhmus asutas paari aasta eest koos tuntud DJ Raul Saaremetsaga plaadifirma Umblu Records —toim) on mulle äärmiselt tähtis, et teeme sellega panuse eesti keele säilimisse.

Oled seadnud endale uue eesmärgi — vähendada varandust?

Nii see on. Absoluutselt õige. Eesmärk on jõuda viimase saja hulka (Lõhmus kasutab seda öeldes inglise keelt: bottom line hundred).

Kaugel sa sealt veel oled?

Miski ei ole võimatu. Ken Saan kutsus ka oma telesaatesse. Kui Sõõrumaa kehastas päeva Kroonika peatoimetajat, kes uurib inimhingi, siis mind tahtis Ken panna sobrama prügikastides. Kodutut mängima.

Oled nõus?

Ei ole kindel. See on väga tundlik teema. Ma ei taha kedagi solvata, aga on hea mõelda ja vaadata, mida saad teha olukorras, kui kõht on tühi, aga raha ja kodu ei ole. Kui sa ei ole päris ära joonud, mida sa siis suudad?

Millised on võimalused? Tööotsimine, varastamine, vilepillipuhumine Lühikese jala käigus, kerjamine, prügikastis tuhnimine?

Kuritegevus, narkokaubandus… Või kandideeriks mõnda riigiametisse. Ma ei tea. Mind huvitavad vastused.

Nüüd peaks olema ka igal töötul tugiisik, kes tema eest hoolitseb. Saab isegi vist 10 000 krooni toetust oma firmaga alustamiseks.

Uurime järele. Ken võtab kõik linti.

Millesse usud?

Jätkuvalt iseendasse. (Lõhmuse mobiil heliseb. Ta võtab häirimatult kõne vastu ja laskub pikka diskussiooni.)

Kes helistas?

Raul Saaremets. Plaanisime toota filmist «Vali kord» DVD ja soundtracki. Arutasime, kas see on eesti kultuurinähtus või on mõistetav ka Lätis või vene publiku poolt. Leian, et tõlkida ei ole mõtet. Subtiitrid jäävad ära.

Kas need kohutavad noorukid, noored revolutsionäärid ja «Vali kord» autorid Tolk ja Saan on sinu palgal?

Ei, ma toetan vaikselt.

(Kui intervjuud arvutisse löön, ilmub toimetusse Ken Saan, kes kinnitab, et filmi «Vali kord» toetasid Umblu Records ja Kultuurkapital. Käin filmi ka vaatamas ja veendun, et eesti kultuuri piire on taas nihutatud.)

Nii et Umblu Records toimib?

Publitseerime rohkem elektroonilise muusika tegijaid, sest neid ei pea poputama ja vedama mööda stuudioid. See on mikrobisnis, natuke meenutab pangandust. Uued asjad tulevad peale, aga vana fonoteek müüb ka. Kui sa uusi tooteid peale teed, siis äri pidevalt kasvab. Täna on meie artistidest kõige produktiivsem Chalice.

Tüdrukutebände me ei taha. Järgmine hip-hopi tegija on Tommy Boy. Siis tuleb plaat veel ühe inglihäälega tüdrukuga Tartust. Kokku võib tänavu välja tulla kaheksa plaati.

Sinu järgmine plaan?

Me toetame hip-hop-artiste, revolutsioonilisi ajakirjanikke, purjelaualiiduga tahame Eesti sportlase olümpiale saata. John Kennedy tahtis ameeriklase Kuule saata, miks ma ei võiks eestlasest purjelaudurit olümpiale saata?

Kas LHVga hakkate börsile midagi juurde tooma?

Hakkame, aga ei tohi rääkida. Liiga vara ei ole mõtet rääkida. Enne sügist ei juhtu midagi.

Kuidas hindad ekskolleegi Jüri Mõisa edusamme? Kas naftaäri ei tõmba?

Vaguniäri huvitab, aga naftavahendus mitte. Makromajanduslikult on Mõis muidugi kõva tegija, ikkagi finantsvahenduse eksport.